Με 300 χιλ. το λεπτό τρέχει η παρανομία και η εγκληματικότητα στη χώρα μας, ενώ η δικαιοσύνη με 100 το χρόνο!
Αποτέλεσμα, να περιμένει ο καθένας υπομονετικά για να βρει το δίκιο του, σε κάθε πρόβλημα ή υπόθεση για την οποία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.
Οι πολύχρονες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων δεν είναι απλώς ταλαιπωρία. Είναι παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων! Αυτό έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έναν… καταιγισμό δικαστικών αποφάσεων κατά της Ελλάδας.
Δώδεκα καταδίκες μέσα σε μόλις μία εβδομάδα εξέδωσε το δικαστήριο κατά της χώρας μας, μετά από ισάριθμες προσφυγές Ελλήνων πολιτών οι οποίοι επί κοντά μία δεκαετία αδυνατούσαν να «βρουν το δίκιο τους», καθώς οι υποθέσεις τους έμεναν στάσιμες μέσα στα γρανάζια της ελληνικής δικαιοσύνης. Οι καταδίκες συνοδεύτηκαν από διόλου ευκαταφρόνητες αποζημιώσεις. Ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε υπόθεσης, τα ποσά που καλείται να πληρώσει η χώρα μας στον κάθε προσφεύγοντα κυμαίνονται από τρεις ως… δεκατρείς χιλιάδες ευρώ.
«Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα!Η καθυστέρηση στην εκδίκαση είναι ο νούμερο ένα λόγος καταδίκης της Ελλάδας και τόσο η ελληνική δικαιοσύνη όσο και η κυβέρνηση αδιαφορούν. Στο μεταξύ τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και τα κονδύλια σωρεύονται, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τα οικονομικά της χώρας μας», σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ). Πράγματι, μέσα στο 2009, από τις 69 καταδίκες της Ελλάδας, οι 41 αφορούσαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκδίκαση. Αυτός ο αριθμός, μάλιστα, κατέταξε την Ελλάδα στην… τρίτη θέση πανευρωπαϊκά, μετά τους «πρωταθλητές» στην καθυστέρηση, Τουρκία και Πολωνία.
Στις τελευταίες υποθέσεις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ρητά ότι οι αδικαιολόγητες και πολύχρονες καθυστερήσεις παραβίασαν το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών για «δίκαιη δίκη». Άλλωστε, το Δικαστήριο έχει επανειλημμένα διατυπώσει ότι «δίκαιη δίκη», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν είναι μόνο αυτή που διεξάγεται από δικαστές ανεξάρτητους και αντικειμενικούς. Απαιτείται να εκδικαστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, ειδάλλως οι καθυστερήσεις μπορούν να καταστήσουν τη δικαιοσύνη γράμμα κενό. «Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προωθεί αυτές τις υποθέσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Αποστέλλει ερώτημα στις ελληνικές αρχές ζητώντας να δηλώσουν αν έχουν κάποιο νεότερο στοιχείο, για παράδειγμα κάποια τροποποίηση στη νομοθεσία ή στις διαδικασίες. Η Ελλάδα απαντά πάντα αρνητικά. Και λίγο αργότερα έρχεται η καταδίκη και το διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο», καταλήγει ο κ. Δημητράς.
69 καταδίκες εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας το 2009.
41 καταδίκες αφορούσαν καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.
3η στην Ευρώπη η Ελλάδα σε καταδίκες για καθυστέρηση εκδίκασης.
3.000-13.000 ευρώ οι πρόσφατες αποζημιώσεις που επιδίκασε σε κάθε προσφεύγοντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πηγή
Πηγή
Και αναρωτιέται κανείς,... συνεχώς προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας, να πολεμήσουν την εγκληματικότητα, να χαρίσουν το αίσθημα της ασφάλειας στο πολίτη.
Τουλάχιστον έτσι λένε!
Με ποιο τρόπο προσπαθούν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα - αν πράγματι είναι αυτό, το επιθυμητό αποτέλεσμα- όταν ο τομέας της δικαιοσύνης που πληρώνεται και αδρά, νοσεί σε τέτοιο βαθμό.
Όταν δεν μπορείς να αγγίξεις τους δικαστικούς, και να τους επιβάλεις να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, και να σεβαστούν το λειτούργημα που ασκούν.
Πως είναι δυνατόν να δικαιωθεί κάποιος και να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα και η κάθε είδους παρανομία, που έχουν το πλεονέκτημα της οργανωτικότητας και του σχεδιασμού, τη στιγμή που η πλευρά του νόμου είναι κατά ένα ποσοστό διεφθαρμένη, αργή, και αδιάφορη και η διαδικασία της απονομής δικαιοσύνης είναι ανοργάνωτη;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου