Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Η σφραγίδα μας στο χρόνο!

2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ.....!


Κάθε μέρα δεν είναι μια απλή μέρα. Είναι μια μέρα που αφήνει τα σημάδια της στο χρόνο και στην ιστορία της γης και του ανθρώπου.

2 Φεβρουαρίου σήμερα και μπορούμε να σκεφτούμε πόσες και ποιες ημέρες σαν σήμερα έχει βιώσει ο άνθρωπος και τι γεγονότα έχουν συμβεί που έχουν σημαδέψει τη πορεία μας.

Η Ματθίλδη γίνεται η πρώτη βασίλισσα της μεσαιωνικής Αγγλίας έπειτα από την ήττα του βασιλιά Στέφανου το 1141 στις 2 Φεβρουαρίου στη μάχη του Λίνκολν.
 Το 1207   ιδρύεται η Terra Mariana, η οποία περιλαμβάνει τη σημερινή Εσθονία και Λετονία, το 1461 στον  Πόλεμο των Ρόδων  διεξάγεται στην Αγγλία η μάχη του Μόρτιμερ Κρος, ενώ το 1536 ο Ισπανός Πέντρο ντε Μεντόζα ιδρύει το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

Το 1709 ο  Αλεξάντερ Σέλκιρκ διασώζεται αφού είχε ναυαγήσει σε ένα έρημο νησί, εμπνέοντας τον Ντάνιελ Ντεφόε να γράψει το βιβλίο Ροβινσώνας Κρούσος, και το 1848 στον Αμερικανομεξικανικό πόλεμο, υπογράφεται η Συνθήκη Γουαδελούπης Χιντάλγκο.

Το1914  κάνει πρεμιέρα η ταινία Για να κερδίσει το ψωμί του, στην οποία κάνει την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ο Τσάρλι Τσάπλιν, ενώ το 1943 στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, τα σοβιετικά στρατεύματα αποδέχονται την παράδοση των 91000 εναπομείναντων ανδρών των δυνάμεων του Άξονα, τερματίζοντας έτσι τη μάχη του Στάλινγκραντ.

 Το 1960 δίνεται στους πολίτες αρνητική απάντηση στις αιτήσεις τους για την κατάργηση της συνδρομής προς το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας."Ουδείς κάτοχος ραδιοφώνου απαλλάσσεται της κατά νόμον υποχρεώσεώς του ταύτης πλην των τυφλών και των χανσενικών", ανακοινώνεται επιγραμματικά.
 Οι κάτοικοι του Αιγάλεω το 1961 απειλούν με πρόκληση βίας αν δεν κλείσει η χωματερή της περιοχής.
 Το 1965 αρχίζουν στο Βελιγράδι διήμερες συνομιλίες του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου με τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη στρατάρχη Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ενώ ο Γιουγκοσλάβος υφυπουργός Εξωτερικών θέτει ευθέως ζήτημα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.
 Το1971 υπογράφεται η διεθνής Σύμβαση Ραμσάρ για τη διατήρηση και βιώσιμη χρήση των υγροβιότοπων, στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Στη χώρα μας, βασει της σύνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.(www.skai.gr)

Το έτος 1986 ψηφίζουν για πρώτη φορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές, οι γυναίκες του Λίχτενσταϊν, ενώ το 1989 αποχωρούν οι τελευταίοι Σοβιετικοί στρατιώτες από την Καμπούλ ελευθερώνοντας το Αφγανιστάν από εννέα χρόνων κατοχή.

 Το 1991 αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ- Αλβανίας που είχαν διακοπεί το 1939.
Το γερμανικό περιοδικό ''Ντερ Σπίγκελ'' αποκαλύπτει το 1992, έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία 300 εταιρίες από 28 χώρες, βοήθησαν τον Σαντάμ Χουσεΐν να αναπτύξει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ.
 Και στις 2 Φεβρουαρίου 2016, η Ελλάδα είναι ακόμα κάτω από τη σκέπη της κρίσης, όταν άλλες χώρες την έχουν ξεπεράσει και έχουν βγει ήδη από τα μνημόνια.
Κι όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι ανθρώπινες πράξεις κάνουν τις μέρες ξεχωριστές και τους βάζουν τη σφραγίδα τους. Έτσι μπας και το καταλάβουμε!!

4 σχόλια:

  1. Όντως βάζει ο άνθρωπος τη σφραγίδα του σε κάθε μέρα, μόνο που πάρα πολλοί από μας επηρεάζονται από τη σφραγίδα που βάζουν όσοι κατέχουν θέσεις κλειδιά στη χώρα και σε κάθε χώρα.
    Η προσωπική σφραγίδα είναι για τον καθένα ξεχωριστή αλλά μόνο μεγάλα γεγονότα θετικά ή αρνητικά επηρεάζουν τις ζωές μας.
    Η χώρα μας δε βγήκε από τα Μνημόνια γιατί αυτοί που έβαλαν τις σφραγίδες τους και κατέστρεψαν τις ζωές μας έχουν δικά τους σχέδια....που μας αφανίζουν μέχρι στιγμής.
    Καλό μήνα Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ! Πόσο δίκιο έχεις Άννα μου, το ίδιο δυστυχώς πιστεύω κι εγώ και φαντάζομαι μια μεγάλη μερίδα κόσμου! Απελπισία για την πορεία της κοινωνίας των ανθρώπων. Και απελπισία για τις επιλογές μας που μένουν στην ιστορία!Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Στο τέλος τα είπες όλα για την έρμη την πατρίδα μας!
    Πολλά φιλιά χαρά μου και καλό μήνα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρημη η πατρίδα μας όντως γλυκό μου κορίτσι! Μα αυτή η φράση στον επίλογο είναι το αγκάθι που με τρώει και με βασανίζει!
      Φιλάκια και σε σένα καλό μου και να έχεις έναν μήνα καλύτερο από τον προηγούμενο!

      Διαγραφή