Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η απάντηση στη βία!!!



Διάβασα ένα άρθρο στην εφημερίδα, για τη δίκη 11 ανηλίκων στη Λάρισα.
Το άρθρο από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία 22/11/2010, είναι το παρακάτω:



Σειρά εκδηλώσεων - δράσεων, με στόχο την αθώωση των νέων που δικάζονται με τον «τρομονόμο», πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές στη Λάρισα.
Στις 9 Δεκεμβρίου, ακριβώς δύο χρόνια μετά, θα βρεθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων 11 ανήλικοι, οι οποίοι συνελήφθησαν ύστερα από πορεία και καταστροφές που έγιναν στη Λάρισα, για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και οι οποίοι παραπέμφθηκαν με κατηγορίες βασισμένες στις διατάξεις του «τρομονόμου».
Η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της Λάρισας» πραγματοποίησε ανοιχτή σύσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκαν δράσεις και παρεμβάσεις, η πρώτη των οποίων έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής.
Όπως τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Γενικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας Νομικής του ΑΠΘ, Ζήσης Παπαδημητρίου, «η έννοια της δικαιοσύνης εξαντλείται στη χώρα μας στην αυστηρότητα απέναντι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, διαμαρτυρόμενων νεολαίων, ενώ εκείνοι οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού παραμένουν ελεύθεροι και μάλιστα όχι μόνο δεν τιμωρούνται, αλλά θεωρούν τον εαυτό τους υπερπατριώτη. Περίπου 300 - 600 δισεκατομμύρια έχουν φύγει στο εξωτερικό την ίδια στιγμή που επιβάλλονται φοβερά μέτρα στους υπόλοιπους, στη χώρα.
Υπάρχουν 200.000 Έλληνες που έγιναν ζάπλουτοι τον τελευταίο καιρό, ενώ παλαιότερα βρομούσαν τα χνώτα τους από την πείνα. Μας έχουν ζαλίσει τα μυαλά με την υπόθεση Βατοπεδίου εδώ και 2½ χρόνια και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Υπάρχουν διάφορα σκάνδαλα, ομολόγων, Ζίμενς κλπ., κανείς δεν τιμωρείται. Αν αυτό εννοεί η ελληνική δικαιοσύνη ότι είναι απονομή της δικαιοσύνης να τιμωρήσει ανήλικους, επειδή διαμαρτυρήθηκαν, είναι προς λάθος κατεύθυνση».
Και προσθέτει: «Όμως, δεν συμφωνώ με τη βία των νέων ενάντια στα πράγματα και με τις καταστροφές. Η βία αυτού του είδους δεν μπορεί να αποτελέσει, σε καμιά περίπτωση, μέσο για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Αντίθετα νομιμοποιεί στη συνείδηση του κράτους, αλλά και των πολιτών την αναγκαιότητα των κατασταλτικών μηχανισμών. Η βία πρέπει να είναι η βία των πολλών.
Τι εννοώ: Αν κατέβαιναν στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Αθήνα κι αλλού, εκατοντάδες, εκατομμύρια Έλληνες στις κεντρικές πλατείες και λέγανε: Εμείς, αν είμαστε ανυπάκουοι στις υποχρεώσεις μας απέναντι στις τράπεζες, δεν πληρώνουμε τους λογαριασμούς ΔΕΗ, δεν πληρώνουμε στις εφορίες, τότε θα είχαμε τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα Οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να νομιμοποιούν αυτές τις μορφές απονομής μαζικής, αποδοτικής και αποτελεσματικής βίας, είμαστε μόνο εμείς οι Έλληνες. Αλλά, δυστυχώς, έχουμε γίνει λωτοφάγοι και περί άλλα τυρβάζουμε και έρχονται διάφοροι και μας επιβάλλουν τη δικιά τους λογική. Ως διανοούμενος κι ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, θεωρώ τον εαυτό μου υποχρεωμένο, παρά τα γεράματά μου, να βρίσκομαι εδώ πέρα και να στηρίξω αυτούς τους νέους, απέναντι σε μια δικαιοσύνη, η οποία από το ένα μάτι είναι τυφλή».
 Το ερχόμενο Σάββατο στη Λάρισα θα γίνουν πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης στους ανήλικους κατηγορούμενους.

Δηλαδή, μας λέει το άρθρο, ότι δικαίως διαμαρτυρήθηκαν τα παιδιά, αλλά δεν έπρεπε να προβούν σε πράξεις βίας.
Κι επειδή στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί που έφαγαν χρήματα και που πρέπει να τιμωρηθούν αλλά δεν τιμωρήθηκαν, ήταν δίκαιη η αγανάκτηση των ανηλίκων  που έσπασαν τα πάντα;;
Κατ' αρχήν τι ακριβώς σημαίνει ανήλικος;;Δεν είναι αυτός που δεν βρίσκεται σε ώριμη ηλικία και πρέπει να προστατεύεται από την οικογένεια, και από το κράτος;;Δεν είναι αυτός που δεν τον κρίνουν ακόμα ικανό να αποφασίσει μόνος του για σοβαρά θέματα της ζωής του και που δεν έχει δικαίωμα ψήφου, ή δεν μπορεί να βγάλει ούτε άδεια οδήγησης;;
Γιατί του δικαιολογούμε το θυμό, και τη καταστροφική τάση που τον χαρακτηρίζει;;Γιατί δεν λέμε ότι έχει γίνει ανύπαρκτος ο θεσμός της οικογένειας, κι ότι όλα αυτά τα παιδιά είναι ανεξέλεγκτα και μεθυσμένα από τη δύναμη που αισθάνονται όταν βρίσκονται σε ομάδα, και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν;;
Δεν θα έπρεπε να δείξουμε σ' αυτά τα παιδιά πως να γίνουν χρήσιμοι πολίτες για μια σωστή κοινωνία, που θα τη φτιάξουν τα ίδια, καλύτερη από αυτή που ζουν;;
Δεν θα έπρεπε να αναρωτηθούμε και να ψάξουμε, ποιος τα οργανώνει αυτά τα παιδιά, και βάζουν μια κουκούλα, παίρνουν οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο, από πέτρα μέχρι σιδηρογροθιές, λοστούς και ότι άλλο βάζει ο νους σου, και μόλις γίνει κάποια ποδοσφαιρική αναμέτρηση ή κάποια επετειακή κίνηση, παίρνουν τους δρόμους και με μανία σπάνε, βάζουν φωτιές και ανατινάζουν ότι βρουν;; Ποιος τα τροφοδοτεί;;Η οργή γιατί κάποιοι μένουν ατιμώρητοι, τα κάνει να φέρονται έτσι ασύστολα;;Δεν το νομίζω!
Αυτό αγαπητοί μου δεν είναι οργή, όσο κι αν βολεύει κάποιους να δίνουν τέτοια ελαφρυντικά!Αυτό είναι η γοητεία της οργανωμένης ασυδοσίας.Είναι η έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη, στην ανθρώπινη ανάγκη για επιβίωση.
Ξέρουν ότι θα βγουν κάποιοι, και θα τα δικαιολογήσουν!Ξέρουν ότι η εύκολη λύση είναι να κατηγορείς συνεχώς το κράτος και το νόμο, και ποτέ εμάς σαν πολίτες!Γιατί εμείς οι πολίτες στηρίζουμε την νοοτροπία του κάθε συστήματος!
Κι όσο για το αν θα έπρεπε όλοι να σταματήσουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, δεν νομίζω ότι αυτή είναι η λύση.
Αυτή είναι η οδός για τη παντελή πτώχευση της χώρας.Εκτός αν μερικοί θέλουν να πτωχεύσει για ίδιον όφελος!
Και γιατί πρέπει στη μανία μου να κατηγορήσω τους παράνομους, να παρανομήσω κι εγώ;; Δεν δείχνω έτσι ότι αυτό που με πειράζει πραγματικά είναι το γιατί δεν είχα την ευκαιρία κι εγώ να φάω;;Όχι! όσο κι αν κάποιοι τη γλυτώνουν από το νόμο, αρνούμαι να γίνω ίδια, γιατί πιστεύω σε αυτή τη χώρα!Γιατί πιστεύω στην ιστορία μας, στις ρίζες μας, είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα, και πιστεύω ακόμα στην οικογένεια και στις ανθρώπινες αξίες.Πιστεύω στην αξιοπρέπεια και δεν δέχομαι να κατεβάσω το επίπεδό μου, ούτε με κουτές δικαιολογίες, ούτε με χουλιγκανισμούς!
Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να αντιστεκόμαστε σωστά σαν άνθρωποι!Κι όχι σαν πρόβατα!Και πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας να γίνουν σωστοί και υγιείς άνθρωποι.Όχι βίαια, κακομαθημένα ανδρείκελα κάποιων, που θα κερδίσουν στις πλάτες τους!


4 σχόλια:

  1. NA ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ??? ΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΝΟΕΙΣ??? ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ??? ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΝΕΦΑΝΙΣΘΗ??? ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΝ ΠΛΟΥΙΣΜΟ ΤΟΥΣ, ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΧΟΝΤΡΟ ΧΑΡΤΖΗΛΙΚΙ, ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΗΣΥΧΗ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΤΙ ΣΑΝ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ , ΨΥΧΙΚΗ ΕΠΑΦΗ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΗΔΕΝ. ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ , ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ. ΤΙΜΩΡΕΙΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΄΄ΚΤΙΣΙΜΑΤΟΣ΄΄ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ , ΔΕΙΞΤΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΣΑΝΕ ΘΕΣΜΟΥΣ, ΚΡΑΤΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΑΜΕΙΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΤΕ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ , ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΟΥΝ. ΜΗΝ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΑΤΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκείνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι η βία φέρνει βία.
    Ασφαλώς και ευθυνόμαστε για τον κατήφορο της νεολαίας..Και θα μιλούσα για αγανακτησμένα νέα παιδιά αν ήμουν σίγουρη ότι καταστρέφουν από αγανάκτηση και μόνο.
    Για τον κύριο καθηγητή θέλω να πω ότι δεν είναι λύση να σπάνε το μαγαζί σου, το αυτοκίνητό σου,ή να καταστρέφουν ιδρύματα επειδή κάποιοι έφαγαν και πλούτισαν.Πού ήταν ο κ.καθηγητής να μιλήσει για την απραξία της δικαιοσύνης στα χρόνια του πλουτισμού και του μαύρου χρήματος;;;
    Η άρνηση των πληρωμών βολεύει μόνο τους φοροδιαφεύγοντες. Οι περισσότεροι πολίτες δεν πληρώνουν στην εφορία...Έχουν και επιστροφές. Πώς να κάνουν παύση πληρωμών;;;
    Και τι φταίει η πατρίδα μας αν κάποιοι πολιτικοί τα ''έκαναν πλακάκια'' με μεγαλοεργολάβους και πλούτισαν;;;;Ο κ.Καθηγητής έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη και σίγουρα τα νομικά μέσα να εξαναγκάσει έρευνα..Και σίγουρα έχει παρέες υψηλά ιστάμενες...Ας οργανωθεί λοιπόν το πνευματικό κατεστημένο ενάντια σ'αυτήν την ατιμωρησία...Όλα όμως που προτείνει είναι κατάλληλα για ομιλίες και αδιέξοδους φανατισμούς.
    Η νεολαία μας έχει χάσει το δρόμο της γιατί είναι παιδιά γονιών που έχασαν το δικό τους δρόμο και ως γονείς και ως πολίτες!!!!!!!!!!
    Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας αλλά πώς θα επέλθει;;;
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Βίκυ δεν γράφω τα παιδιά μας να γίνουν σαν και εμάς, γράφω τα παιδιά μας να γίνουν καλύτερα από εμάς, αφού ξέρουμε τα λάθη μας, και να χτίσουν μια καλύτερη κοινωνία.
    Φυσικά πρωτίστως πρέπει να δούμε το γιατί έχει πάρει τη κατρακύλα ο θεσμός της οικογένειας.
    Τα αίτια είναι πιο βαθιά από το να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας και να κοιτάξουμε τις καριέρες μας.
    Τα παιδιά βομβαρδίζονται από ένα σωρό κρυμμένους κινδύνους μέσω των ΜΜΕ, και του συστήματος του ίδιου.Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.
    Αν δεν κάνουμε κάτι, θα θρηνούμε για τα παιδιά μας που χάσαμε, και για τη κατρακύλα που πήρανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είδα κανέναν να σπρώχνει τα παιδιά σε πορείες κατά της βίας, των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας, σε εθελοντική εργασία, σε ομαδικές πιέσεις για να αντιμετωπίσει το κράτος προβλήματα που ''καίνε''.
    Είδα όμως παιδιά να διασκεδάζουν καταστρέφοντας το πόνο και τον επιούσιο του κόσμου, και ενήλικες να τα χρησιμοποιούν, υποβοηθώντας την εδραίωση τέτοιων αντιδράσεων με ψευτοκανακέματα, για ίδιον όφελος.
    Καλημέρα και να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή