Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Όχι στο απυρόβλητο τα πανεπιστήμια!

Η εφημερίδα τα Νέα γράφει:

Την κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει ο υφυπουργός Παιδείας, διαπιστώνοντας «σωρεία παρανομιών» - μεταξύ άλλων ακραία φαινόμενα «οικογενειοκρατίας», που «δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία».
Με έγγραφό του προς τον πρύτανη, ο Γιάννης Πανάρετος, ζητεί τη γνώμη του για το θέμα και προτείνει την ένταξή του στο Τμήμα Θεολογίας.
Ήδη, ο σχετικός φάκελος με τα στοιχεία απεστάλη στον εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων.

Σύμφωνα με τον κ. Πανάρετο, στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας, που είχαν ως αποτέλεσμα το διδακτικό προσωπικό να απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κ.λπ., φαινόμενο που, όπως σημειώνει, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Ακόμη, σημειώνει ότι χορηγήθηκαν διδακτορικά διπλώματα σε παιδιά καθηγητών του τμήματος με επιβλέποντες γονείς, κατά παράβαση της βασικής αρχής της αμεροληψίας, αλλά και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, ενώ υπήρξαν διπλά πρακτικά εκλογών.
Επίσης, διαπιστώθηκε από το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης επιτροπής τριών μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι οι διαδικασίες επιλογής των μελών ΔΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοούσαν τους υποψήφιους που ήταν τέκνα μελών καθηγητών του Τμήματος (με πρωτεργάτες ειδικά κατονομαζόμενο ζεύγος μελών ΔΕΠ, στους οποίους καταλογίζονται και συγκεκριμένες παραβάσεις του νόμου και της πανεπιστημιακής δεοντολογίας).
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ακυρώθηκαν οι διορισμοί οκτώ μελών ΔΕΠ του τμήματος αυτού, γεγονός επίσης πρωτοφανές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ο κ. Πανάρετος τονίζει ότι οι καταστάσεις αυτές, απαξιώνουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και προκαλούν την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης που προσβλέπει στα Πανεπιστήμια ως φάρους αξιοκρατίας και διαφάνειας.
Εκτιμώντας ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, ως ανεξάρτητου, με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει, δεν δικαιολογείται επιστημονικά, αφού καλύπτεται επαρκώς από το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου, ζητεί να μην περιληφθεί το εν λόγω τμήμα στο μηχανογραφικό των Πανελληνίων εξετάσεων του επομένου έτους και να ενταχθούν οι φοιτητές του στο τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου.
Τέλος ο υφυπουργός ζήτησε την γνώμη του πρύτανη εντός 30 ημερών. Μέχρι να την αποστείλει και να ληφθεί η τελική απόφαση του υπουργείου, αναστέλλεται οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία που θα μεταβάλει τα υφιστάμενα δεδομένα.



Τι γνώμη θα δώσει ο κ. πρύτανης;; Τι γινόταν δηλαδή που δεν το ήξερε;; Το έχουμε δει και στην πολιτική, ότι η οικογενειοκρατία, καλά κρατεί στη χώρα μας.
Το βλέπουμε στο Δημόσιο, που παντού διορίζονται οι κουμπάροι, οι γιοι, οι κόρες και οι ημέτεροι!
Γιατί μας ξαφνιάζει στα πανεπιστήμια;;Εδώ και χρόνια, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος σ'αυτό το τομέα.
Κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει τα πανεπιστήμια, να ελέγξει τη χρήση των κονδυλίων, να ελέγξει τους διορισμούς των καθηγητών.Υπάρχουν περιπτώσεις,   λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε τέτοιες, που καθηγητές ''κόβουν''συστηματικά φοιτητές. Και ξέρω ότι είναι από αυτούς τους φοιτητές που διαβάζουν.Και ξέρω ότι έχουν βγάλει ''όνομα'', μέσα στο φοιτητόκοσμο, σαν οι καθηγητές που δεν ξέρεις τι ζητάνε, αλλά ''κόβουν''εκ συστήματος.
Ποιος τα ελέγχει όλα αυτά;;Ποιος ελέγχει το καθηγητή πανεπιστημίου;;Κανείς!
Ποιος νόμος το λέει, ότι τα πανεπιστήμια και οι καθηγητές τους, επιτρέπεται να είναι στο ''απυρόβλητο'';;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου