Σελίδες

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Και πάλι έφτασε η ώρα της απογραφής!!!

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον πληθυσμό της Ελλάδας, τους Έλληνες και τους Αλλοδαπούς κατοίκους της.
Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε την πραγματική εικόνα της χώρας και των περιοχών της (π.χ. του εκπαιδευτικού επιπέδου των κατοίκων) που θα   βοηθήσει να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Έτσι λοιπόν την Τρίτη ξεκινά η απογραφή πληθυσμού 2011, η οποία θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου.
 Ο πληθυσμός θα απογραφεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του. 
Όπως γράφουν αναλυτικά τα ΝΕΑ, οι πολίτες μέσα σε είκοσι πέντε λεπτά θα απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις, όπως πόσα άτομα μένουν στο σπίτι τους, ποιο είναι το μορφωτικό τους επίπεδο, το επάγγελμα, και η ηλικία τους.
Επίσης θα πρέπει να ξέρουν τα τετραγωνικά του σπιτιού τους, το έτος κατασκευής , ενώ ερωτήσεις θα γίνουν σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει. 
Για τους μετανάστες, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, η απογραφή θα γίνει στην γλώσσα τους, παρουσία συνοδού, ο οποίος θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δε θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους. 
Θα υπάρχουν διαθέσιμοι διερμηνείς καθώς επίσης και ερωτηματολόγια της Απογραφής μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες.
Η Απογραφή θα γίνει σε διάστημα 15 ημερών.
Σε περίπτωση που απουσιάζουμε ο Απογραφέας, θα μας αφήσει σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του, ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί του και να ορίσουμε νέα συνάντηση.
Δεν θα χρειαστεί η επίδειξη κανενός εγγράφου, όπως ταυτότητας, διαβατηρίου, ΑΦΜ κ.λπ.
Οι πληροφορίες που δίνουμε είναι μόνο για την Απογραφή και θα χρησιμοποιηθούν για να καταρτιστούν συνολικοί στατιστικοί πίνακες και δείκτες.

Για αυτό είναι σημαντικό να πείτε την αλήθεια, χωρίς καμία ανησυχία.
Τα στοιχεία του κάθε ατόμου και νοικοκυριού είναι απολύτως εμπιστευτικά και απόρρητα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Νομοθεσία.

Η γενική απογραφή πληθυσμού έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, γίνεται κάθε 10 χρόνια και είναι υποχρεωτική. 
Ο Απογραφέας θα φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΛΣΤΑΤ στους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς: 213 135 2138-40.


Αναλυτικότερα, η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών:
Συγκεντρώνει στοιχεία απαραίτητα για τη χάραξη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμβάλλει σημαντικά στη λήψη ορθολογικών αποφάσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Αποτελεί βασικό μέσο εφαρμογής ακαδημαϊκών και λοιπών ερευνητικών προγραμμάτων.  Αποτελεί βασικό μέσο για τη ρύθμιση ποικίλων διοικητικών και νομικών θεμάτων.  Συμβάλλει στη διάχυση - επέκταση της στατιστικής πληροφόρησης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αφού τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από αυτήν ενδιαφέρουν άμεσα κάθε πολίτη. Αποτελεί το βασικό πλαίσιο για τη διενέργεια πολλών άλλων στατιστικών εργασιών. Συμβάλλει ιδιαίτερα στην περιφερειακή ανάπτυξη, επειδή αποτελεί τη μόνη στατιστική εργασία η οποία παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής στατιστικών στοιχείων σε μικρή γεωγραφική ενότητα (Δήμο, Δημοτική Ενότητα, κλπ. έως οικισμό και οικοδομικό τετράγωνο), με αποτέλεσμα να αποτελεί βασικό μέσο υποστήριξης του περιφερειακού σχεδιασμού και διαμόρφωσης αντίστοιχων πολιτικών.
Στόχος της Απογραφής Πληθυσμού είναι: η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε επίπεδο διοικητικής διαίρεσης της Χώρας, η καταμέτρηση του de facto πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των ατόμων που βρέθηκαν παρόντα κατά την ημερομηνία αναφοράς της Απογραφής σε κάθε επίπεδο διοικητικής διαίρεσης της Χώρας, η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή του αριθμού των δημοτών κάθε Δημοτικής Ενότητας και Δήμου. 
Στόχος της Απογραφής Κατοικιών είναι : η κατά είδος καταμέτρηση του αριθμού των κατοικιών, η συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά των κατοικιών, η καταμέτρηση του αριθμού των κατοικιών ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.
Υψηλά θα είναι τα πρόστιμα για όσους δεν απογραφούν, καθώς και για όσους απογραφείς παραβιάσουν το απόρρητο των πληροφοριών που συλλέγουν (ξεκινούν από 10.000 και φτάνουν τα 200.000 ευρώ).



2 σχόλια:

  1. Σωστή παρότρυνση να απαντήσουμε στις ερωτήσεις. Ποιος εγγυάται όμως ότι οι μετανάστες θα ανοίξουν την πόρτα στους απογραφείς ή θα πάρουν τηλέφωνο;;
    Δεν θα ήταν ποιο σωστό να γνώριζαν οι απογραφείς τα σπίτια που ενοικιάζονται και να μιλήσουν με τους ιδιοκτήτες;;; Μια σκέψη είναι....
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου.. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα αλλοιωθούν τα στοιχεία της απογραφής. Την προηγούμενη φορά όλοι οι δήμοι προέτρεπαν τους πολίτες να απογραφούν στο δικό τους δήμο για να διεκδικούν περισσότερα κονδύλια, με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα να απέχουν μακράν των πραγματικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή