Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Σώστε τα αρχαία!


Τον γύρο του κόσµου έκανε η είδηση της κατάρρευσης ενός κτιρίου ηλικίας 2.000 ετών – του χώρου εξάσκησης των µονοµάχων –στην Ποµπηία, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Δεν είναι όµως το µοναδικό περιστατικό. Σεισµοί, ανεµοθύελλες,διάβρωση του εδάφους, καταρρακτώδεις βροχές, ξηρασία, αλλά και αδιαφορία είναι οι αιτίες που δεκάδες µνηµεία ανά τον κόσµο – από τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου έως τη µεγαλύτερη προκολοµβιανή πόλη της Αµερικής, την πρωτεύουσα των Τσιµού, Τσαν Τσαν, στο Περού ή τις πυραµίδες στην πόλη Μερόε του Σουδάν, ακόµη κι αν υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο – βρίσκονται ένα βήµα πριν (κάποιες φορές και... µετά) από τη διάλυση. Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει ο τρίτος σε επισκεψιµότητα αρχαιολογικός χώρος της Αττικής (144.100 επισκέπτες το 2009) – το Σούνιο. Και µπορεί η έλλειψη περίφραξηςνα καθιστά επικίνδυνο τον χώρο για τους επισκέπτες, που µε ένα παραπάτηµα µπορεί να βρεθούν στον γκρεµό από 80 µ. ύψος, όµως ένα από τα µεγάλα και χρόνια προβλήματα  του είναι τα οχυρωµατικά του τείχη – που είχαν καταστήσει το Σούνιο ένα από τα πέντε σηµαντικότερα φρούρια της Αττικής – τα οποία καταρρέουν και συγκρατούνται από µεταλλικά υποστυλώµατα. 

«Το τείχος καταρρέει και στο µεγαλύτερο τµήµα του συγκρατείται µε µεταλλικές δοκούς», παραδέχτηκε πρόσφατα στο τραπέζι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου η προϊσταµένη της Β’ ΕφορείαςΠροϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ιωάννα Δρακωτού, για τον χώρο που έχει να δεχτεί αναστηλωτική φροντίδα τα τελευταία 50 χρόνια. Και αν και η σχετική μελέτη είναι έτοιµη από το 2007 και παρά το γεγονός ότι «το υλικό – εύθρυπτο και άρα δύσκολο να βρεθεί στην αγορά – που απαιτείται για την αναστήλωση έχει βρεθεί στην Αίγυπτο», σύµφωνα µε τον προϊστάµενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνηµείων, Δηµοσθένη Ζιρώ, δεν έχει υλοποιηθεί. Το υπουργείο Πολιτισµού ωστόσο υποστηρίζει πως το έργο πρόκειται να ενταχθεί αµέσως στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα Αττικής µε προϋπολογισµό 1,6 εκατ. ευρώ.

Αναρίθμητες είναι και οι ρωγµές που µετρά το επιβλητικό φρούριο της Φυλής το οποίο χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. για να ελέγχεται ο δρόµος που ένωνε την Αθήνα µε τη Θήβα. Ενας µάλιστα από τους τρεις σωζόμενους πύργους του (είχε πέντε στην αρχαιότητα) ράγισε µέχρι κατάρρευσης καθώς δεν µπόρεσε να αντισταθεί στις δύο µεγαλύτερες κάθετες και ιδιαιτέρως επικίνδυνες ρωγμές µε τις οποίες πλήγωσε ο Εγκέλαδος το µνηµείο το 1999, ενώ αποκολλήθηκαν και βρέθηκαν στο έδαφος ολόκληρα τµήµατα του τείχους σε µήκος 5 µ. από το μεταπύργιο διάστημα. Ύστερα από τα άµεσα σωστικά µέτρα όµως το θέµα της αναστήλωσης «πάγωσε» και µόλις τώρα, η µελέτη φαίνεται να µπαίνει σε φάση ωρίμανσης, ενώ οι αρµόδιες υπηρεσίες φροντίζουν να κόβονται τα φυτά που θα προκαλούσαν επιπλέον καταρρεύσεις. 
Το παραπάνω, είναι ένα άρθρο σημερινό, της εφημερίδας ''Τα Νέα''.
Αυτά που γράφει είναι η αλήθεια μιας εγκατάλειψης χρόνων, των αρχαιολογικών μας χώρων.Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης κρατικής φροντίδας.
Όσο κι αν έχουμε σύγχρονα προβλήματα να λύσουμε, αρκετά σοβαρά, δεν είναι δυνατό να παραβλέπουμε, τις ''ρίζες'' μας και τη χώρα που γεννήθηκε ο πολιτισμός!
Δεν είναι δυνατό να ξεχνάμε τη βάση της ύπαρξής μας!Την ιστορία μας!
Μέσα σε όλα τα προβλήματα, θα έπρεπε να είχαμε ασχοληθεί, και με τη σωτηρία αυτών, που δείχνουν τη παγκόσμια σφραγίδα του λαού μας!
Γιατί τα αρχαία της χώρας μας, είναι η κοιτίδα της ύπαρξής μας, είναι η αρχή μας κι εμείς η συνέχεια της!
Μη περιμένουμε λοιπόν να φτάσουν στο έσχατο σημείο, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.Γιατί από αυτό φαίνεται και το κατά πόσο είμαστε αντάξιοι μιας τέτοιας κληρονομιάς, και άξιοι συνεχιστές του πολιτισμού, που φώτισε ολόκληρο το κόσμο!

2 σχόλια:

  1. Όχι δεν είμαστε αντάξιοι της ιστορίας μας!!!!!! Είναι αποδεδειγμένο!! Χρήματα πάντα βρίσκονται για να αποζημιώσουν τους πολιτικούς, για να τα σκορπίσουν στα ακριβά δώρα και στις σπατάλες του δημοσίου...Για τα αρχαία τίποτε!!!!!!! Ντροπή και απογοήτευση....
    Τίποτε άλλο!
    Πολύ καλή η επισήμανσή σου και η ανάρτησή σου
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΩΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ. ΠΑΝΕ ΣΕ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ. ΚΑΙ ΜΕΙΣ....ΕΜΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ. ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ, ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΘΑ ΠΙΕΖΟΝΤΟΥΣΑΝ. ΑΛΛΑ....ΜΑΣ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ Η ....ΠΡΟΟΔΟΣ....ΤΙ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΙΟΜΑΣΤΕ???? ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ.... ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΙΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή