Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

SOS!!!!!! Στο ''κόκκινο'' η Ελλάδα!!!!!


Και ενώ ο πληθυσμός της γης αυξάνεται, η καλλιεργήσιμη γη μειώνεται, που αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η πείνα απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους στη γη, περισσότερους από σήμερα.
Και όλα αυτά οφείλονται, στην ερημοποίηση του πλανήτη, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ, την επόμενη δεκαετία   θα απειλήσει 50 εκατ. ανθρώπους , ενώ 170 χώρες θα επηρεαστούν άμεσα και 50 έμμεσα.
Τα κράτη που παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα είναι, η Ινδία, Kίνα και της Μεσογείου, που το 25% των αρδευόμενων γεωργικών εδαφών, αντιμετωπίζει μεγάλη αλάτωση.
Ακόμη ένα κατόρθωμα του ανθρώπου!  Η ερημοποίηση είναι ανθρωπογενής καταστροφή και αν νομίζετε ότι είναι αφρικανικό πρόβλημα μόνο...ξεχάστε το!
Στη χώρα μας....στη χώρα του Μνημονίου, της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της μείωσης των εσόδων των πολιτών, χάνονται και εδάφη καλλιεργήσιμης γης!!!
Στο κόκκινο.. Θεσσαλία, Μακεδονία με τις μεγάλες πεδιάδες, Θράκη, η ορεινή ζώνη των Ιονίων νήσων, μεγάλο μέρος της Στερεάς, η Πελοπόννησος, η ανατολική Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου!! Δηλαδή  εν ολίγοις όλη η χώρα αντιμετωπίζει  την υποβάθμιση του εδάφους της, από το φαινόμενο της ερημοποίησης.

ΤΙ κάνουμε ως χώρα;;; Μα το αυτονόητο!!! Απολύτως τίποτα!!!!!!!
Η Ελλάδα, παρ' ότι έχει υπογράψει το 1997 τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης, από το 2010, όταν έληξε δηλ. η θητεία της Εθνικής Επιτροπής κατά της ερημοποίησης, απέχει από την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το δεκαετές στρατηγικό σχέδιο, που είχε ως σκοπό να συνδέσει την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα-ξηρασία και την ερημοποίηση της γης, έχει κλειδωθεί στα συρτάρια, καθώς η πολιτεία δεν έχει ορίσει δύο χρόνια, τώρα, ειδικό φορέα που να ασχολείται με τα προβλήματα αυτά.
''Από το 1990 έχει παραχθεί μία τεράστια έρευνα για τις τεχνικές προστασίας της γης από την ερημοποίηση. Από το 2010 που έληξε η θητεία μας μέχρι σήμερα, οι μελέτες παραμένουν αχρησιμοποίητες στα γραφεία μας. Στις 17 Δεκεμβρίου του 2009 είχα στείλει στην τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, σχετική επιστολή, με την οποία την ενημέρωνα ότι 20 Οκτωβρίου του 2010 λήγει η θητείας μας. Τόνισα την αναγκαιότητα ύπαρξης φορέα, που θα κάλυπτε αξιοπρεπώς την παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς συνεδριάσεις και που θα έλυνε πολλά προβλήματα επικοινωνίας των συναρμόδιων υπηρεσιών. Η επιστολή αυτή δεν έτυχε καμίας τύχης. Επίσης, στο κενό βρίσκεται και η επικοινωνία μας με το ΥΠΕΚΑ που δηλώνει αναρμόδιο. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τυχαίο. Το ίδιο συνέβη και το 2004, όταν ανέλαβε η Ν.Δ. και για δύο χρόνια δεν υπήρχε φορέας συντονισμού. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, επιβαρύνοντας άλλη μία φορά τη θέση της Ελλάδας που έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι επιδεικνύεται το πρόβλημα της ερημοποίησης», λέει ο  πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, καθηγητής εδαφολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Κ. Κοσμάς.
Στην Ελλάδα η ερημοποίηση μειώνει το έδαφος στις λοφώδεις καλλιεργούμενες περιοχές λόγω της μηχανικής διάβρωσης, από 0.2-1.5 εκατοστά κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα η γεωργική παραγωγή χάνεται, ενώ αυξάνεται η έλλειψη νερού και πυρκαγιών, με αποτέλεσμα τη γεωγραφική απομόνωση, τη μετανάστευση και την αύξηση της φτώχειας. Συγκεκριμένα, η καταστροφή των οργανικών εδαφών στα Τενάγη Φιλίππων στην Καβάλα έχει κατεβάσει την επιφάνεια του εδάφους 180 εκατοστά σε 17 χρόνια.
Ο ειδικός συνεργάτης Ιωάννης Φερμαντζής, από τη Γ. Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, παραδέχεται ότι παρά το γεγονός ότι υφίσταται μια νομική-διοικητική ασυνέχεια ως προς το θέμα της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφαρμόζει δράσεις και παίρνει μέτρα, ώστε να καταστήσει τη γεωργία αρωγό στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου: 
«Στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι παραγωγοί που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ένα σύνολο από δεσμεύσεις, που στοχεύουν στην προστασία και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων. Επιπλέον, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην αειφορική διαχείριση πέρα από τη συνήθη ορθή γεωργική πρακτική. Μέσα από ένα σύνολο δράσεων, το υπουργείο επιχειρεί να αμβλύνει τη βαρύτητα του ανθρωπογενούς παράγοντα, στην εμφάνιση του φαινομένου της ερημοποίησης. Γεγονός παραμένει ότι, στο πλαίσιο των βασικών αξόνων δράσης της εθνικής στρατηγικής για την ερημοποίηση, απαιτούνται διατομεακές και οριζόντιες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα βιώσιμο αποτέλεσμα».
''Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν'' λέει η λαϊκή σοφία!!
Αλλά προφανώς όπως σε κάθε τι, έτσι και στο πρόβλημα αυτό, φαίνεται ότι, η λαϊκή σοφία ρίχτηκε στη χωματερή!!!


1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα.... Συμφωνώ με τη τελευταία σου φράση..Τίποτε δεν γίνεται εδώ, σ'αυτή τη χώρα. Δεν αντιμετωπίζονται σωστά, προβλήματα που προκύπτουν, όχι να προνοήσουμε κιόλας!!!!!!!!!!!!!!!!
    Οι εταιρείες καραδοκούν....στα εργαστήρια θα φτιάχνονται οι τροφές του μέλλοντος οπότε ποιος......νοιάζεται;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή