Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Πώς καθιερώθηκε το έλατο να στολίζεται τα Χριστούγεννα


49 ημέρες έχουμε έως τα Χριστούγεννα! 
Οι περισσότεροι λαοί θα στολίσουν το έλατό τους με μπάλες ,παιχνίδια, γιρλάντες σε διάφορα χρώματα , κυρίως όμως στο κόκκινο!
Το έλατο ,το χριστουγεννιάτικο δέντρο πώς καθιερώθηκε αλήθεια ως Χριστουγεννιάτικο έθιμο;;
Με την πάροδο των αιώνων,και την επικράτηση του Χριστιανισμού,σε μεγάλο μέρος των κατοίκων αυτού του πλανήτη περιβλήθηκε σιγά σιγά από μύθους, μνήμες ,δοξασίες , επιθυμίες και αναβαθμίσθηκε σε ένα δένδρο -σύμβολο.
Το Σύμβολο της Αγάπης ,της φιλαλληλίας και της συντροφικότητος ,που οφείλουν να έχουν οι άνθρωποι για όλα τα πλάσματα του κόσμου.
Ο  συμβολισμός αυτός επεκτάθηκε λιγότερο ή περισσότερο σε όλους τους λαούς του Κόσμου, ακόμη και εκείνους που δεν ασπάζονται την Χριστιανική Θρησκεία.
Η αρχή όμως αυτού του εθίμου ευρίσκεται, όπως τα περισσότερα καλά πράγματα στην αρχαία Ελλάδα.
Οι πρόγονοί μας, από τα αρχαιότατα χρόνια, συνήθιζαν να περιφέρουν προς τιμήν των Θεών, κατά τις ημέρες των εορτών τους, κλαδί δένδρου , το οποίο ονόμαζαν Ειρεσιώνη και είχαν στολίσει αναλόγως.
Στην εορτή προς τιμήν του Δία, περιέφεραν κλάδους δρυός ή πεύκου πάνω στο οποίο είχαν κρεμάσει καρπούς και μεταλλικές μπάλες.
Στην εορτή προς τιμήν του Απόλλωνος και των Ωρών περιέφεραν κλάδους δάφνης.
Στις δε εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αθηνάς ,κατά  τα Πυανέψια, τα οποία ετελούντο κατά μήνα Πυανεψιώνα ( Οκτώβριο ),τα αγόρια της πόλης γύριζαν στα σπίτια κρατώντας κλάδους ελιάς, που τους έκοβαν από τις ιερές ελιές της Ακαδημίας.
Αυτούς τους στόλιζαν με καρύδια ,αμύγδαλα ,κάστανα και τούφες από λευκό ή κόκκινο μαλλί ερίου.
Έψαλλαν μάλιστα και κάλαντα, τα οποία είχαν το ίδιο περίπου περιεχόμενο με τα σημερινά
Να ένα μικρό απόσπασμα:
            Στο σπίτι τούτο που 'ρθαμε
            Του πλούσιου νοικοκύρη
            Ν' ανοίξουνε οι πόρτες του
            Να μπει ο πλούτος  μέσα
            Να μπει ο πλούτος κι χαρά
            Κι η ποθητή ειρήνη........
Με αυτό τον τρόπο ευχαριστούσαν τη θεά για την γονιμότητα, σε όλους τους τομείς, που τους είχε χαρίσει και την παρακαλούσαν να συνεχίσει να τους προστατεύει και για την καινούργια χρονιά. Μην ξεχνάμε ότι μόλις είχε αρχίσει το νέο έτος.
Όταν εδραιώθηκε το Βυζαντινό Κράτος, η συνήθεια πέρασε σε αυτό, όπως και πολλές άλλες , προσαρμοσμένη στην νέα θρησκεία.
Έτσι οι Βυζαντινοί στόλιζαν ένα κλαδί πεύκου, που εύκολα το έβρισκαν κοντά στα σπίτια τους, την ημέρα της γέννησης του Χριστού.
Τη συνήθεια την παρέλαβαν οι διάφοροι Ευρωπαϊκοί λαοί και την ανέμειξαν με δικές τους παλαιότερες συνήθειες.
Επειδή στις Πατρίδες τους το προσφορότερο δένδρο ήταν το έλατο, χρησιμοποίησαν αυτό.
Ο Χριστιανισμός προσπάθησε να του προσδώσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να αναδείξει ,αφού πια ήταν παντοδύναμος, το ανθρωπινότερο πρόσωπο του.
Έτσι η γέννηση του Χριστού, που έφερνε στον κόσμο  την αγάπη, την ειρήνη και την πραότητα, έκανε σύμβολο του το έλατο ,αφού το στόλισε με το αστέρι των Χριστουγέννων, στην κορυφή.
Το νέο Ελληνικό Κράτος μετά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό, παρέλαβε την συνήθεια και σιγά σιγά την ενσωμάτωσε στα Χριστουγεννιάτικα έθιμα που ίσχυαν στον Ελλαδικό χώρο.
Βεβαίως ο στολισμός του έλατου έχει επεκταθεί σε όλον τον κόσμο, ασχέτως θρησκεύματος.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ τεύχος 13ο
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου