Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ζητούν να νομιμοποιηθεί η αγορά οργάνων!!


Όλοι ξέρουμε την απελπισμένη ζήτηση οργάνων, από ασθενείς που μπαίνουν στη λίστα και περιμένουν χρόνια το συμβατό δότη που θα τους χαρίσει μια φυσιολογική ζωή.
Ακόμα ξέρουμε τους δότες που από απελπιστική ανάγκη, πουλάνε κάποιο όργανό τους σε εξευτελιστικές τιμές. Και φυσικά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που τους αφαίρεσαν όργανο παρά τη θέλησή τους.
 Σε άρθρο του το Βήμα γράφει: 
''ΠΟΣΟ κάνει μια ανθρώπινη ζωή; Εξαρτάται. Στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου μπορεί να κοστίζει μερικές εκατοντάδες δολάρια, όσο πουλιέται ένα νεφρό, ένα ήπαρ ή ένας κερατοειδής χιτώνας στη μαύρη αγορά. Η τιμή πολλαπλασιάζεται επί εκατό και επί χίλια για τις μεταμοσχεύσεις στους πλούσιους πελάτες από τη Δύση. Αυτό το απαράδεκτο λαθρεμπόριο, με θύματα απελπισμένους 
δότες και ασθενείς, μπορεί να σταματήσει αν... νομιμοποιήσουμε το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων! Είναι μια άκρως αμφιλεγόμενη πρόταση που σοκάρει. Και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων αφού κινείται στα όρια της ιατρικής ηθικής. Και όμως, προέρχεται από κορυφαίους χειρουργούς στη Βρετανία. Ζητούν τη δημιουργία μιας αυστηρά ελεγχόμενης αγοράς- με κράτη σε ρόλο αγοραστή και δότες που θα εισπράττουν «με απόδειξη» 60.000- 120.000 ευρώ για κάθε νεφρό''.
Και συνεχίζει: 
«Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης πρέπει να το σκεφθούν σοβαρά. Αυτή τη στιγμή στη Δυτική Ευρώπη 40.000 νεφροπαθείς περιμένουν μόσχευμα. Το 15%-30% από αυτούς θα πεθάνει προτού φτάσει στην κορυφή της λίστας. Ο μέσος όρος αναμονής είναι 10 χρόνια.Πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο απαράδεκτος “τουρισμός για αναζήτηση μοσχευμάτων” από δότες που πέφτουν θύματα της χειρότερης εκμετάλλευσης» δήλωσε πρόσφατα στον βρετανικό Τύπο ο καθηγητής Νάντεϊ Χακίμ, χειρουργός στο περίφημο νοσοκομείο Χέρφιλντ στο Λονδίνο.
 Είναι ένας από τους ειδικούς που κατέθεσαν την πρόταση για τη δημιουργία μιας νόμιμης, αλλά κρατικής και αυστηρά ελεγχόμενης αγοράς ανθρωπίνων οργάνων. 
Ο καθηγητής σερ Πίτερ Μπελ, πρώην αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών, συμφώνησε και έδωσε περισσότερες εξηγήσεις: «Δεν θα επιτρέπονται εισαγωγές από το εξωτερικό. Το ΕΣΥ θα είναι ο μοναδικός αγοραστής και προμηθευτής, κάτι που θα διασφαλίζει την αρχή της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες μεταμόσχευσης, ώστε να μην αποκλείονται οι πιο φτωχοί υποψήφιοι λήπτες». Προτείνει μάλιστα και συγκεκριμένο ποσό για την αμοιβή του δότη: γύρω στα 90.000 ευρώ, περίπου όσο κοστίζουν ένα-δύο χρόνια αιμοκάθαρσης''. 
Φυσικά υπάρχει ο αντίλογος, που λέει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο, ο νόμος απαγορεύει την εκμετάλλευση των ανθρωπίνων οργάνων, και θα ήταν λάθος να αλλαχθεί.
«Θα ξεπεράσει κάθε όριο ηθικής. Οι πιο φτωχοί και ευάλωτοι θα αρχίσουν να πουλάνε το σώμα τους και όσοι έχουν τις διασυνδέσεις και την καλύτερη ασφάλιση θα παίρνουν πρώτοι τα όργανα» λέει ο Κένεθ Μπόιντ , καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. 
Όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: το πρόβλημα είναι τεράστιο, και αν δεν γίνει κάτι, η χρόνια έλλειψη μοσχευμάτων στις πλούσιες χώρες, σε συνδυασμό με τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, θα συνεχίσει να στέλνει ξένους ασθενείς στα χέρια χειρουργών-χασάπηδων και εγκληματιών που ελέγχουν τα κυκλώματα αγοραπωλησίας και μεταμόσχευσης.

Τα συνδικάτα του διεθνούς εγκλήματος θησαυρίζουν από το παράνομο εμπόριο σε χώρες όπως η Κίνα, το Πακιστάν, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Κολομβία και οι Φιλιππίνες.

Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση και την περιοχή. Στις μεγάλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής συχνά γίνονται απαγωγές και δολοφονίες για την αφαίρεση οργάνων. Στην Κίνα ένα νεφρό μαζί με τη μεταμόσχευση φτάνει τα 45.000 ευρώ. Εκεί ο «μοσχευματικός τουρισμός» υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί 11.000 δυτικούς ασθενείς τον χρόνο.

Το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο είναι το σταυροδρόμι αυτής της άθλιας πρακτικής στα Βαλκάνια. Σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης η κλινική Μedicus στην Πρίστινα, όπου αφαιρούνταν παρανόμως όργανα για μεταμοσχεύσεις σε πλούσιους πελάτες στο εξωτερικό, συνδέεται με δίκτυο Αλβανών του οργανωμένου εγκλήματος. Η μαφία φέρεται να είχε στενές σχέσεις με ανώτερους αξιωματούχους στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ των οποίων και με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, ο οποίος το διέψευσε και ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση. 
Πηγή
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι μας ήθελαν για πειθήνιους εργάτες, στο βωμό της παραγωγής, του χρήματος και της εξουσίας.
Τώρα θα αρχίσουν να μας καλλιεργούν, για τους καρπούς μας!
Θα γίνουμε κάτι σαν γεωργικό προϊόν!
Κι ύστερα λέμε ότι ταινίες σαν το Μαtrix, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας!






8 σχόλια:

  1. KAI MH XEIΡΟΤΕΡΑ ....ΓΙΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ???? ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΕΙΘΗΝΙΑ ΟΡΓΑΝΑ??? ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΚΥΡΙΟΙ ΄΄ΦΩΣΤΗΡΕΣ΄΄ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΝΑΤΕ. ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΙΑ ΚΟΛΑΣΗ. ΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τι θα κάνουμε θα πάμε στον Άρη;;
    Αυτό τον κόσμο θέλουν οι κύριοι και αφέντες μας!
    Ναι μεν είναι φοβερό να πάσχει κάποιος και να μη βρίσκεται δότης, αλλά επίσης φοβερό είναι να είναι κάποιος τόσο απελπισμένος, που να πουλά τα όργανά του, ή να πέφτει θύμα εκμετάλλευσης των ειδικών και των παρανομούντων.
    Να είσαι καλά Βίκυ καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To θέμα σου είναι πολύ ενδιαφέρον! Για να δούμε και την άλλη πλευρά. Έτσι και αλλιώς απαγάγουν παιδιά ή αναγκάζονται όπως λέει το άρθρο οι φτωχοί να πουλάνε το σώμα τους.Αν γίνει νόμιμο, τότε τουλάχιστον θα μειωθούν οι απαγωγές, ή θα εξαλειφθούν και οι δότες θα τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όπως επιβάλλεται και όχι σε κακόφημα νοσοκομεία. Και φυσικά αν συλληφθούν γιατροί που θα μετέχουν σε παράνομη εκμετάλλευση οργάνων να καταδικάζονται με την εσχάτη των ποινών.
    Μια θεωρία θέλει να νομιμοποιήσεις αυτά με τα οποία ασχολείται η μαφία για να την εξαλείψεις.
    Το θέμα επαναλαμβάνω δεν λύνεται.Φτωχοί θα υπάρχουν και θα αναγκάζονται να πωλούν το σώμα τους, τα παιδιά τους κοκ.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς ζούμε σε ένα απάνθρωπο και σκληρό κόσμο. Που αντί να κατευθύνει τη δημιουργηκότητά του και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων, κυριαρχείται από τη δίψα για πλούτο και κυριαρχία.
    Ελπίζουμε ότι κάποτε οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι η ευτυχία δεν κρύβεται στα πλούτη και τη δύναμη αλλά στο χαμόγελο ενός παιδιού, σε ένα όμορφο ηλιοαβασίλεμα, στην αγάπη και στην καλωσύνη.
    Θα διαφωνίσω με τη φίλη Elpidaanna όλα τα προβλήματα έχουν λύση αρκεί να θέλουμε να τη βρούμε.
    Να είσαι καλά που έθιξες ένα τόσο σοβαρό θέμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είναι σίγουρο Ελπίδα-άννα ότι αυτή είναι και η λύση.Θα γίνονται μεγαλύτερες διακρίσεις τότε και όσοι έχουν τα μέσα θα έχουν και προτεραιότητα.
    Απ' την άλλη όταν πωλείται νόμιμα κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει το παραεμπόριο.
    Δεν νομίζω ότι η παρανομία σταματά όταν τη νομιμοποιείς.Απλά δίνεις μεγαλύτερα κίνητρα στους φτωχούς για να πουλιούνται περισσότεροι!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κόσμος είναι σκληρός και απάνθρωπος Top blogs, κι εμείς τον ανεχόμαστε και δεν κάνουμε τίποτα για να γίνει καλύτερος.Όύτε καν μέσα στην ίδια την οικογένειά μας δεν διδάσκουμε την καλωσύνη!
    Ούτε και τη συμπεριφορά μας δεν προσέχουμε τις περισσότερες φορές!
    Θα έπρεπε να μας απασχολεί το τι είδους άνθρωποι έχουμε γίνει!
    Καλό βράδυ σ' ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καποτε όποιος έχανε τα δόντια του ήταν καταδικασμένος σε σύντομο θάνατο γιατί δεν μπορούσε να τραφεί καλά. Σήμερα με τα τεχνητά δόντια δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα αλλά η τεχνολογία δεν κατασκευάζει (ακόμη) ζωτικά όργανα. Πιθανότατα θα γίνει σε λίγα χρόνια (για την ώρα όπως διαβάζω έχει προτεραιότητα το μαμούθ ! )
    Σαν πρόβλημα ηθικής δεν έχει λύση γιατί η ηθική δεν είναι σταθερή στο πέρασμα του χρόνου, αλλά συμβαδίζει με τις κατακτήσεις του ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ gpointofview μαζί σου.
    Δαπανώνται σε έρευνες εκατομμύρια, κάποια στιγμή μίλησαν και για αίμα που θα έφτιαχναν, και θα έπαυε αυτή το κυνήγι αιμοδοσίας!
    Αλλά μετά σιγή!
    Θα μπορούσαν να είχαν εντείνει τις προσπάθειες και τις έρευνες προς αυτούς τους τομείς που πραγματικά χωλαίνουν, αντί να δαπανούν χρήματα για εξοπλισμούς!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή