Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Το στίγμα της απώλειας!

 



Μια καρδερίνα πέταξε και κάθισε στο κλαδί του ψηλού δέντρου, και τιτιβίζοντας άρχισε να πηδάει από κλαδί σε κλαδί δίνοντας ζωντάνια στο φύλλωμα του.

Η Φαίη καθόταν ακίνητη στο παγκάκι του κήπου, κρατώντας λες ακόμα και την ανάσα της για να μη το τρομάξει. Ήταν από τις λίγες τυχαίες απολαύσεις που είχε που μοσχοβολούσαν ζωή!

Αυτό το παγκάκι φιλοξενούσε το σαρκίο της καθημερινά για ώρες. Και αναφέρομαι σε σαρκίο, γιατί η ψυχή της είχε πετρώσει χρόνια πριν, όταν η μοίρα της στέρησε το μοναδικό πράγμα που της έδινε σκοπό για να ζει, για να απολαμβάνει, για να αισθάνεται.

Εδώ και τρία χρόνια, κάθε μέρα το ίδιο πρόγραμμα. Περίμενε να ανοίξουν οι πύλες του απέναντι πάρκου, για να πάει να καθίσει στο αγαπημένο της μέρος. Σ’ αυτό το παγκάκι, που ήταν συνδεδεμένο με σωρεία αναμνήσεων και διαφόρων γεγονότων της ζωής της.

Σ’ αυτό το παγκάκι, το χωμένο ανάμεσα σε ψηλά δέντρα και φουντωτούς καταπράσινους θάμνους, που πίσω τους ξεχώριζες τα αιχμηρά κάγκελα της όμορφης μάντρας του πάρκου, είχε δώσει το πρώτο της φιλί, είχε ακούσει το πρώτο σ’ αγαπώ, είχε πει ναι στο ξεκίνημα της καινούργιας ζωής, είχε αναγγείλει τον μελλοντικό ερχομό του παιδιού της στον αγαπημένο της, και το είχε συντροφέψει στις πρώτες του βόλτες με το καρότσι.

Επτά αγαπημένα χρόνια, γεμάτα από αυτές τις αναμνήσεις, κι από πανέμορφη καθημερινότητα, γεμάτη στοργή, αγάπη, τρυφερές αλλά και στιγμές με κέφι και χαρά.

Τι έγινε ξαφνικά; Πότε γύρισαν όλα ανάποδα; Ποιος έκλεισε την πόρτα της ζωής που τους φώτιζε με το φως της μέσα σε μια στιγμή, αφήνοντας τους στο πονεμένο σκοτάδι;

Ξαναφέρνει στο μυαλό της, την μαύρη εκείνη μέρα. Βγήκε από το σπίτι της με το καρότσι και κατέβηκε τα σκαλιά. Ξαφνικά πρόσεξε πως το τσαντάκι με το νερό, και τα απαραίτητα του  μωρού το άφησε στο τραπεζάκι του χολ. Έτρεξε πάνω πήρε το τσαντάκι και έκλεισε την πόρτα. Μα όταν κατέβηκε κάτω,… το καρότσι… άδειο… το μωρό πουθενά!

Αυτόματα κοίταξε την πόρτα του κήπου μα ήταν κλειστή. Άρα το μωρό δεν βγήκε έξω. Στέφανε… άρχισε να φωνάζει και να ψάχνει τριγύρω στον κήπο. Έπειτα άνοιξε την αυλόπορτα και κοίταξε στον δρόμο. Ο ελάχιστος κόσμος την κοιτούσε με φευγαλέα περιέργεια, αλλά κανείς δεν σταμάτησε.

Κόντεψε να πάθει ανακοπή! Άρχισε να φωνάζει το όνομα του γιου της δυνατά, πότε στριγγλίζοντας και πότε κλαίγοντας! Έπεσε στα γόνατα! Στη συνέχεια το μυαλό της πήγε στο τηλέφωνο. Πήρε τον άντρα της και με σβησμένη φωνή που ίσα ακουγόταν, του είπε:

‘’Χάθηκε το παιδί! Έλα γρήγορα!’’

Ο Μίλτος δεν άργησε να φανεί, αλαφιασμένος με μια τρομαγμένη έκφραση στο πρόσωπο του. Βρήκε τη γυναίκα του πεσμένη στα σκαλοπάτια του σπιτιού με χαμένη έκφραση στο πρόσωπο της, πότε να κλαίει και πότε να έχει εσωτερικούς σπασμούς.

Του είπε με τα χίλια ζόρια το τι έγινε. Ο Μίλτος πήρε αμέσως την αστυνομία.

Η αστυνομία δεν άργησε να φανεί. Διακριτικά αλλά τάχιστα άκουσαν τα γεγονότα και κράτησαν σημειώσεις για τα πάντα. Την ηλικία του, τα ρούχα που φορούσε, και στο τέλος   ζήτησαν φωτογραφία του μικρού πρόσφατη.

Ακολούθησαν φοβερές ημέρες αγωνίας. Η γειτονιά ανακρίθηκε επιμελώς.

Κάποιος μαγαζάτορας που έβγαζε εμπορεύματα έξω από το μαγαζί του, πρόσεξε μια γυναίκα με ένα μωρό αγκαλιά, αλλά δεν ήταν σε θέση να την περιγράψει με ακρίβεια.

Δεν την πρόσεξε καλά, και δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία. Κανείς άλλος όμως δεν είδε ούτε ύποπτο σταματημένο αυτοκίνητο, ούτε κάποια κίνηση που να του τραβήξει την προσοχή. Παντού τοίχος!

Σχηματίστηκε φάκελος της υπόθεσης, που όμως έμεινε στάσιμος και ανοικτός χωρίς να οδηγήσουν οι έρευνες πουθενά. Τα ίχνη του μικρού Στέφανου χάθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι δράστες δεν βρέθηκαν, και το μόνο που θύμιζε την ύπαρξη του, ήταν οι φωτογραφίες του, τα παιχνίδια του και τα ρουχαλάκια του στο δωμάτιο με την κούνια του, και ο μαρτυρικός πόνος στις καρδιές των γονιών του.

Τον θύμιζαν ακόμα οι αναμνήσεις των πέντε χρόνων του και μετά… κενό! Σκοτάδι!

Η Φαίη και ο Μίλτος στην αρχή έκλαιγαν αγκαλιά, σιγά- σιγά όμως, ο καθένας χωνόταν σε διαφορετική γωνιά για να κλάψει. Ο Μίλτος εξακολουθούσε να πηγαίνει στο γραφείο του, να εκδικάζει υποθέσεις για να βρίσκουν το δίκιο τους οι πελάτες του, μόνο τον  εαυτό του δεν μπόρεσε να δώσει μάχη για να τον δικαιώσει. Είχε συνηθίσει πια τα βλέμματα τα γεμάτα συμπόνια των γύρω του, των συναδέλφων, των γνωστών, των φίλων και των συγγενών. Μυστηριωδώς το βλέμμα της γυναίκας του δεν άντεχε να αντικρίσει. Ίσως βαθιά μέσα του της έριχνε φταίξιμο. Μα όταν την κοιτούσε φευγαλέα, καταλάβαινε πως το ίδιο έκανε κι εκείνη για τον εαυτό της. Και σιγά σιγά το ερωτευμένο και ευτυχισμένο ζευγάρι έγινε μια σκιά αυτού που ήταν κάποτε.  

Ήξερε την Φαίη ένα χρόνο πριν τον γάμο τους. Και έξι χρόνια παντρεμένοι, ήταν αυτοκόλλητοι. Τα επόμενα τρία χρόνια αρκούσαν για να σβήσουν τα πάντα και να γίνουν απλοί συγκάτοικοι στον πόνο. Τους έδεναν μόνο αναμνήσεις, και μια ασθμαίνουσα ελπίδα. Ίσως να το είχαν διαλύσει, αν δεν φοβόνταν πως η διάλυση θα έκλεινε και αυτήν την μικρή χαραμάδα φωτός να βρουν το χαμένο παράδεισο τους.

Στο μεταξύ εκείνος το έριξε όλο και πιο πολύ στην εργασιοθεραπεία, και η Φαίη στις καθημερινές βόλτες στο πάρκο. Ευτυχώς είχαν πάρει μια κοπέλα που τους καθάριζε και τους μαγείρευε. Το μόνο δωμάτιο που δεν επιτρεπόταν να αγγίξει ήταν το δωμάτιο του μικρού Στέφανου.

Μια σκέψη ήταν κοινή και στους δύο. Το να πεθάνει το παιδί σου, επειδή είχε ένα ατύχημα, ή αρρώστια είναι  μεγάλος πόνος. Το να ξέρεις πως το παιδί σου βρίσκεται σε κάποιο σημείο αυτού του κόσμου αλλά δεν ξέρεις πού, πως αναπνέει κάπου μακριά σου και ίσως βασανίζεται, κι εσύ δεν μπορείς να τρέξεις κοντά του, να το φροντίσεις, να το περιθάλψεις, να το παρηγορήσεις, να το κανακέψεις, να το κάνεις να νιώσει ασφάλεια και θαλπωρή, σε τρελαίνει. Και με όλη τη δύναμη της ψυχής σου καταριέσαι αυτούς που δεν έχουν συνείδηση και ανθρωπιά, που σου στέρησαν χωρίς δεύτερη σκέψη τη ζωή, που πήραν ένα αθώο πλάσμα για άγνωστους σκοπούς, να σαπίσουν, να γνωρίσουν τα χειρότερα δεινά και την πιο βασανιστική τιμωρία που μπορεί να υπάρχει.

Και μετά ξεσπάς σε λυγμούς και σκέφτεσαι ‘’Θεέ μου θα το ξαναδώ άραγε; Να είναι καλά; Να το προσέχουν τουλάχιστον; Να ζει;’’

Η σημερινή μέρα είχε άπνοια. Σε δύο μήνες τελείωνε ο χρόνος αυτός, για να έρθει άλλος ένας αδιάφορος.

Αυτά σκεφτόταν η Φαίη και οι σκέψεις της ακολουθούσαν έναν αλλοπρόσαλλο ρυθμό. Από την ταχύτητα του λαγού στη βραδύτητα της χελώνας και έπειτα στη στασιμότητα του βάλτου.

Ξαφνικά αισθάνθηκε κάποιος να την παρατηρεί. Γύρισε το κεφάλι της και αντίκρισε ένα ζευγάρι παιδικά μάτια να την κοιτούν με φανερή παιδική περιέργεια.

Έμειναν να κοιτάζονται αρκετά λεπτά. Το αγόρι ήταν ντυμένο με φτωχά ρούχα που σίγουρα δεν ήταν δικά του μια και κρέμονταν άχαρα πάνω στο μικρόσωμο κορμί του. Ήταν επίσης φανερό πως ένα καλό πλύσιμο το χρειαζόταν. Πρέπει να ήταν γύρω στα έξι όπως το υπολόγιζε. Για πρώτη φορά κάτι από τον έξω κόσμο την άγγιξε και της προκάλεσε μια αντίδραση. Του έδειξε το παγκάκι δίπλα της καλώντας το να καθίσει.

Εκείνο μετά από ένα δισταγμό την πλησίασε και έκατσε δίπλα της.

-Πεινάς; Τον ρώτησε…

Κούνησε το κεφαλάκι του καταφατικά. Του έτεινε το χέρι της για να της δώσει το δικό του.

Έβαλε το χεράκι του στη χούφτα της και σηκώθηκαν μαζί.

-Πού είναι οι γονείς σου;

-Δεν έχω γονείς.

Τον πήρε και τον οδήγησε στο σπίτι. Του έπλυνε τα χέρια και το πρόσωπο και τον έβαλε να καθίσει στο τραπέζι, λέγοντας  στην κοπέλα να του βάλει να φάει ότι ήθελε. Έκατσε στη διπλανή καρέκλα και τον παρακολουθούσε να τρώει με λαιμαργία τα μακαρόνια με το κρέας που είχε μπροστά του.

Συγχρόνως έπινε και ένα ποτήρι γάλα. Είχε γερή όρεξη. Όταν τελικά χόρτασε την πείνα του, τον ρώτησε το όνομα του. Της είπε πως τον λένε Αλέξη και πως ήταν οκτώ ετών. Τον ρώτησε τι έκανε στο πάρκο, αλλά δεν της απάντησε.

Τον πήγε στο σαλόνι κι εκείνος βολεύτηκε στην πολυθρόνα. Σε λίγο είχε κουλουριαστεί και κοιμόταν. Τον σκέπασε με ένα κουβερτάκι, και κάθισε στον καναπέ παρατηρώντας τον.

Εκεί τους βρήκε ο Μίλτος όταν γύρισε. Την γυναίκα του στον καναπέ και ένα άγνωστο παιδί να κοιμάται στην πολυθρόνα του σαλονιού του.

-Τον βρήκα στο πάρκο. Θέλω να μάθω τα πάντα γι’ αυτόν. Τον λένε Αλέξη και είναι οκτώ χρονών χωρίς γονείς.

Ο άντρας της τα έχασε. Τόσο μεγάλη φράση είχε καιρό να ακούσει από το στόμα της γυναίκας του.

Πρέπει να του πάρω κάποιο ρούχο, πριν κλείσουν τα μαγαζιά. Αυτά που φοράει είναι ακατάλληλα και βρώμικα. Βγήκε από το σπίτι παίρνοντας μαζί της και το ένα παπούτσι του Αλέξη, και τώρα ήταν η σειρά του Μίλτου να παρατηρεί τον μικρό επισκέπτη τους.

Έπειτα από ώρα, γύρισε φορτωμένη σακούλες με ψώνια.

-Πώς ξέρουμε ποιος είναι; Αν τον ψάχνουν; Αν είναι από καμία συμμορία; Πρέπει να κάνουμε μια σχετική έρευνα να βρούμε τους δικούς του ή όποιον άλλον έχει.

Ο Αλέξης ξύπνησε και η Φαίη τον πήρε τρυφερά από το χέρι, και τον οδήγησε στο μπάνιο. Τον έπλυνε με περισσή φροντίδα, ενώ συγχρόνως του μιλούσε. Εκείνος με μια παράξενη εμπιστοσύνη αφέθηκε στα χέρια της, λες και η παιδική του διαίσθηση του έλεγε πόση ανάγκη είχε αυτή η γυναίκα να βγάλει από μέσα της την τρυφερότητα και φροντίδα που για καιρό δεν είχε αποδέκτη.

Τον σκούπισε, τον έντυσε με τα καινούργια ρούχα και τον άφησε να παίξει με κάποια παιχνίδια και να δει τηλεόραση.

Το βραδάκι όταν κάθισαν στο τραπέζι μπόρεσαν να μάθουν πως ο Αλέξης ήταν ένα παιδί που το έσκασε από μια οικογένεια που τον είχε πάρει σαν ανάδοχη από ορφανοτροφείο.

Έκτοτε κρυβόταν στο πάρκο, και κοιμόταν όταν το πάρκο κλείδωνε πάνω σε κάποιο παγκάκι. Κάποιες φορές έμενε νηστικό, και κάποιες άλλες ζήταγε ελεημοσύνη και εξοικονομούσε κάποιο κουλούρι για να κοροϊδέψει την πείνα του.

Κατέβασαν τα κάγκελα στο κρεβατάκι του Στέφανου, και το δωμάτιο απέκτησε μετά από καιρό, φιλοξενούμενο.

Την άλλη  μέρα ο Μίλτος επιδόθηκε στην έρευνα, με μια φωτογραφία που είχε τραβήξει με το κινητό του τον Αλέξη την ώρα που κοιμόταν. Πήγε στην αστυνομία, ερεύνησε κοντινά ορφανοτροφεία, επισκέφτηκε υπηρεσίες και με γνωριμίες που είχε, λάδωσε την αργή κρατική μηχανή για να μαζέψει πληροφορίες για τον μικρό.

Μέσα σε μια εβδομάδα είχε μάθει τα πάντα, ενώ είχε αρχίσει να αποκτά ζωή και ενδιαφέρον το σκοτεινό τους σπίτι από την παιδική παρουσία.

Οι γονείς του Αλέξη είχαν πεθάνει σε ατύχημα. Συγγενείς άλλοι δεν υπήρχαν συνεπώς η μοίρα του μικρού ήταν το ορφανοτροφείο. Από εκεί τον πήρε κάποια ανάδοχη οικογένεια, που όμως η συμπεριφορά τους όπως αποδείχθηκε δεν ήταν η ενδεδειγμένη.

Ο μικρός το έσκασε, και η οικογένεια το ανέφερε μόνο λίγο πριν τον επόμενο έλεγχο. Ο Μίλτος με την Φαίη άρχισαν χωρίς να το καλοσκεφτούν να κοιτάζονται ξανά στα μάτια, να ανταλλάσσουν σκέψεις μιας δανεικής καθημερινότητας, που όμως φανερά επιθυμούσαν να την κάνουν δική τους ξανά. Και ο  μικρός Αλέξης ξεδίπλωνε την παιδική του αθωότητα, τόσο απλά και τόσο αγνά, που έμοιαζε λες και ζούσε από πάντα μαζί τους.

Κατόρθωσαν να γίνουν η επόμενη ανάδοχη οικογένεια που θα τον κρατούσε προσωρινά, μέχρι να εγκριθεί ή να απορριφθεί η αίτηση τους για νόμιμη υιοθεσία. Κι εκείνος όταν ρωτήθηκε απάντησε αυθόρμητα πως ένιωθε όμορφα με τον Μίλτο και τη Φαίη και πως δεν ήθελε να φύγει από εκεί.

Οι μέρες ακολουθούσαν η μία την άλλη. Τα Χριστούγεννα πλησίαζαν και αποφάσισαν να στολίσουν και το σπίτι για χάρη του μικρού Αλέξη. Μέχρι δάσκαλο κανόνισαν για να μπορέσει να καλύψει τα κενά και να φροντίσει να φτάσει σχετικά τα άλλα συνομήλικα παιδιά. Ωστόσο δεν τον άφηναν πουθενά μόνο του, κι ενώ στην αρχή δεν απαντούσαν στις χιλιάδες παιδικές ερωτήσεις του, σε ποιον ανήκαν τα παιχνίδια και το δωμάτιο του, ή ποιο ήταν το παιδί στην φωτογραφία, σταδιακά έμαθε την ιστορία του μικρού Στέφανου, που πλέον του έμοιαζε λες και ήταν ο αδελφός του ο χαμένος. Οι δύο γονείς ήταν αχώριστοι με τον μικρό Αλέξη, και πλησίαζαν όλο και πιο πολύ ο ένας τον άλλον.

Τις ημέρες των γιορτών, βγήκαν και οι τρεις για ψώνια, επισκέφθηκαν συγγενείς, μοίρασαν γλυκά και δώρα, και βοήθησαν άτομα που είχαν ανάγκη. Την Παραμονή αποφάσισαν να πάνε εκκλησία. Κι εκεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, με ενωμένα χέρια, συνειδητοποίησαν το δώρο του Θεού, την απάντηση στις εκκλήσεις τους, έστειλαν την αγάπη τους και τις προσευχές τους στο χαμένο Στέφανο και έσφιξαν στις χούφτες τους το χεράκι του Αλέξη. Η αγάπη έχει πολλούς τρόπους έκφρασης. Και η σωτηρία κρύβεται σε κάθε γωνιά, αρκεί να είσαι ανοικτός να τη δεις και να μη της κλείσεις την πόρτα.

 

 

 


Αυτή ήταν η συμμετοχή μου στη Φωτο-Συγγραφική Σκυτάλη #6,  που διεξάγεται με επιτυχία από... εμένα, ε... ευχαριστώ πολύ που μου δίνω την ευκαιρία να δημιουργήσω, ευχαριστώ τους άλλους που με ανέχονται!



Παραδίδω τη σκυτάλη στη Μαρία Πλατάκη με επιλεγμένη λέξη ΑΠΛΟΤΗΤΑ, και εικόνα
από το loretablogspot.com





ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ!!




35 σχόλια:

  1. Ένα διήγημα εγώ θα πω με τόση αλήθεια όμως. Πριν πολλά χρόνια με τον άνδρα μου και την πρώτη μας εγγονή μόλις 2 ετών σε πανηγύρι της Μηχανιώνας της Παναγίας. Μου ζήτησε η εγγονή μου ένα παιχνίδι πεταλούδα που την κυλούσε με ένα ραβδάκι. Άφησα το χέρι της για να..πληρώσω και γυρίζοντας είδα ότι έλειπε.Θέλω να φανταστείς τις στγμές, εγώ να ψάχνω και να ουρλιάζω..την βρήκε ο άνδρας μου 10 λεπτά μετά να κυλάει την πεταλούδα..Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την ημέρα φίλη μου. Εύχομαι μία νέα χρονιά όμορφη, εύκολη και δημιουργική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω πω Γεωργία μου φαντάζομαι την αγωνία σας! Σκέφτομαι πόσα παιδιά έχουν εξαφανιστεί και δεν έχει βρεθεί ποτέ ίχνος τους και παθαίνω! Δεν θα ήθελα με τίποτα να είμαι στη θέση των γονιών τους! Εύχομαι οι άνθρωποι να καταλάβουμε πλέον πως τα παιδιά είναι ιερά, και πως η ζωή μας θα πρέπει να δίνεται για τη φροντίδα και την προστασία τους! Καλή χρονιά Γεωργία μου με υγεία προπάντων! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Συγκλονίστηκα!! Τι μου έκανες βραδιάτικα...το να χάνει ο γονιός το παιδί του είναι το φοβερότερο που μπορεί να του συμβεί. Το να του το παίρνει κάποιος και να μη το βρίσκει ποτέ είναι ό,τι σκληρότερο μπορώ να φανταστώ. Στο διήγημά σου βρήκαν την παρηγοριά στο μεγάλωμα ενός άλλου παιδιού που είχε ανάγκη και ηταν τυχερό μέσα στην ατυχία του, μα δεν σου κρύβω ότι σκέφτηκα ''και ο Στέφανος τι να απέγινε;''
    Τρομαχτικό σαν ιδέα και μόνο
    Καλογραμμένη η συμμετοχή σου και θα μπορούσε να είναι αληθινή. Βούτηξα μέσα στα συναισθήματα που γεννά η γραφή σου και ήταν σαν να τη βίωσα.
    Η εικονα που παραδίδεις πανέμορφη και η λέξη γεμάτη ουσία
    Να είσαι καλά
    Καλή χρονιά Μαίρη μου, εύχομαι από καρδιάς να σου φέρει τα καλύτερα ο νέος χρόνος
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Άννα μου είναι το πιο φοβερό! Και δεν καλύπτεται αυτό το κενό με τίποτα! Και είναι η πρώτη φορά που μου βγήκε κάτι που πονάει τόσο πολύ από μια εικόνα, αλλά όταν μου βγαίνει δεν κάνω πίσω ποτέ. Να είσαι καλά και καλή σου χρονιά! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Μαίρη μου, η ιστορία σου είναι συγκλονιστική και βαθιά ανθρώπινη. Απρόσμενη σχετικά με την εικόνα που παρέλαβες και αυτό την κάνει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρουσα. Ο Αλέξης δείχνει να αναπληρώνει το κενό που είχε δημιουργήσει το χαμένο παιδί. Η ευτυχία χτύπησε ξανά την πόρτα του σπιτιού. Όμορφο, τρυφερό το τέλος που έδωσες. Μπράβο, φίλη μου. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μου εδώ συγκλονίστηκα εγώ που την έγραφα! Ναι πράγματι αυτό μου βγήκε με την εικόνα! Είναι όντως παράξενο, αλλά δεν ξέρεις ποτέ τι κλικ θα σου κάνει κάτι. Να είσαι καλά κορίτσι μου καλή χρονιά και σε σένα. Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  4. Πόση δύναμη ψυχής θέλει πραγματικά ένα αγαπημένο ζευγάρι συντρόφων να κάνουν αυτήν την υπέρβαση. Μια τεράστια υπέρβαση Μαίρη μου! Έχασαν ένα παιδί! Το παιδί τους! Μια τραγική εμπειρία που ποτέ άνθρωπος να μη ζει. Έφτασαν στο κατώφλι της ψυχολογικής διάλυσης. Όμως κατάφεραν να κρατήσουν τη σχέση τους. Να μην αρχίσει ο άντρας να φορτώνει "ευθύνες" στη σύζυγο για την απώλεια. Να την διαχειρίζεται πολύ σωστά.

    Και τότε ήρθε ο μικρός Αλέξης. Ένα παιδί που έστειλε η ζωή, σαν δώρο, να αναπληρώσει το τεράστιο κενό του δικού τους παιδιού. Και στάθηκαν κοντά του. Πήραν ή διάβασαν το μήνυμα της ζωής. Και το δέχτηκαν. Και εκείνη, με το δώρο της τον Αλέξη, τους έδωσε τη λύτρωση. Το καλύτερο. Και στα μάτια και την ανάσα ενός μικρού κατατρεγμένου βρήκαν ένα κομμάτι του δικού τους "αύριο". Μια τεράστια υπέρβαση.

    Μαίρη μου, συγκλονιστική η ιστορία που έγραψες πάνω σε μια εικόνα και λέξη. Πραγματικά ζωγράφισες μία ακόμα φορά με την έμπνευση, το θέμα, τη γραφή, τους χαρακτήρες. Και η σκυτάλη συνεχίζεται με τρόπο υπέροχο αληθινά.

    Με μια γλυκύτατη εικόνα και λέξη για την επόμενη Μαίρη.
    Καλή χρονιά καλή μας φίλη με την αγάπη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρώ πως δεν μετριέται αυτή η δύναμη Γιάννη μου! Πιστεύω πως αν μου συνέβαινε θα πέθαινα από το μαράζι! Δεν νομίζω πως η ζωή μου θα είχε νόημα μετά! Να είσαι καλά Γιάννη μου καλή χρονιά τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  5. Πόσες συγκινήσεις και συγκλονιστικές ιστορίες μας έχει χαρίσει η σκυτάλη !!!Μαίρη μου έζησα πολύ έντονα τα συναισθήματα που γεννιούται από την ιστορία σου και συνδέθηκα συναισθηματικά με τους ήρωές σου....συντριβή. απόγνωση, πόνος, ενοχές....η απώλεια ενός παιδιού . ότι φρικτότερο μπορεί να βιώσει ένας γονιός, η βασανιστική και αποτρόπαια σκέψη ότι το παιδί σου βρίσκεται κάπου εκεί έξω , στον άγνωστο κόσμο, απροστάτευτο, μόνο, βιώνοντας καταστάσεις από την καλύτερη μέχρι την χειρότερη....Πως να διαχειριστεί κανείς μιά τέτοια κατάσταση, πως να συνεχίσει την ζωή του με τόσο πόνο, τόση αγωνία, τόσα αναπάντητα ερωτηματικά και βάρος που συνθλίβει την ψυχή ;;;Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να επιφέρει την λύτρωση ....και αυτό το θαύμα ευτυχώς συντελέστηκε με ένα άλλο παιδί που βρέθηκε μόνο κι απροστάτευτο να περιπλανιέται στον αφιλόξενο κόσμο μας.... Επιτέλους επήλθε η λύτρωση και η εξιλέωση και αισθάνθηκα απέραντη ανακούφιση...Μας συγκλόνισες....και επέλεξες μία θαυμάσια φωτό και λέξη γιά την Μαρία μας. Καλή κι ευλογημένη χρονιά να έχουμε, με υγεία και κάθε καλό . Μακάρι κανένας γονιός και κανένα παιδί να μην ζήσει παρόμοιο πόνο απώλειας και όσα άτυχα παιδιά στον κόσμο, στερούνται τους φυσικούς και σωστούς γονείς να βρούν το συντομότερο αγάπη, ασφάλεια και προστασία κοντά σε ανθρώπους που θα τα αγαπήσουν και θα τους χαρίσουν μία ευλογημένη οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαυδία μου είναι φοβερό να σου τυχαίνει κάτι τέτοιο! Δεν νομίζω πως μπορείς να το διαχειριστείς. Πιστεύω πως ως ένα βαθμό παλεύεις να κρατηθείς από την ελπίδα αλλά κάποια στιγμή αφήνεσαι και όπου σε πάει ο μεγάλος πόνος! Καλή χρονιά φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Γροθιά στο στομάχι η ιστορία σου, Μαίρη μου.
    Δεν αντέχεται αυτό που τους συνεβει.
    Καλώς ανέλαβαν τον Αλέξη, αλλά ο Στέφανος;
    Θεέ μου, τέτοια πληγή σε κανέναν άνθρωπο.
    Να είσαι καλά και καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου έχεις δίκιο ναι μεν έδωσαν σε ένα άλλο παιδί αγάπη, αλλά το κενό και ο πόνος από το χαμό του Στέφανου δεν καλύπτονται ποτέ! Και για σκέψου στην πραγματική ζωή πόσοι το έχουν βιώσει! Καλή χρονιά Ρένα μου με υγεία! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Συγκλονιστική η ιστορία σου ,Μαίρη μου με καθήλωσε.
    Όλοι οι γονείς πιστεύω έχουν αυτή την αγωνία μήπως γίνει κάτι ξαφνικά και χάσουν το παιδί τους από τα μάτια τους.
    Δεν θέλει πολύ να γίνει το κακό όπως σε αυτήν την οικογένειά.Ο πόνος είναι αφόρητος.
    Είναι ό,τι χειρότερο να χάσεις το παιδί σου με αυτό το τρόπο .Συγχαρητήρια
    Πιάνω δουλειά με την λέξη και την εικόνα που μου έδωσες Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω Μαρία μου πως ο γονιός ο καλός δεν παύει ποτέ να έχει αγωνία με τα παιδιά του! Και όχι το κακό μπορεί να γίνει σε μια στιγμή. Και οι κεραίες μας πάντα σε λειτουργία. Χαίρομαι που ξεκινάς με τη λέξη και εικόνα. Πιστεύω πως θα σου βγει κάτι πολύ καλό. Καλή χρονιά πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Συγκλονίστηκα με την ιστορία σου Μαίρη μου. Ένιωσα τον πόνο του ζευγαριού, που θα τον κουβαλούν μια ζωή. Όσο και αν διοχέτευσαν την αγάπη τους στον Αλέξη, ο πόνος του χαμένου τους γιού, δεν νομίζω πως θα επουλωθεί ποτέ.
    Η εικόνα που παραδίδεις ταιριάζει με την λέξη.
    Να είσαι καλά!
    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ελένη μου αφόρητο φορτίο είναι αυτό! Είναι οι στιγμές που έζησες, είναι που είναι κομμάτι της καρδιάς σου, είναι η αγωνία σου η ζωή σου η ίδια! Δεν επουλώνεται ποτέ πιστεύω κι εγώ. Καλή χρονιά και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε άνθρωπο! Να χάσει τό παιδί του. Αυτή η μητέρα πρέπει να διέθετε τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης για να καταφέρει τελικά να μετουσιώσει την οδυνηρή απώλεια σε προσφορά. Συνήθως οι μητέρες σε τέτοιες περιπτώσεις τρελαίνονται. Βυθίζονται για πάντα στον πόνο. Συγκλονιστικό το διήγημά σου Μαίρη μου! Το ζευγάρι βρήκε παρηγοριά στην προσφορά αγάπης και φροντίδας σε άλλο δυστυχισμένο παιδί. Μια αισιόδοξη νότα σε μια οικογενειακή τραγωδία.
    Να είσαι καλά και να γιορτάσεις την Πρωτοχρονιά με υγεία χαρά αγάπη και νέα δημιουργικά σχέδια :)
    Καλή Πρωτοχρονιά!
    Πολλά φιλιά!

    Υ.Γ. η φωτογραφία που δίνεις, έχει πολύ "ζουμί".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου ναι είναι το χειρότερο! Αλλά το κενό σκεπάζεται δεν σβήνει! Η απώλεια είναι πάντα ένας μεγάλος πόνος. Καλή χρονιά φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Μαίρη μου, γεια σου!
    Ψυχοπλάκωμα η ιστορία σου! Έχασα κι εγώ για ένα τέταρτο την μικρή μου κόρη όταν ήταν τριών ετών και με ξαναγύρισες σε εκείνο το χαμό μιας συναυλίας, βράδυ σε ανοιχτό χώρο, όπου χίλια δυο πέρασαν μέσα από το μυαλό μου! Θέ μου! Είναι τραγικό και μόνο σαν σκέψη!
    Άσχετα από το όμορφο παραμυθένιο τέλος που είχε η ιστορία σου για τον μικρό Αλέξη, εμένα μου άφησε μία πικρή γεύση...
    Τις πιο θερμές και αισιόδοξές μου ευχές σου εύχομαι για τον καινούριο χρόνο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να δεις πως ψυχοπλακώθηκα που την έγραφα! Πω πω μεγάλη αγωνία κι αυτή που πέρασες και πάντα βρε παιδί μου χωρίς να το θες τα χειρότερα έρχονται στη σκέψη σου! Η γεύση ολόπικρη όχι απλά πικρή. Συγγνώμη βρε Ζωή μου αλλά αυτό εμπνεύστηκα από την εικόνα και τη λέξη! Καλή χρονιά κορίτσι μου φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Μετά την αγωνιώδη ανάγνωση της ιστορίας σου, ευτυχώς περίμενε ένα λυτρωτικό τέλος.
    Έχω βιώσει κάτι αντίστοιχο σε σούπερ μάρκετ και θυμάμαι ότι είχα χάσει τη γη κάτω απ' τα πόδια μου, κι αυτό έχει παραμείνει ως φοβία μέσα μου.
    Μαίρη μου, καλό είναι να ανακαλούμε και να μοιραζόμαστε φοβίες και δυσάρεστες μνήμες μας, για να μην βαλτώνουν μέσα μας και μας στοιχειώνουν εσαεί. Κι εσύ το έκανες αυτό με τον καλύτερο τρόπο!
    Μου άρεσε πολύ λέξη & φωτογραφία που διάλεξες για τη Μαρία.
    Καλή Πρωτοχρονιά να περάσεις, να χαίρεσαι τους δικούς σου, υγεία & ευημερία στο σπίτι σας🎄💝🌹✨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία και πόσοι γονείς έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο και όλοι δεν ξέχασαν ποτέ την αγωνία και τον φόβο που ένιωσαν! Σε κατανοώ απόλυτα! Καλή χρονιά με υγεία φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα Μαίρη
    Κλείνουμε το 2020 με μια συγκλονιστική ιστορία και ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
    Η απώλεια ενός παιδιού πονά, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Οι ενοχές και οι τύψεις βγάζουν ρίζες στην ψυχή των γονιών. Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν τη στιγμή της απώλειας. Πόσο δυνατά απέδωσες την απώλεια της σύνδεσης μεατξύ των γονιών μετά την απώλεια. Την απομάκρυνση του ενός από τον άλλον και τον εαυτό τους, με την καρδιά να γίνεται σαν πέτρα. Αλλά και το μέγεθος της αγάπης, την ανάγκη να μοιραστεί, να μπει στο πετσί, να γίνει αισθητή.
    Να έχουμε μια καλή χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζοάννα μου ναι ο πόνος είναι αβάσταχτος θεωρώ! Και πιστεύω πως οι σχέσεις μετά των γονιών δεν είναι ίδιες! Το παιδί είναι μια φοβερή κόλλα που ενώνει τα ζευγάρια, τα νορμάλ τουλάχιστον. Αν χαθεί αυτό αρχίζουν διάφορες σκέψεις για ευθύνες , τα γιατί μαζί με τον πόνο κάνουν πολλή ζημιά. Καλή χρονιά και τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα Μαίρη μου.
    Πολύ καλο το διήγημα σου.
    Μα...τρομαχτικό.
    Εχω και το συνήθειο να "μπαίνω" μέσα στα γραφόμενα κι αυτο μερικές φορές με πονάει σαν παίρνω την θέση κάποιου ηρωα.
    Εύχομαι καλη και υγιή χρονιά.
    Σίγουρα καλύτερη απο αυτη που πέρασε.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιούλη μου το ίδιο παθαίνω κι εγώ επηρεάζομαι αρνητικά ή θετικά ανάλογα. Σε καταλαβαίνω! Καλή χρονιά και σε σένα κορίτσι μου και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Το διήγημα σου περιγράφει μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί ένας γονιός. Πόνος και αναπάντητα ερωτηματικά θα στοιχειώνουν στη συνέχεια τους δυστυχείς γονείς. Αλλά εσύ, βρήκες τον τρόπο να τους βγάλεις από το αδιέξοδο και να χαρίσεις το χαμόγελο και στους πρωταγωνιστές σου και σε μας.

    Καλή Χρονιά και πάντα, τέτοιες όμορφες εγγραφές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Βασίλη μου ότι σχετίζεται με το παιδί και ότι άσχημο του συμβεί είναι όχι απλά δύσκολη κατάσταση αλλά αφόρητο βάσανο! Κάπως έπρεπε να τους δώσω λίγη χαρά και σ' εσάς το ίδιο γιατί έπαθα κατάθλιψη όταν το έγραφα. Καλή χρονιά και να μοιραζόμαστε περισσότερα ευχάριστα τον νέο χρόνο!

      Διαγραφή
  15. Όμορφος ο λόγος σου προβάλλει την ιδιότητα της μάνας με όλα τα χαρακτηριστικά κυρίαρχα. Τον πόνο για την απώλεια, τη δύναμη της ψυχής, την τρυφερότητα, την αγάπη. Παρά το δικό της Γολγοθά βρήκε τη δύναμη να χαρίσει στοργή και αγάπη, μέσα από μια αγωνιώδη προσπάθεια διαφυγής και μοναξιάς.
    Υπέροχες σκέψεις! Μπράβο Μαίρη!
    Καλή Χρονιά κι ευλογημένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου σ' ευχαριστώ πολύ! Προσπάθησα να αποδώσω έναν πόνο που ευτυχώς δεν έχω βιώσει προσωπικά και ούτε θέλω! Καλή χρονιά σου εύχομαι με υγεία προπάντων!

      Διαγραφή
  16. Βρε Μαίρη μου, με άφησες άφωνη. Για να καταλάβεις χτυπούσε το τηλέφωνο και δεν το σηκωσα ήθελα να τελειώσω την ιστορία χαχα
    Τι πόνο ψυχής έχουν οι άνθρωποι που χάνουν το παιδί τους και δε ξέρουν που είναι και πώς βρίσκονται.
    Και στην ιστορία βρέθηκε μια χαρά να απαλύνει λίγο τον πόνο για το ζευγάρι. Πόσα ζευγάρια δεν χαίρουν ούτε αυτής της παρηγοριάς.
    Αχ!
    Η γραφή σου μας μάγεψε άλλη μια φορά. Σχημάτισες εικόνες και συναισθήματα, που μας άγγιξαν βαθιά.
    Να 'σαι καλά να δημιουργείς Μαίρη μου.
    Καλή χρονιά με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου ελπίζω να μην ήταν σημαντικό το τηλεφώνημα και να μίλησες μετά! Σ' ευχαριστώ πολύ με πόνεσε αυτή η ιστορία και μένα να σκεφτείς! Καλή χρονιά σ' ευχαριστώ πολύ και άπειρα φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Μια συγκλονιστική ιστορία που είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε μαμάς Μαιρη μου με την ιστορία σου με γύρισες πολλά χρόνια πίσω όταν χάσαμε την μικρή μας κόρη μπροστα από την πόρτα μας... δεν υπάρχουν λέξεις να περιγραφτεί αυτό το συναίσθημα.. ευτυχώς είχε αίσιο τέλος.
    Αυτό που συμβαίνει στο ζευγάρι, είναι η θεία πρόνοια και πως η αγάπη πάντα βρίσκει δρόμους να απαλύνει πόνους και να καλύψει την απώλεια χωρίς να την σβήσει όμως εντελώς.
    Πολύ δυνατή σε συναισθήματα η συμμετοχή σου φίλη μου και η εικόνα που παραδίνεις στην Μαρία πολύ τρυφερή.. σίγουρα θα της δώσει πολύ όμορφη έμπνευση...
    Καλή και ευλογημένη χρόνια να έχεις με υγεία, πολλές χαρούμενες στιγμές και ότι άλλο εύχεσαι Μαίρη μου!!
    Χρόνια πολλά!! 🎄🎁✨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου πραγματικά είναι φόβος και μου κάνουν εντύπωση κάποιες φορές μερικές που δεν δίνουν σημασία τόση όταν τα παιδιά παίζουν παραπέρα. Σ' ευχαριστώ Ρούλα καλή χρονιά σου εύχομαι και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  18. Έμπνευση Μαίρη μου ε; όχι αστεία. Εγώ που λες φοβάμαι και για τα παιδιά των ξένων. Όταν βρίσκομαι σε περιβάλλον με παιδιά έχω τα μάτια μου 400. Και νομίζω πως ο γονείς χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Τα παιδιά στο κάτω κάτω είναι ολονών μας. Σε αυτό θαυμάζω πάρα πολύ τις αγέλες και τα κοπάδια των ζώων που είναι όλα τα μέλη υπεύθυνα για τα μικρά. Στο μεταξύ μου έτυχε ένα παρόμοιο περιστατικό που το είχα αναφέρει παλιά και σε μια ανάρτησή μου. Καλή Χρονιά για άλλη μια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή