Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Τα Γνωμικά εμπνέουν #1! - Οι Συμμετοχές!

 


Ας θυμηθούμε τη φράση πάνω στης οποίας το νόημα, είχαμε να γράψουμε:

''Η ζωή δεν μετριέται με τον αριθμό των αναπνοών που παίρνουμε, αλλά με τον αριθμό των στιγμών που μας κόβεται η αναπνοή''

Και το πρώτο μας παιχνίδι για το δρώμενο τα ''Γνωμικά εμπνέουν'' αρχίζει. Έχω μια αίσθηση, πως πολλοί το φοβηθήκατε, αλλά θα πρέπει να πω ότι δεν είναι παρά ένα παιχνίδι, που μας βοηθά να δημιουργήσουμε, να μοιραστούμε, και να περάσουμε την ώρα μας διαβάζοντας όμορφα κείμενα που κάποιοι φίλοι εμπνεύστηκαν από μία φράση. 

Ωστόσο έχουμε δεκατρείς συμμετοχές, από φίλους που τους ευχαριστώ πολύ που στήριξαν το νέο δρώμενο, ανώνυμες επί του παρόντος, που έπειτα από κλήρωση  αναρτώνται  με τη σειρά που θα δείτε παρακάτω. Έχετε όπως σας έχω ήδη πει, διάστημα μιας εβδομάδος να διαβάσετε και να βαθμολογήσετε. Δηλαδή μέχρι τις 29/1/21 ημέρα Παρασκευή και ώρα 8 μ.μ.

Θα επιλέξετε κατά προτίμηση και θα βαθμολογήσετε τις 4 συμμετοχές που προτιμάτε, βαθμολογώντας τις ανάλογα με βαθμούς πρώτη 4, δεύτερη 3, τρίτη 2, και τέταρτη 1.

Eπίσης πρέπει να τονίσω, πως δεν δημοσιεύουμε τίποτα πριν τελειώσει το δρώμενο, δεν ψηφίζουμε το δικό μας, και δεν στέλνουμε συμμετοχή που έχει δημοσιευθεί ξανά.

Στις 30 Ιανουαρίου θα κάνω ανάρτηση με το όνομα του νικητή που θα πάρει ένα δώρο από τα χεράκια μου. 






1. 


Ζωή σαν ενοχή


Ένιωθα την ανάσα του στο σβέρκο μου, μου προκαλούσε μια ακατάσχετη ανατριχίλα που κλυδώνιζε όλο μου το κορμί. Η καρδιά μου πόναγε και η θλίψη μου ήταν μεγάλη. Θλίψη αναμειγμένη με θυμό, που εξαναγκαζόμουν από έναν δικό μου άνθρωπο να χάσω την νεανική μου φρεσκάδα και ανεμελιά.

Αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να βάλω ένα τέλος σε όλο αυτόν τον τρόμο. Μα, αυτό θα σήμαινε πως θα έπρεπε να δώσω ένα τέλος στη ζωή μου. Να κόψω ίσως το νήμα με μια γρήγορη κίνηση ή ίσως μια χούφτα από τα χάπια της μαμάς θα έκαναν την δουλειά μου. Κάθε τράνταγμα του κορμιού μου ξεδίπλωνε και ένα διαφορετικό τρόπο τέλους.

Από την άλλη όμως δε μπορούσα να μη σκέφτομαι πως ίσως δε θα έπρεπε να είμαι εγώ που θα έπρεπε να δώσει ένα τέλος στην ζωή. Γιατί αλήθεια λέω πως μ’ αρέσει η ζωή, παρόλη την στραβή πορεία που είχε πάρει η ζωή μου. Μου άρεσαν οι μυρωδιές και οι ήχοι της φύσης, αν έκλεινα τα μάτια μου και παραμέριζα τον πόνο μπορούσα να της νιώσω αμυδρά. Μου άρεσαν τα παιχνίδια στο πάρκο με τους φίλους, που ίσως να ήταν και οι μόνοι που θα συγχωρούσαν την αμαρτία μου. Μου άρεσε το σχολείο και όλα τα χρήσιμα πολεμοφόδια που μας χάριζε η γνώση, στιβαρός στυλοβάτης στην ψυχική μου πτώση. Μου άρεσε αυτό το ξανθό παιδί στην τάξη, που ντρεπόμουν να το αντικρύσω μα ήξερα πως με κοιτάζει κρυφά πίσω από την μικρή του κασετίνα.

Μικρές χαρές που δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα και ουσία, όμως, εμένα μου έδιναν δύναμη και κουράγιο. Όχι το αναμενόμενο όμως για να μιλήσω, για να πω όλα αυτά που με πονάνε.

Μα σήμερα, καθώς για πολλοστή φορά σκέφτομαι να δώσω ένα τέλος, αυτές τις μικρές χαρές τις αισθάνομαι πιο έντονα από ποτέ. Και πιστεύω πως δε θα έπρεπε να δώσω τέλος στη δική μου ζωή, ίσως θα έπρεπε στο τέρας που αγκομαχά από πάνω μου. Όταν αποκηρύσσεις την ανθρώπινή σου υπόστασή για να ντυθείς με την προβιά του πιο σκοτεινού εφιάλτη, ίσως, και να μην αξίζει να βλέπεις το φως της μέρας, να μυρίζεις και να ακούς την φύση. 

Καθώς τελείωνε το μαρτύριό μου, αποφάσισα πως αυτή η “δική” του ένοχη χαρά θα ήταν και η τελευταία. Πως θα έπρεπε να κόψω δια παντός τον σαθρό νήμα ζωής του, έτσι ώστε να μπορέσω να ζήσω τη ζωή που μου αναλογεί, μια καλή ζωή, μια φυσιολογική ζωή.


2.


                                       Ο χορός

 

Πήρε το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη .Το άνοιξε στη σελίδα  που   είχε σημειώσει το προηγούμενο  βράδυ και άρχισε να διαβάζει.

Η κατάθλιψη στην οποία είχε περιέλθει εδώ και έξι μήνες, από την στιγμή δηλαδή που χώρισε μετά από  δέκα χρόνια γάμου , δεν έλεγε να την αφήσει .

Προσπαθούσε να ξεφύγει να την ελέγξει άλλα μάταια .

 Βεβαία  είχε λίγο βελτιωθεί από  τότε που πήγε σε αυτήν την καλή ψυχολόγο που της είχε προτείνει η αδελφή της  για να ζητήσει βοήθεια

 Αλλά ένιωθε ότι είχε πέσει σε ένα τέλμα αρνιόταν  να ζήσει, να περνά  όμορφες στιγμές.

 Άρχισε να διαβάζει αυτό το βιβλίο για να ξεφύγει.

Είχε δει την ταινία και  αγόρασε  το βιβλίο γιατί της είχε κάνει εντύπωση ο ανήσυχος χαρακτήρας του συγγραφέα, η διαρκής αναζήτηση του, τα ιδεώδη του.

Και τότε… συνέβη.  

Βγήκε ξαφνικά ο ήρωας από το βιβλίο ζωντάνεψε. μπροστά της και άρχισε να χορεύει στο ρυθμό της μουσικής που  γέμισε το δωμάτιο…

Στην αρχή κουνήθηκε  αργά με  νωχελικές κινήσεις, τα πόδια σταυρωτά  στη γη , τα χέρια ψηλά , άρχισε να κινεί όλο το σώμα αρμονικά  η μουσική τον συνεπήρε.

Ο χορός έγινε γρήγορος έντονος, η μουσική άλλαξε έγινε πιο δυνατή, η γη σείεται, ο ουρανός θεριεύει, η  θάλασσα γαλήνια στην αρχή, αγρίεψε τα κύματα παρέσυραν την άμμο στα βαθιά.

Η ζωή είναι μια σταλιά  Ζήσε την κάθε στιγμή έντονα, δυνατά σαν να μην υπάρχει αύριο, τα λόγια μπερδεύτηκαν  με την μουσική.

Η ζωή είναι μικρή Δεν σταματά από ένα άσχημο ατυχές συμβάν .

Συνέχισε να ζεις, όχι απλά να υπάρχεις,  χωρίς περιορισμούς και στενόχωρες καταστάσεις. Απόλαυσε την .

Ο χορός κράτησε αρκετή  ώρα με  χάρη και ομορφιά. Έβγαινε από την καρδιά  από την  ψυχή από το μυαλό όλα έγιναν ένα.

 Πήρε  το σαντούρι του και συνέχισε να παίζει .

Μια γλυκιά μελώδια αναδύθηκε και την τύλιξε .

Αγάπησε τον εαυτό σου και αυτούς που αξίζουν πραγματικά ,.προχώρα για τα απέραντα ταξίδια της ύπαρξης . Τα ωραία πράγματα είναι  μπροστά σου  Γνώρισέ τα, κάνε τα   δικά σου. Μέχρι να σου κοπεί η ανάσα από το γέλιο, το χορό του έρωτα.

Βγες έξω, χαμογέλα, τραγούδα, χόρεψε, γνώρισε ανθρώπους, κάνε φίλους.

Θα δεις η ζωή θα σε ανταμείψει .

Βλέποντας να διαδραματίζονται όλα αυτά μπροστά της αισθάνθηκε έκπληξη,  δέος.  Αναρωτήθηκε αν συμβαίνουν στην πραγματικότητα ή αν τα φαντάζεται, αν τα ονειρεύεται.

Η μουσική σταμάτησε ξαφνικά όπως είχε αρχίσει

Χτύπησε το τηλέφωνο. Σηκώθηκε αργά .

Η αδελφή της  τη  ρώτησε αν θα ήθελε να πάνε για πεζοπορία στο βουνό

Άλλες φόρες αρνιόταν κατηγορηματικά άλλα τώρα…

Το πέπλο που σκέπαζε τις σκέψεις της  και δεν την άφηνε να δει καθαρά παραμερίστηκε. Οι φόβοι της έφυγαν.

Θα αρχίσω πάλι από την αρχή, θα αρχίσω να ζω πάλι σκέφτηκε.

 Αρκετά θρήνησα .

 Αποφασισμένη, χωρίς ενδοιασμούς, άνοιξε την πόρτα και βγήκε στην ζωή στη χαρά και γιατί όχι σ’ ένα νέο έρωτα.

Ζούσε…

Το ταξίδι της ζωής είναι υπέροχο όταν ξέρεις να το απολαμβάνεις, όταν το χαίρεσαι με όλο σου το είναι,  να  ζεις στο έπακρο την κάθε μέρα .

 

          3.


                 



ΑΔΑ 



- Τη ζωή τη μετράμε στις στιγμές που μάς κόβεται η αναπνοή, αγαπητέ μου!

- Είστε σίγουρα καρδιολόγος;

- Ας πούμε ότι είμαι φιλόσοφος καρδιολόγος.

- Καρδιογράφημα είν’ αυτό που κάνουμε;

- Φυσικά!

- Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο μηχάνημα. Ο προηγούμενος γιατρός μού έβαζε κάτι βεντουζίτσες…

- Απαρχαιωμένο! Αυτό είναι ένα τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα, με αισθητήρες που καταγράφουν το ιστορικό των παλμών σας.

- Σοβαρά;

- Εντός ολίγου θα το δείτε κι εσείς εκτυπωμένο.

- Εγώ; Τι να καταλάβω εγώ απ’ αυτά; Εσείς να το δείτε, να μου πείτε αν η καρδιά μου δουλεύει ρολόι.

- Μα σας είπα, το ζητούμενο είναι να διακόπτεται, στιγμιαία, η λειτουργία της. Αυτό εξετάζουμε απόψε.

- Δηλαδή, πρέπει να έχω πάθει συγκοπές για να βγει καλή η εξέταση; Ανήκουστο!

- Μα αγαπητέ μου, σκεφτείτε λίγο με την καρδιά σας.

- Εγώ, γιατρέ, την καρδιά την έχω για ν’ ανασαίνω.

- Κρίμα! Είναι σαν να διαθέτετε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο για ράλι, κι εσείς το κάνετε γύρους στο τετράγωνο, με πρώτη και δεύτερη.

- Τελικά, είστε καρδιολόγος, φιλόσοφος, ή μηχανικός αυτοκινήτων;

- Λυπάμαι αν δεν καταλαβαίνετε, αλλά έχω ασθενείς έξω που περιμένουν. Έλεγα, λοιπόν, ότι η αδιάλειπτη λειτουργία ενός οργάνου, δεν αφήνει περιθώριο για αναβάθμιση…

- Αναβάθμιση; Λάπτοπ είμαι;

- Σαν ένας υπολογιστής, σωστά! Κάπως έτσι λειτουργεί κι ο άνθρωπος. Θέλει μια ψυχολογική επανεκκίνηση, αλλιώς είναι καταδικασμένος στο μαρασμό και, μοιραία, στην απόσυρση.

- Αφήστε το, ντύνομαι και φεύγω!

- Κι ό,τι εκτυπώθηκε το ιστορικό των κομμένων αναπνοών σας.

- Μα, αυτά είναι αρνητικά φωτογραφιών. Φιλμ με τραβήξατε; Κρίμα τις συστάσεις που μου έδωσαν για εσάς! Τι χρωστάω;

- Πληρώνετε στη γραμματέα μου. Ορίστε και η εξέτασή σας.

- Δεν τη θέλω. Πετάξτε την!

- Σας ανήκει. Πετάξτε την εσείς, αν θέλετε. Εγώ πάντως θα σας συμβούλευα να κάνετε μια επαναληπτική σ’ ένα χρόνο, και αφού θα έχετε εκτεθεί σε τακτικές ΑΔΑ.

- Τι είν’ αυτό;

- Αναζωογονητικές Διακοπές Αναπνοής.

- Kαληνύχτα σας… κύριε φιλόσοφε. Γιατί γιατρός μια φορά, δεν είστε!

Την τελευταία φράση την ψιθύρισε, καθώς έκλεινε πίσω του την πόρτα. Στο διάδρομο διασταυρώθηκε με την επόμενη ασθενή. Αν δεν φορούσαν μάσκες, θα ορκιζόταν πως γνωρίζονται. Η αύρα που άφησε πίσω της, του φάνηκε γνώριμη. Την άκουσε να καλησπερίζει τον γιατρό. Εκείνος πλήρωσε την ευγενική υπάλληλο, παρέλαβε τον φάκελο κι ορκίστηκε πως θα τον πετάξει στον πρώτο κάδο που θα συναντούσε στο δρόμο.

Όρμησε βιαστικά στο σπίτι. Άπλωσε τα λιγοστά φιλμ κάτω απ’ το φωτιστικό του γραφείου. Στο πρόσωπό του εναλλάσσονταν το χαμόγελο, η λύπη, η νοσταλγία και η αποστροφή.

«Η Ελένη»

«Όταν πέρασα πανεπιστήμιο»

«Όταν με προσλάβανε στην τράπεζα»

«Όταν πήρα προαγωγή»

«Όταν κέρδισα το λαχείο»

«Το γλέντι με τους φίλους»

«Όταν με ειδοποίησαν απ’ το νοσοκομείο για το ατύχημα»

«Το τελευταίο σημείωμα του μπαμπά, στο ψυγείο»

«Όταν τους αποχαιρέτησα στο κοιμητήριο»

«Μόνο η Ελένη. Κανείς φίλος»

«Δεν έχουν καταγραφεί πιο πρόσφατες ΑΔΑ»

Έτρεξε πίσω. Στο χρόνο ή στο ιατρείο του τρελογιατρού; Ούτε κι αυτός ήξερε. Η Ελένη περίμενε υπομονετικά για να καταγράψουν, συντροφιά, τις μελλοντικές ΑΔΑ της κοινής τους ζωής.


4.




Της ζωής η ανάσα




''Σου λείπει γιαγιά ο παππούς;''


''Πάντα θα μου λείπει ως να έρθει η στιγμή να πάω κοντά του. Από την πρώτη μέρα που τον είδα εκεί στην άκρη του δρόμου να ξεφορτώνει μια άμαξα, από τότε η ζωή μου ήξερα ότι έπρεπε να είναι πλάι του. Και σκέψου ότι ήμουν αγκαζέ με τον αρραβωνιαστικό μου. Αυτόν που ο πατέρας μου επέμενε να παντρευτώ. Και εκεί που περπατούσαμε, τον είδα τον παππού σου και κοντοστάθηκα. Και κοιταχτήκαμε. Οι ματιές μας σαν να πέταξαν φλόγες. Δεν ήταν όμορφος , είχε μια ουλή δεξιά στο πλάι της μύτης αλλά τα μάτια του... ω τι ματιά ήταν αυτή; Μια καταγάλανη θάλασσα που αντάριαζε όσο το βλέμμα του αιχμαλώτιζε το δικό μου. Με κατέκτησε , με πήρε πάνω στα κύματα και με ταξίδεψε στα ουράνια. Περάσαμε φτώχεια θησαυρέ μου αλλά θα ξαναζούσα αυτήν τη ζωή κοντά του.''

Η γιαγιά ήπιε λίγο νερό και το βλέμμα της χάθηκε στο κενό. Χαμογελούσε. Τη σκούντηξα ...

'' Έτσι με σκούντηξε ο αρραβωνιαστικός μου απορημένος από το πώς κοιταζόμουν με έναν άγνωστο. Και ο πατέρας μου θύμωσε όταν διέλυσα τον αρραβώνα, γιατί δεν ήθελα πια αυτόν που μου έδινε.
Κάθε φορά που με κοιτούσε ο Ορέστης, ξεχνούσα να αναπνεύσω. Μα ο πατέρας μου δεν θα με έδινε σε έναν αμαξά μεταφορών. Έτσι με έστειλε στη θεία μου. Ήταν μια θεία φοβερή. Της αγάπης οπαδός. Και εκείνος όταν έμαθε πού ήμουν, πήρε την άμαξά του και ήρθε στην πόλη που ζούσα.
Δεν μπορείς να φανταστείς πώς ένιωθα στην αγκαλιά του. Και όχι μόνον στην αρχή. Σε όλη μας τη ζωή αυτή η αγάπη υπήρχε παντού . Όταν κατάφερα να φέρω στον κόσμο το μοναδικό μας παιδί, μετά από 3 προσπάθειες , ο κόσμος μου φωτίστηκε. Κι εκείνος, με κοιτούσε λάμποντας. Το βλέμμα του είχε το χρώμα που παίρνει η θάλασσα όταν είναι ήρεμη, όταν ο αγέρας που λυσσομανούσε έπαψε να την χτυπάει αλύπητα. ''Οι δυο μου γυναίκες'', έλεγε. ''Το Α και το Ω της ζωής μου''.
Ξέρεις ότι παντρευτήκαμε κρυφά από τον πατέρα μου, και χρήματα δεν είχαμε για το γάμο. Ούτε η καημένη η θεία μου, που προσπαθούσε να πουλήσει ένα σταυρό της για να μας βοηθήσει .Εκείνος το έμαθε και δεν την άφησε. Θα τα καταφέρουμε, της είπε. Ένα μακρύ φόρεμα είχα και δεν μπορούσα να φτιάξω νυφικό. Ξέρεις τι έκανε για να καλύψει το χρώμα του φορέματος; Έκοψε ένα σωρό μαργαρίτες. Εκατοντάδες μαργαρίτες και τις έφερε στη θεία μου να τις ράψει στο φόρεμα. Και έγινε ένα νυφικό πανέμορφο.

Όταν κατσούφιαζα που δεν θα ήταν στο γάμο οι γονείς μου, οι φίλες μου, εκείνος έπιανε στα δυο του χέρια το πρόσωπό μου και μου λεγε'' τι σημασία έχει ποιος άλλος θα είναι; Εγώ κι εσύ δεν είμαστε αρκετοί; Κοίτα με στα μάτια και θα δεις την αγάπη μου. Δεν σου φτάνει; ''

Ναι μου έφτανε και άλλη τόση ήταν η δική μου
Ο παππούς σου καλή μου ήταν εκείνος που σταματούσε τις ανάσες μου με μια του ματιά. Πώς να τον ξεχάσω;''

 

5.




Πάμε να αγαπήσουμε. 



Δωσ' μου το χέρι σου, να περπατήσουμε στη νύχτα.

H ησυχία σαν ψαλμός, στήνει ατμόσφαιρα στο φόντο.

H πόλη κλεισμένη στο καβούκι της. Κι η κοινωνία, μακριά από καθρέφτες. Μην αντικρύσει κατά λάθος την αλήθεια της και τη σοκάρει το είδωλο της. 

Η νύχτα ξαπλωμένη στου ουρανού τα δάπεδα, έχει μαγέψει και το πάτωμα να αλλάξει. Κι άφησε για αύριο το σύνηθες γαλάζιο του, έβαλε μαύρο να ταιριάξει! 

Στο δρόμο, ούτε αμάξια, ούτε ψυχές κυκλοφορούν. Απόψε η ερημιά γιορτάζει. 

Άδειοι οι δρόμοι, μα θα γεμίσουν ξανά, σαν έρθει το πρωί, φωνές, θόρυβο, ζωή. Οι άνθρωποι όμως... 

Οι άδειοι άνθρωποι με τι θα γεμίσουν; 

Έρημη η πόλη... 

Μονάχα όνειρα θα δεις κι Ερινύες, που ψάχνουν κάπου να φωλιάσουν. Ψυχή, μυαλό, ότι βρουν... αρκεί να περάσουν τη νύχτα. 

Το φεγγάρι ανέκφραστο, άψυχο, απλά φωτίζει. 

Σαν να 'ναι η λάμπα του ουρανού. Ανάβει-σβήνει και πάλι απ' την αρχή. 

Μη σε γελά, όλα έχουν ψυχή. Όλα αισθάνονται. Κι όλα ζητούν να αισθανθούν! 

Να ένα παγκάκι. Κάθισε! 

Θέλω να κλείσεις ένα λεπτό τα μάτια σου. Πες μου τι βλέπεις; 

Άλλοι λένε πως βλέπουν αστραπές, άλλοι αγγέλους κι άλλοι σκοτάδι. 

Εγώ φοβάμαι το έρεβος. 

Σαν κλείσω τα μάτια, βλέπω το αύριο. 

Το νιώθω, του δίνω μορφή, το ντύνω με αγάπη και το βαφτίζω με δάκρυα.

Το ταΐζω με ελπίδες και το ξεδιψώ με βήματα. 

Μικρά, σταθερά βήματα. 

Σαν παιδί, με πιάνει απ' το χέρι και με αφήνει να το πάω παρακάτω. 

Κι αν η μοίρα με εμποδίσει τη προσπερνώ. 

Κι αν έχει κρυφτεί στο παρασκήνιο και δεν προλάβω, παίρνω ανάσα και συνεχίζω. 

Πάντα συνεχίζω. Ποτέ δε σταματώ. 

Λες και με κυνηγάνε δαίμονες σε κάποιο σταυροδρόμι, με ένα φιλί να ενώσουν μια συμφωνία απόκοσμη. 

Κοίτα, κι η νύχτα συνεχίζει. 

Σπιθαμή τη σπιθαμή μετράει τη γη, μα δε τη νοιάζει. 

Ακούραστα συναντά τη τύχη της στα ραντεβού τους. 

Ξέρεις, το αξιοσημείωτο στη νύχτα, είναι ότι χωρά πολλές στιγμές. 

Απόψε κάποιος γιορτάζει μια επιτυχία κι η χαρά χαμογελά. 

Απόψε κάποιος χώρισε κι ο πόνος πίνει. 

Απόψε κάποιος γέννησε και κάποιος γεννήθηκε. 

Απόψε κάποιος πέθανε και κάποιος κλαίει. 

Απόψε κάποιος θα πέσει για ύπνο ήρεμος και κάποιος άλλος θα μετρά προβλήματα και θα ονειρεύεται λύσεις για να κοιμηθεί. 

Αυτή είναι η ζωή. 

Κάπου νικά και κάπου χάνει. 

Τόσο μικρή, μα χωράει τόσα. 

Έχει μια γοητεία η ζωή, που δε χωράει σε λέξεις. 

Δε χωρά σε στιγμές. 

Έχει μια αδέσποτη ομορφιά, που συναρπάζει. 

Η ζωή βλέπεις δε μετριέται στον αριθμό των αναπνοών που παίρνουμε, αλλά με τον αριθμό των στιγμών που μας κόβεται η αναπνοή. 

Ας φύγουμε. 

Σε λίγο ο έρωτας, θα διαβάσει με το φεγγάρι τις ευχές και σαν ταρώ θα ρίξει τα αστέρια, να δει τα μελλούμενα. Μη χαραμίσει βέλη. 

Και προτού η νύχτα, φιλήσει τις καρδιές για καληνύχτα, επίτρεψε μου να σε αποχαιρετήσω. 

Πριν φύγεις, να! Πάρε το τριαντάφυλλο ενός πρίγκιπα μικρού, να με θυμάσαι. Γιατί είναι ο χρόνος που μου αφιέρωσες, που το έκανε όλο αυτό σημαντικό! 

Τι εννοείς που πάμε... 

Πάμε να ζήσουμε. Να ανακαλύψουμε. Να αγαπήσουμε. 

 

6.


 

 Ελεύθερη πτώση

 

Φοβάμαι τον κόσμο, θυμάμαι είχα πει στον ψυχολόγο. Φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κόσμο,να μπω σε μια παρέα και να συμμετέχω στις συζητήσεις, να βγω ένα ραντεβού, να πάω σε μια συνέντευξη. Φοβάμαι πως θα τους είμαι βάρος, πως θα σπαταλήσω το χρόνο τους. Είναι τόσο πολλοί ωραίοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι εκεί έξω. Άνθρωποι που ξέρουν να συμπεριφερθούν, να στηθούν, να περπατήσουν. Άνθρωποι εμφανίσιμοι με ωραία σπίτια με ωραίες δουλειές. Κι εγώ δεν έχω τίποτα από όλα αυτά. Βλέπω τα χρόνια να περνάνε, να γλιστράει η ζωή μέσα από τα χέρια μου και να μην έχω τίποτα αξιόλογο να δείξω. Κάθομαι στη δουλειά που έχω γιατί νιώθω ασφαλής που είμαι αόρατη. Δε με βλέπεις κανείς και δεν ενοχλώ κανέναν. 

 Αυτά και άλλα πολλά έλεγα και ξανά έλεγα σε όλες τις συνεδρίες και πρόοδο δεν έβλεπα καμιά. Μέχρι που μου είπε αυτό:

"Αν αισθάνεσαι πως ο κόσμος θα σε ξεχωρίσει μονάχα όταν θα γίνεις συναρπαστική, ξεκίνα να κάνεις κάτι συναρπαστικό"

 Και να ΄μαι τώρα εδώ στην άκρη του γκρεμού να κοιτάω τη λίμνη που απλώνεται από κάτω, δεμένη με σχοινιά και ιμάντες, έτοιμη να πέσω στο κενό. Και πέφτω και μια κραυγή τρόμου και χαράς βγαίνει από μέσα μου τόσο δυνατή που νιώθω τα βουνά ολόγυρά μου να αντηχούν τη φωνή μου. 

 Κι όχι δεν είναι η πρώτη μου πτώση. Μετράω ήδη τέσσερις. Και μαζί με αυτές μετράω και άλλες πέντε πεζοπορίες με ορειβατικούς συλλόγους. Δεν είχα τίποτα σε κανέναν να πω και να που στο τέλος κάθε διαδρομής μαζευόμαστε όλοι και μιλάμε για τα χιλιόμετρα που καλύψαμε. Μοιραζόμαστε το φαγητό μας, ανταλλάσουμε φωτογραφίες και γινόμαστε φίλοι. 

 Συνεχίζω να πιστεύω πως δεν είμαι σπουδαία, αλλά είναι σπουδαία τα μέρη που επισκέπτομαι και μου αρκεί να μιλάω για αυτά με αγάπη και τότε βλέπω πως όλοι ξαφνικά με κοιτάζουν με αγάπη. 




 Διαβάσατε 1 έως 6

Για να διαβάσετε 7-13 πατήστε εδώ

58 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Καλή αρχή του νέου δρώμενου. Πρόλαβα και έκανα μια ανάγνωση. Κρίμα που χάρηκα για τους βαθμούς που μας έδωσες να ψηφίσουμε...τώρα δεν μου φτάνουν καθόλου. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η βαθμολογία. Κάθε ένα έχει τόσα να πει για το γνωμικό που έδωσες, καλογραμμένα και ευφάνταστα. Πολύ δύσκολη η βαθμολογία.
    Καλό κουράγιο Μαίρη και ευχαριστούμε για τη φιλοξενία αυτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ η χαρά κρατάει λίγο η άτιμη! Το είδα κι εγώ πως την έχει την δυσκολία της! Καλό διάβασμα!

      Διαγραφή
  2. Μια γρήγορη πρώτη ανάγνωση δεν είναι φυσικά αρκετή για να βαθμολογήσω. Μου αρέσει που υπάρχουν και κείμενα και ποιήματα. Μπράβο σε όλους και όλες που συμμετέχουν. Θα επανέλθω με δεύτερη και τρίτη ανάγνωση. Πολλά πολλά φιλιά και καλή αρχή στο νέο δρώμενο της μπλογκογειτονιάς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε βεβαιώ πως είναι η πρώτη φορά που χαίρομαι που δεν ψηφίζω! χαχα Μιλάμε έχω δυσκολευτεί πολύ! Καλό διάβασαμ Μία μου!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και από εμένα. Μια ματιά έριξα, δεν διάβασα τίποτα ακόμα. Είμαι σίγουρος για την ποιότητα των συμμετοχών. Πάλι θα γράφουμε και θα σβήνουμε. Πιστεύω είναι κάτι που ελεύθερα δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να εμπνευστεί, να γράψει, οτιδήποτε θέλει. Ξεκινάμε λοιπόν. Μαίρη μου καλό συντονισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ξέρω εσένα Γιάννη μου θες να τα απολαύσεις να τα αναλύσεις και μετά η ψήφος σου! Άντε καλό διάβασμα!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα και καλή αρχη. Και γω μια πεταχτή ματιά έριξα, αν μη τι άλλο, έχουμε πλήθος από διαφορετικές προσεγγίσεις.
    Έγω μπερδεύτικα, χρειάζεται να τα βαθμολογήσουμε όλα, έτσι; Ε, τότε ως το 4 δε φτάνει.
    Καλή αρχή σε όλους και καλές ανγνώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ χρυσούλι μου εδώ σε θέλω! χαχα Θα πρέπει να διαλέξεις 4 που θα πάρουν 4,3,2,1 όπως τα προτιμάς. Και εννοείται πως κανείς δεν ψηφίζει το δικό του ε; χαχα Καλό διάβασμα Γιώργο και καλή ψήφο! Συνεχίζουμε!

      Διαγραφή
  5. Ω, ψηφίζω πρώτη;
    Συγχαρητήρια σε όλους όσους κατέθεσαν τις σκέψεις τους.
    Το βρήκα δύσκολο το θέμα, αλλά ουσιαστικό και όμορφο!

    Η βαθμολογία μου έχει ως εξής:
    4 βαθμοί στο #3
    3 βαθμοί στο #5
    2 βαθμοί στο #7
    και τον άσο μου στο #6

    Καλή επιτυχία στο δρώμενο και εύχομαι καλή συνέχεια να έχει, με
    περισσότερες συμμετοχές!
    Πολλά φιλιά Μαίρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Αριστέα μου για την βαθμολογία σου! Ξέρω πόσο τρέχεις όμως το ότι διάβασες τα κείμενα όλων των φίλων είναι πολύ σπουδαίο. Φιλιά πολλά κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  6. Πρέπει να το διαβάσω πολλές φορές ακλομα..κάθε φορά μπερδεύομαιμε τους βαθμούς..το καθένα έχει την ομορφιά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή Γεωργία μου έχεις μέρες ακόμα! Διάβασε τα και αποφάσισε ήρεμα! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Και μετά την Airis ασ ψηφίσω και γω.
    Η επιλογή δύσκολή, πολλά καλά γραπτά ήταν υποψήφια. Όμως έπειτα από μελέτη κατέληξα στα εξής:
    - 4 βαθμοί - #9
    - 3 βαθμοί - #3
    - 2 βαθμοί - #10
    - 1 βαθμό - #5

    Αυτά. Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου σ' ευχαριστώ πολύ για τη βαθμολογία σου. Είδες δεν ήταν δύσκολο να βαθμολογήσεις το θέμα είναι πως με τόσες καλές συμμετοχές δεν σου φτάνουν οι βαθμοί ποτέ! Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  8. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω και δυσκολεύομαι να βάλω βαθμούς.
    Θα ξανάρθω αύριο.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρενάκι μου θα σε περιμένω να διαβάσεις και να επιστρέψεις! Καλή συνέχεια φιλιά πολλά! Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  9. Λοιπον ..6 το πρωί..ακόμη χουζουρεύεις, σιωπή ολόγυρα, ανοίγεις την Γήινη Ματιά και διαβάζεις με ξεκάθαρο μυαλό τα πρώτα 6!! Μέσα στη σιωπή τηςώραςτα κείμενα έχουν άλλη υποδοχή στο μυαλό και την ψυχή σου. Αύριο λοιπόν...την ίδια ώρα τα 6 υπόλοιπα και σας συμβουλεύω πως είναι η καλύτερη στιγμη να νοιώσεις τα κείμενα! Καλημέρα φίλοι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την Καλημέρα μου! Τώρα μόλις μπόρεσα να διαβάσω κάποιες, λίγες συμμετοχές και οφείλω να πω, ότι ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά! Δεν μπόρεσα να συμμετάσχω, διότι αυτήν την εποχή, είμαι μπλοκαρισμένος με άλλες υποχρεώσεις...και μάλλον δεν έχω δικαίωμα να ψηφίσω. Αν συμβαίνει διαφορετικά, θα το ήθελα!
    ΥΓ: Κρατάω δυνάμεις για το μέλλον!
    Την Καλημέρα μου σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου ούτε να το συζητάς! Καλημέρα κι από μένα! Κι άλλοι φίλοι απείχαν. Ο καθένας για τους λόγους του! Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ψηφίσουν αν θέλουν. Και επίσης αυτό δεν σημαίνει πως άμα δεν πάρεις μέρος μια φορά δεν θα πάρεις στις επόμενες φορές! Λοιπόν σε περιμένουμε καλό διάβασμα!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Μαίρη μου ,η κάθε συμμετοχή που διάβαζα έβλεπα πόσο ένα γνωμικό μπορεί να σε πάει σε πολλά μονοπάτια και όλα να είναι ξεχωριστά...μια καινούργια εμπειρία για ανάγνωση !! μια και μία είναι όλες οι συμμετοχές και με ποια κριτήρια να βαθμολογήσεις.
    Με πολύ προσοχή και δυσκολία είναι αλήθεια σε εκείνες τις συμμετοχές που μου έκαναν ένα μικρό κλικ παραπάνω θα πω...
    4 βαθμοί στο...3
    3 βαθμοί στο...11
    2 βαθμοί στο...9
    1 βαθμό στο ...5
    Σίγουρα θα ήθελα να είχα και άλλους βαθμούς γιατί αυτοί δεν μου έφτασαν...καλή συνέχεια σε ότι κάνεις Μαίρη μου καλο σου ξημέρωμα φιλιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου αυτό το είδα εξαρχής, και χαίρομαι που για μια φορά δεν χρειάζεται να είμαι σε αυτό το ρόλο. Ωστόσο παιχνίδι είναι και όλα έχουν τη χαρά τους. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους.
    Έρχομαι να δώσω τους βαθμούς μου γιατί κουράστηκα ένα Σ/Κο να σβήνω και να γράφω ...δεν μου φτάνουν οι βαθμοί!!!!!!!!!!!!!!
    4 βαθμούς στο 3 ΑΔΑ! Πρωτοτυπο και πανέξυπνο! Καλογραμμένο και στηρίζει ακριβώς το γνωμικό. Συγχαρητήρια στον /στην δημιουργό και εύχομαι πολλές ΑΔΑ στη ζωή του/της
    3 βαθμούς στο 5 Πάμε ν'αγαπήσουμε! ποιητικότατο, με εικόνες και συναισθήματα στηρίζει και αυτή η συμμετοχή το γνωμικό
    2 βαθμούς στο 13 Οι Ανάσες μου. Συγκηνιτικότατο, πανέμορφο, ανθρώπινο, αυτό ακριβώς για το οποίο μιλά το γνωμικό μας
    1 βαθμό στο 10 Σε διπλό Ρόλο.Θα ήθελα να είχα και άλλους βαθμούς γι αυτήν τη συμμετοχή. Τη βρήκα έξυπνη να περιγράφει τόσο ζωντανά κίνηση και να στηρίζει την ερμηνεία του γνωμικού σαν σε καθρέφτη
    Μαίρη μου θαυμάσιες συμμετοχές έχεις στο δρώμενο αυτό και είναι και η πρώτη φορά. Με δυσκόλεψαν αφάνταστα και άφησα πολλά απέξω
    Καλή επιτυχία στην καταμέτρηση
    Φιλιά σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάσου Άννα οι συμμετοχές να ήταν πιο πολλές! 13 υπέροχες συμμετοχές έχουμε και δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε χαχα Τι ωραία! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Μου κάνατε τη ζωή δύσκολη βάζοντας με να βαθμολογήσω τόσες όμορφες εξ ίσου συμμετοχές. Μα..η ζωή είναι δύσκολη και πρέπει να ξεχωρίσω.
    Λοιπόν: 4 στο...9
    3 στο...4
    2 στο...3
    1 στο...7 με πόνο ψυχής οιβαθμοί, άλλωστε είναι καθαρά προσωπική η απόφαση αφού τα κριτήρια είναι πάλι προσωπική επιλογή ως προς το ήφος των κειμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου πράγματι είναι όλες όμορφες κι εσύ ομορφότερη που μετέχεις! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  14. Συγχαρητήρια σ' όλους τους δημιουργούς. Είναι δύσκολο να βαθμολογήσω τόσο ωραίες συμμετοχές, αφού όλες σου κόβουν την ανάσα... Ας βαθμολογήσω όμως.

    4 βαθμούς στο 5
    3 βαθμούς στο 3
    2 βαθμούς στο 9
    1 βαθμό στο 13

    Και οι βαθμοί τελείωσαν και εγώ θέλω τουλάχιστον δυο - τρεις ακόμη...
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τις ψήφους σου! Να σου πω το σκέφτηκα να βάλω κι άλλους αλλά είπα πως θα με δείρουν χαχα Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Ας βαθμολογήσω με πολύ κόπο, ομολογώ.
    4 βαθμούς στο 12
    3 βαθμούς στο 7
    2 βαθμούς στο 3
    1 βαθμό στο 5
    Λυπάμαι που δεν έχω βαθμούς για όλα τα άλλα.
    Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα στα παιχνίδια μας κάποιοι μένουν παραπονεμένοι! Ωστόσο η ομορφιά των συμμετοχών δεν κρίνεται. Γιατί δεν υπάρχει βαθμός κατά την άποψη μου γι' αυτό! Φιλιά πολλά Ρενάκι μου!

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα Μαίρη μου!
    Πολύ όμορφη η πρώτη μας απόπειρα. Ο πήχης πολύ ψηλά, φαντάσου τι θα γίνει στα επόμενα γνωμικά!
    Κάθε συμμετοχή είχε κάτι δικό της να δώσει και οι βαθμοί είναι καθαρά για το κομμάτι του παιχνιδιού. Κι αφού δε μπορώ να δώσω σ' όλους βαθμό, θα δώσω ένα μπράβο κι ένα ευχαριστώ για τις ομορφιές που μας χάρισαν.

    Οι βαθμοί μου είναι:


    4 βαθμούς στο 7
    3 βαθμούς στο 9
    2 βαθμούς στο 2
    1 βαθμό στο 4

    Μαίρη μου ευχαριστούμε που μας φιλοξενείς στο χώρο σου. Να 'σαι καλά, πάντα να μας δίνεις δημιουργικά εναύσματα!

    Πολλά φιλιά σ' όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρινάκι μου τι να σου πω! Έχω βρει ήδη το επόμενο για το νούμερο δύο! Οι βαθμοί λίγοι το ξέρω μα πάντα στη γειτονιά μας αυτό γινόταν. Δεν μας έφταναν οι βαθμοί! Έχει την πλάκα του! Φιλιά πολλά μάτια μου!

      Διαγραφή
  17. Mε πολύ καλούς οιωνούς ξεκίνησε αυτό το παρθενικό παιχνίδι με τα γνωμικά, Μαίρη μου! Υπέροχες στο σύνολό τους, και κάθε μια ξεχωριστά, οι συμμετοχές των φίλων. Λοιπόν, για να μη σου τρώω το χρόνο και με τη γνωστή δυσκολία που έχουμε κάθε φορά στη βαθμολογία, αυτές είναι οι επιλογές μου:
    4 βαθμοί στο #10
    3 βαθμοί στο #8
    2 βαθμοί στο #9
    1 βαθμός στο #4

    Καλή συνέχεια κι ευχαριστούμε πολύ για την εμπειρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία μου αυτό πιστεύω κι εγώ! Και θα διαβάζουμε δημιουργίες υπέροχες πιστεύω γιατί όλοι γράφουν υπέροχα μέσα από την καρδιά τους και γράφουν και με ψυχή! Παίζουμε και δημιουργούμε και διασκεδάζουμε λοιπόν! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  18. Το δρώμενο έκανε δυναμική εμφάνιση και οι συμμετοχές έβαλαν ψηλά τον πήχυ....όπως το περίμενα...διάβασα λοιπόν με προσοχή και απόλαυσα γραφές που ξεκίνησαν με την Ζωή σαν ενοχή γιά να καταλήξουν στις Ανάσες μου....στο ενδιάμεσο είχα την ευκαιρία να μυηθώ στον Χορό, να γνωρίσω τις ΑΔΑ που πολύ τις εκτίμησα, να πάρω της ζωής ανάσα γιά να κερδίσω χρόνο να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι να βιαστούμε Να πάμε ν΄αγαπήσουμε πριν δοκιμάσουμε μία Ελεύθερη πτώση που είναι απίστευτα συναρπαστική και μας αναγκάζει να κάνουμε μία χρησιμότατη Αξιολόγηση ζωής.... ώστε με πλήρη διαύγεια να εμπεδώσουμε το γεγονός ότι η ευτυχία είναι στιγμές και να μην παραλείψουμε να ευχηθούμε Καλώς ήρθες καινούργιε χρόνε αναλογιζόμενοι ότι υπάρχει περίπτωση κάποιοι να βρεθούν Σε διπλό ρόλο, κάτι που συμβαίνει στην Ζωή που άλλοτε είναι ρόδινη κι ευωδιαστή σαν Ρόδο κι άλλοτε ζόρικη σαν τ΄αγκάθια του αλλά πάντα αυτό που έχει σημασία είναι οι Ανάσες μας !!! Η επίπονη διαδικασία της βαθμολογίας ολοκληρώθηκε επιτέλους και 4 βαθμοί στο 3
    3 βαθμοί στο 12 2 βαθμοί στο 8 και 1 βαθμός στο 5 Μαίρη σ΄ευχαριστώ γιά την ευκαιρία που μας έδωσες να βιώσουμε αυτή την εμπειρία !!!Καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά το πόσο απόλαυσα που συνδύασε με όμορφο τρόπο τους τίτλους όλων τι να σου πω! Είσαι απίθανη Κλαυδία μου και φαίνεται ότι το απολαμβάνεις κι αυτό είναι όμορφο! Καλή συνέχεια φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    2. Αυτό εξυπακούεται θέλει πολύ κόπο και έμπνευση να κάνεις ολόκληρο δέσιμο στους τίτλους! Αλλά Κλαυδία είναι αυτή! χαχα

      Διαγραφή
  19. Ποσό όμορφα και δυναμικά ξεκινά το καινούργιο δρώμενο Μαιρη μου , μπράβο σε όλες και όλους τους δημιουργούς . Δεν τα κατάφερα με τους χρόνους αυτή τη φορά όμως στη συνέχεια θα είμαι παρούσα . Η βαθμολογία μου
    4 βαθμούς στο 9
    3 βαθμούς στο 5
    2 βαθμούς στο 10
    1 βαθμό στο 12
    Πράγματι λιγοστοί οι βαθμοί για τα υπέροχα γραπτά φίλοι μου σας φιλώ όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο επόμενο σε θέλω οπωσδήποτε να το ξέρεις! Πάντα να είμαστε καλά πρώτα βέβαια! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  20. Μαίρη μου, επανέρχομαι για να ψηφίσω. Πολύ δύσκολα μας έβαλες αυτή τη φορά! Λοιπόν:
    4 βαθμοί στο 11
    3 βαθμοί στο 13
    2 βαθμοί στο 9
    1 βαθμός στο 4
    Μακάρι να είχα περισσότερους βαθμούς να δώσω!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός είναι ένας ευσεβής πόθος όλων Μία μου! Κι η δυσκολία έχει την απόλαυση της! Σ' ευχαριστώ πολύ πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  21. Η ώρα της κρίσης λοιπόν. Όπως πάντα δύσκολη και αμήχανη. Τη στιγμή που έχεις μπροστά σου 13 μικρά διαμαντάκια, κρύσταλλα ψυχής κάθε δημιουργού. Και μάλιστα, ανάμεσά τους, τρία ποιήματα. Δεν φτάνουν οι βαθμοί παιδιά ειλικρινά. Όμως, εξ ορισμού, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Πάμε λοιπόν:
    1 Βαθμό στο Νο.1, στην “Ζωή σαν ενοχή”. Ένα επίκαιρο μήνυμα κατά της κακοποίησης και του εφιάλτη που κάποιος επιβάλλει στη ζωή μας και τη δική μας θετική απάντηση λύτρωσης.
    2 Βαθμοί στο Νο. 10, στο υπέροχο “Διπλό ρόλο”. Ο διπλός ρόλος μιας τραγικής φιγούρας. Ενός κλόουν με μια ιστορία μεγάλη. Κινηματογραφική αφήγηση που συγκινεί.
    3 Βαθμοί στο Νο. 3, στις εκπληκτικές “ΑΔΑ”. Στις αναζωογονητικές διακοπές αναπνοής! Όταν άρχισε το ξεφύλλισμα των φωτογραφιών και η παρέλαση της ζωής, πραγματικά έμεινα έκθαμβος και έντονα συγκινημένος. Πρωτότυπη σύλληψη και ευφυέστατη κατάληξη με το δικό του ύφος.
    4 Βαθμοί στο Νο. 5, στο λογοτεχνικό διαμαντάκι “Πάμε να αγαπήσουμε”. Ναι, με τράβηξε υπέροχα ο λογοτεχνικός λόγος, η γλώσσα αλλά και το μήνυμα-κάλεσμα. “Η νύχτα ξαπλωμένη στου ουρανού τα δάπεδα, έχει μαγέψει και το πάτωμα ν’ αλλάξει…”
    ΄
    Ένα μεγάλο μπράβο στους δημιουργούς, σε όλους, απ την καρδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Γιάννη μου για την βαθμολογία σου! Φιλιά και καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  22. Πολύ όμορφες όλες οι συμμετοχές. Εκ των πραγμάτων θα αδικειθούν πολλές.
    4 βαθμοί στο #3
    3 βαθμοί στο #8
    2 βαθμοί στο #9
    1 βαθμός στο #5

    Ευχαριστούμε Μαίρη για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστινάκι μου σ' ευχαριστώ πολύ μάτια μου! Να είσαι καλά φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  23. Πολύ καλές συμμετοχές
    4 βαθμοί στο #4
    3 βαθμοί στο #11
    2 βαθμοί στο #13
    1 βαθμός στο #1
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες οι συμμετοχές είναι άριστες Μαρία μου! Κάθε μία έχει τη χάρη της! Σ' ευχαριστώ πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  24. Πριν ψηφίσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Μαρία για το δρώμενο αυτό που παρουσιάζει μέσα από το ιστολόγιο της και όλους του συμμετέχοντες για τις εξαιρετικές δουλειές τους.
    Το 1 βαθμό θα τον δώσω στο 2
    2 βαθμούς θα δώσω στο 3
    3 βαθμούς θα δώσω στο 9 και
    4 βαθμούς θα δώσω στο 11.
    Άνευ σχολίων κλπ, διότι ψήφισα με μόνο κριτήριο τι με ενέπνευσε περισσότερο, μετά από δύο αναγνώσεις.
    Καλή συνέχεια σε όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου χαίρομαι που σε βλέπω και στην επόμενη σκυτάλη όπως και στο επόμενο γνωμικό σε θέλω εννοείται! Σ' ευχαριστώ για τη βαθμολογία καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  25. Ένα ταξίδι με στιγμές που γεννούν ψυχική ευφορία, δάκρυα χαράς, βαρύ κόστος πόνου, αγώνα και τόλμης, στιγμές σημαντικές απ’ τις εμπειρίες, τα λάθη ή τις επιτυχίες, το πάθος ή το φόβο. Η ζωή είναι στιγμές. Ποιος ορίζει το δυνατό, το αληθινό, το πολύ ή το λίγο πέρα απ’ την ίδια τη ζωή!

    4 βαθμούς στο Νο 3 Πως μια ξεχασμένη μνήμη, μάρτυρας αγάπης απ’ το παρελθόν επιστρέφει, γίνεται παρόν και πυροδοτεί άπειρα συναισθήματα αναζωογονητικά. Τι χρειάζεται αλήθεια να αφυπνίσεις εκείνα τα συναισθήματα, να τα πας δυο βήματα μπροστά, αυτά που χρόνια απλά προσπερνούσες.

    3 βαθμούς στο Νο 9 Πως γίνεται στα σκοτάδια της νύχτας να έρχονται πρόσωπα αγαπημένα, σαν ανάμνηση, σαν αρχή και τέλος, σαν ερινύες που γίνονται μέσα από ένα ποτό, όχι εκδίκηση αλλά ομορφιά, πικρή ανάμνηση και πόνος.

    2 βαθμούς στο Νο 11 Πόσο δυνατές γίνονται καμιά φορά οι σιωπές, ακουμπούν στις χαραμάδες της ψυχής και τις ματώνουν. Κι όμως είναι οι ίδιες σιωπές που άλλοτε ακουμπούν σα χάδι τη ψυχή και της χαρίζουν ένα ουράνιο τόξο.

    1 βαθμό στο Νο 13 Πόσες στιγμές φυλαγμένες ευλαβικά στην ψυχή μας, φυλαχτό μνήμης κι αγάπης φορεμένο κατάσαρκα στο μέρος της καρδιάς

    Αξιόλογες όλες οι συμμετοχές, καθένα με τη ζεστασιά και ευαισθησία, με την απλότητα και την αισθητική απόλαυση, με σκέψεις και θετικά συναισθήματα. Απλά ας μου επιτραπεί, ίσως…. αν άλλαζε ο τρόπος ψηφοφορίας; Είναι όμορφο να διαλέγεις τις λέξεις που ταιριάζουν με το μέσα σου, να τις εκφράζεις όχι για την πρωτιά, αλλά για το συναίσθημα που αξίζει ο καθένας να ξέρει πως η προσπάθειά του, αυτό που του πήρε δύο-τρεις-πέντε-μια βδομάδα μέρες, άγγιξε την ψυχή κάποιων.
    Συγχαρητήρια σε όλους και καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου σ' ευχαριστώ αρχικά για τη βαθμολογία σου! Είναι σημαντική η συμμετοχή των φίλων με κάθε μορφή στα δρώμενα- παιχνίδια μας! Και το τονίζω αυτό!
      Είναι όντως πανέμορφη διέξοδος τα δρώμενα μας που μας ωθούν όπως πολύ σωστά λες να διαλέγουμε τις λέξεις που ταιριάζουν στον εσωτερικό μας κόσμο και να εκφράσουμε τα συναισθήματα, τις σκέψεις μας, καθώς και να οξύνουμε την φαντασία μας! Κι εδώ βρίσκεται η ουσία του όλου πράγματος.
      Στην έκφραση αυτών που γεννιούνται με κάθε τρόπο από εμάς και που το μοιραζόμαστε με τους άλλους.
      Είναι το δεύτερο δρώμενο που κάνω, και με τιμούν οι φίλοι με την παρουσία τους. Και ξέρω πως παντού όσοι συμμετέχουν βάζουν κομμάτια της καρδιάς τους! Στο ένα, στη σκυτάλη, που έχει πολύ διαφορετική μορφή δεν υπάρχει βαθμολογία. Να τονίσω πως δεν σε είδα να μετέχεις εκεί μια φορά; Και ξέρεις πολύ καλά γιατί έχουμε ξαναμιλήσει και σε έχω και ειδοποιήσει πόσο σε θέλω να μετέχεις!
      Σε αυτό το δρώμενο σκέφτηκα να υπάρχει βαθμολογία για το σασπένς του παιχνιδιού, και για αλλαγή.
      Πρέπει όμως να πω τα εξής:
      1) ο τρόπος που επιλέγουμε για να βάλουμε το βαθμό μας, έχει να κάνει με το τι μας κάνει ''κλικ'' την ώρα εκείνη που διαβάζουμε
      2) επίσης έχει να κάνει με την ψυχολογική μας διάθεση και με την ώρα που διαθέτουμε για να διαβάσουμε. Έχει τύχει να διαβάσουμε κάτι ξανά μετά και να πούμε δεν το πρόσεξα καλά
      3) η βαθμολογία είναι απλά ένας κανόνας παιχνιδιού, και δεν έχει να κάνει με την απαξίωση του κειμένου που συμμετέχει
      4) θεωρώ πως είμαστε μεγάλα παιδιά, που όπως θα χαρούμε όταν κερδίσουμε, δεν θα μας πειράξει και όταν χάσουμε
      5) η βαθμολογία αυξάνει την αγωνία μας, και την απόλαυση μας. Εντείνει την παρακολούθηση μας και το αποτέλεσμα μας ωθεί να γινόμαστε καλύτεροι
      6) Και το πιο σημαντικό. Είναι ένα παιχνίδι! Είναι σαν να μπαίνεις σε ένα βιβλιοπωλείο που έχει δέκα καινούργιες κυκλοφορίες κι εσύ διαλέγεις μόνο τρεις να αγοράσεις. Δεν σημαίνει πως απαξιώνεις τους άλλους συγγραφείς!
      7) Με τόσες φορές που έχω πάει ''πάτος'' στα δρώμενα, δεν έχω σταματήσει ούτε να μετέχω, ούτε να γράφω. Γιατί τότε θα έχανα τη χαρά για τις φορές που κέρδισα την πρωτιά.
      Αυτά είχα να πω με όλη μου την αγάπη!
      Η μόνη εναλλακτική που έχω σκεφτεί για όσους δεν θέλουν την βαθμολογία, είναι να μου το ζητούν, και να γράφω δίπλα σημείωση: ΕΚΤΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
      Πολλά φιλιά και πάντα ανοικτή στο διάλογο! Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  26. Πολύ όμορφες, μέσα από την ψυχή βγαλμένες, συμμετοχές. Ένα μπράβο σε όλους τους δημιουργούς. Ένα μπράβο και σε εσένα, Mary, για την ξεχωριστη πρωτοβουλία.
    Διάβασα τις συμμετοχές μέσα σε δύο μόλις ημέρες. Έτοιμη να δώσω βαθμό, μαζί με ανατροφοδότηση
    4 βαθμοί στο #3 (για το χιούμορ και την ανατροπή)
    3 βαθμοί στο #5 (για τον λυρισμό)
    2 βαθμοί στο #13 (για το άρωμα νοσταλγίας)
    1 βαθμός στο #9 (για την κινηματογραφική χροιά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζοάννα μου αποτελείς έναν από τους θεμέλιους λίθους των δρώμενων αυτών! Να το ξέρεις! Σ' ευχαριστώ πολύ πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  27. Θα είμαι λιγόλογη Μαίρη μου, λόγω των πόνων στα χέρια μου, που συνεχίζονται και ζητώ την κατανόηση όλων...
    4 βαθμούς δίνω στο 8
    3 βαθμούς δίνω στο 6
    2 βαθμούς δίνω στο 1 και
    1 βαθμό δίνω στο 2

    Υπόσχομαι να επανορθώσω μόλις γίνω καλά!
    Πολλά φιλιά
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρινάκι μου σε βασάνισα αυτή το φορά, και συγγνώμη κι από εδώ! Σου εύχομαι καταρχήν περαστικά, το έχω ζήσει και ξέρω τον πόνο, και να δώσεις από μένα πολλά φιλιά στην κόρη σου που κάνει χρέη γραμματέως! Εύχομαι να περάσουν γρήγορα τα χεράκια σου γιατί τα επόμενα δρώμενα σε θέλουν! Σ' ευχαριστώ για τη βαθμολογία πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  28. Καλησπέρα Μαίρη μου και συγχαρητήρια και γι' αυτήν την πρωτοβουλία σου!
    Πέρασα να αφήσω κι εγώ τις ψήφους μου. Δυσκολεύτηκα να καταλήξω.
    Να συγχαρώ όλες και όλους που συμμετείχαν και να τους ζητήσω να δείξουν επιείκεια σε μας που πρέπει να κρίνουμε τα γραπτά τους ενώ δεν θα έπρεπε. Το κάθε κείμενο έχει την αξία του όπως και η ψυχή που εκφράζεται μέσα από αυτό.
    Ωστόσο, σέβομαι τους κανόνες και προχωρώ :)
    4 βαθμούς στο τρία
    3 βαθμούς στο οκτώ
    2 βαθμούς στο τέσσερα και
    1 βαθμό στο έξι
    Καλή επιτυχία σε όλους!
    Να είστε καλά.
    Πολλά φιλιά :)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους το Μαράκι μου έκανε την εμφάνιση του! Τι κάνεις μωρό μου; Και γιατί δηλαδή δεν έπρεπε να κρίνετε τα γραπτά; Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι φίλοι κορίτσι μου γλυκό! Εξάλλου δεν θα απουσιάζεις έτσι δεν είναι; χαχαχα Σ' ευχαριστώ Μαρία μου για τη βαθμολογία σου φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή