Σάββατο 3 Απριλίου 2021

'' Τα Γνωμικά εμπνέουν #2 '' - Συμμετοχές!

 


Είχαμε να εμπνευστούμε από τη φράση 

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ''ΑΡΕΣΩ''!
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ''ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΩ''!

Έντεκα φίλοι εμπνευστήκατε και στείλατε τις συμμετοχές σας και σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτό!
 
Σήμερα Σάββατο αναρτώ τα κείμενα σας στη Γήινη ματιά, θα τα διαβάσετε και θα ψηφίσουν μόνο οι φίλοι του μπλογκ, ακόμα και αν δεν συμμετέχουν.  Η ψηφοφορία θα έχει διάρκεια μέχρι 9/4/21 ημέρα Παρασκευή και ώρα 8 μ.μ.

Θα ψηφίζετε με 4, 3, 2, 1 βαθμούς με σειρά προτίμησης σας.

Στις 10/4/21 θα αναρτήσω τον νικητή που θα πάρει ένα δωράκι φτιαγμένο από μένα, και την λήξη του δρώμενου μας! 

Έχει γίνει κλήρωση για την σειρά ανάρτησης, και έχουν ως εξής:


1. Οι ευεργετικές ιδιότητες της σόδας

«Πώς εξαφανίζετε τοπικό λίπος με μαγειρική σόδα», έγραφε ο τίτλος του άρθρου. Αμέσως βάλθηκε να ετοιμάσει το μαγικό φίλτρο που, ίσως, να τη λύτρωνε απ’ την κυτταρίτιδα που κουβαλούσε παιδιόθεν. Δεν πρόσεξε η τρελή, πως το κείμενο αναφερόταν στα μάτια της κουζίνας.

«Το μόνο που αξίζει πάνω σου, είναι τ’ αμυγδαλωτά σου μάτια, αγάπη μου». Το μοναδικό ξεροκόμματο φιλοφρόνησης που, ενίοτε, της πέταγε η μητέρα της. Κι ήταν το μοναδικό σημείο πάνω της, που η Γωγώ δεν ντρεπόταν. Κι ας ήταν δυο μελαγχολικές λίμνες, μονίμως βουρκωμένες απ’ την απογοήτευση και την παραίτηση. Η μητέρα ήταν όλος ο κόσμος της, οικογένεια, φίλη και σύμβουλος. Ο πατέρας της έλειπε συχνά απ’ το σπίτι, «για δουλειές κοριτσάκι μου», της έλεγε όταν ήταν μικρή, αργότερα βέβαια κατάλαβε πως είχε παραδοθεί αμαχητί στη σκληροτράχηλη Βανέσα, τέως εστεμμένη ασήμαντων καλλιστείων και νυν παραφουσκωμένη μεσήλικας με παλιμπαιδίζουσες συμπεριφορές. Ήταν συνειδητή επιλογή να παίξει το ρόλο της φίλης, και όχι της μητέρας, όταν βρέθηκε μ’ ένα μωρό στην αγκαλιά. Κι ας την προειδοποιούσαν όλοι πως αυτό το ανακάτεμα των ρόλων δεν θα βγει σε καλό.

«Ανακατεύετε μια κούπα σόδα, με ξύδι και χυμό λεμονιού. Τρίβετε επίμονα με σφουγγάρι, κι αφήνετε για λίγο. Ξεβγάζετε με ζεστό νερό». Ως εκεί διάβασε. Ετοίμασε το κατάπλασμα κι άρχισε να τρίβει με λύσσα τα μπούτια της. Σαν να είχε βαλθεί να ξεκολλήσει απ’ το δέρμα της όλα τα επικριτικά σχόλια που κουβαλούσε το εικοσάχρονο κορμί της. «Πώς θα βγεις στην παραλία έτσι που είσαι, βρε, μάτια μου; Πώς θα βάλεις  ένα κολλητό φορεματάκι; Κι άμα γεννήσεις και γεμίσεις ραγάδες, άντε να συμμαζευτείς μετά. Μα τίποτα δεν πήρες από μένα;»

Tίποτα δεν έγινε. Τα έγδαρε στο τρίψιμο, μέχρι που μάτωσαν και γέμισαν πληγές. Τα ξέπλυνε με νερό και κοιτάχτηκε έντρομη στον καθρέφτη. Το κορμί της έμοιαζε γέρικο σκαρί, παραδομένο να το κουρσέψουν οι ενοχές και η αυτολύπηση. Με την αυτοπεποίθησή της κατακερματισμένη, συμμάζεψε τα σύνεργα της αποτυχημένης απόπειρας, έριξε στο νιπτήρα το ζουμί που  περίσσεψε, κι ανακάλυψε έκπληκτη τη χρησιμότητά του, όταν είδε το σιφόνι ν’ αφρίζει και να ξαναγίνεται γυαλιστερό και πεντακάθαρο από κηλίδες και βρομιές.

Επί ώρες αναποδογύριζε μανιασμένη τα συρτάρια, ξεκλείδωνε αμπαρωμένα όνειρα, έψαχνε κλεμμένα χρόνια, αγχωμένα καλοκαίρια, κι όλο έτρεχε να σωθεί απ’ τη μητρική ιαχή «Πώς ξεχείλωσες έτσι, βρε, αγάπη μου;» Αδυνατιστικές κρέμες, μαγικά χάπια που κόβουν την όρεξη, μαντζούνια θαυματουργά και παχύρευστοι ζελέδες, έγιναν ένας μπόγος πάνω στο κρεββάτι της. Αργά τη νύχτα τα κήδεψε στον κάδο σκουπιδιών. Προς στιγμή μόνο, ένιωσε το λυγρό αποχωρισμό απ’ τη μητέρα της. Ο μπόγος αιωρήθηκε για δευτερόλεπτα πάνω απ’ τη  σιδερένια χοάνη, μέχρι που ρίχτηκε μ’ έναν ταφικό σπαραγμό:

«Ευχαριστώ που δεν σου άρεσα, μαμά!»

Τίναξε χαιρέκακα τις παλάμες της, σαν να ξεφορτώθηκε ένα σιχαμερό κουφάρι. Ξημέρωμα μιας νέας μέρας κι ένιωθε πανάλαφρη κι απελευθερωμένη απ’ τα βαρίδια του παρελθόντος. Σαν να καθάρισε επιτέλους τους λεκέδες που μαύριζαν την ψυχή της. Θυμήθηκε τον παφλασμό της σόδας στο σιφόνι του μπάνιου. «Τελικά έχει θεαματικά αποτελέσματα», σκέφτηκε. Θα την χρησιμοποιώ τακτικά…

(Ένα χρόνο μετά, η Γωγώ συμμετείχε στην καμπάνια «Αγαπώ το σώμα μου»)




2. Η επιστροφή

Η Ειρήνη άνοιξε την πόρτα του δωματίου. Ένα όμορφο άρωμα ξύλου πλημμύρισε τις αισθήσεις της. Το φως απ’ το λιόγερμα έλουζε το χώρο με όμορφα χρώματα. Γύριζε πάλι σ’ αυτό το γραφείο. Ήταν όλα όπως τότε. Καλαίσθητα όπως άρεσαν στον παππού της και τακτοποιημένα. Κάθε μέρος της επίπλωσης, η βιβλιοθήκη και τα προσωπικά του αντικείμενα πάνω στο σκαλιστό δρύινο γραφείο του. Η πολυθρόνα,  η γραφομηχανή του. Τα πάντα εκτός από τον ίδιο. Τη θέση της ζωντανής του παρουσίας προσπαθούσε να πάρει η φωτογραφία του στα δεξιά όπως έστεκε χαμογελαστός και προσιτός όπως πάντα.

Χάιδεψε με συγκίνηση κάθε αντικείμενο. Ένιωσε τα μάτια της υγρά. Ήρθε και έκατσε στην καρέκλα μπροστά στο γραφείο. Όπως ακριβώς πέντε χρόνια πριν. Για μια στιγμή τον είδε απέναντί της, άκουγε τη ζεστή φωνή του.

 

“Τι σε πονάει Ειρήνη μου;” ρώτησε με το γαλήνιο ύφος του. Τον κοίταξε μελαγχολική. “Άνοιξέ μου την καρδιά σου  ελεύθερα!”

“Παππού!” του είπε και άπλωσε το χέρι της. Η ζεστή αφή της παλάμης του λειτούργησε αναζωογονητικά.

“Μίλα παιδί μου!”

“Παππού τα γραπτά μου, τα έργα μου. Δεν αρέσουν! Σε όποιον εκδοτικό οίκο να τα έδωσα τα απέρριψαν…”

“Πως νιώθεις γι αυτό;”

“Χάλια παππού! Νιώθω κάθε κόπο μου χωρίς αντίκρισμα. Δεν κατάφερα τίποτα! Παντού συναντώ αρνήσεις. Κάτι κάνω λάθος”

“Τι σου λένε για εξήγηση;”

“Ότι τα έργα μου δεν είναι εμπορεύσιμα. Ότι είναι εκτός κλίματος. Ότι δεν θα τα διαβάσει κανείς. Δυσπρόσιτα, ακατανόητα. Ίσως να έχουν δίκιο! Θα πρέπει να αλλάξω ύφος και θεματογραφία. Να κάνω κάτι να εκτιμηθεί, να το δεχτούν”

Την κοίταξε ίσια στα μάτια με εκείνο το βαθύ, σαν δειλινό, βλέμμα του.

“Τι τους έστειλες;”

“Αυτά που θεωρώ καλά μου έργα. Ένα φαντασίας, δύο κοινωνικά και ένα σενάριο. Κανένα παππού! Δεν άρεσε τίποτα. Ξέρεις πως νιώθω; Σαν ένα μηδενικό, λες και δεν υπάρχω!”

“Σσσστ μη λες ανοησίες! Εσύ πως νιώθεις για αυτά σου τα έργα; Με δεδομένο ότι έχεις ήδη μια εμπειρία”

Δίσταζε να απαντήσει.

“Σου αρέσουν κορίτσι μου; Τα δέχεται η καρδιά σου;”

“Πολύ! Στο καθένα από αυτά ακούμπησα τα συναισθήματά μου. Τις εικόνες, τα θέματα, τους χαρακτήρες που έφτιαξα, τα μηνύματα που ήθελα να περάσω”

“Τα έχω διαβάσει όλα, έχω άποψη. Αλλά με νοιάζει η δική σου! Τι λέει η καρδιά σου!”

“Παππού…”

“Μην ετεροκαθορίζεσαι καρδιά μου. Μην απορρίπτεις τον εαυτό σου επειδή στο είπαν εκείνοι. Εντάξει είχαν την άποψή τους. Είναι έργα σου! Παιδιά σου! Τα αγαπάς, τα πονάς. Να νιώθεις όμορφα για αυτά. Δεν θα σε κρίνει η ευαρέσκεια των άλλων. Δεν θα σε κλονίζει η δική τους απόρριψη. Η ζωή μας δεν κρέμεται στα θέλω των άλλων. Πίστεψε σε σένα! Δεν θα χάσεις ποτέ!”

 

Θυμήθηκε τα τελευταία του λόγια σαν να ήταν τώρα αυτή τη στιγμή. Έβγαλε από την τσάντα της ένα έγγραφο. Το ακούμπησε αργά με σεβασμό εκεί μπροστά στην πολυθρόνα του. Ένα δάκρυ αβίαστο κύλησε από τα μάτια της.

“Σ’ ευχαριστώ!” ψέλλισε.

Έφυγε με αργά βήματα. Το έγγραφο έγραφε:

“Βραβείο σεναρίου Φεστιβάλ κινηματογράφου για την Ειρήνη Π.”

Πως της φάνηκε ότι είδε το διάφανο πρόσωπό του στο καθρέφτη απέναντι, να της χαμογελά.

 


3. Το μαύρο πρόβατο


Η κυρά Ματίνα έφυγε πλήρης ημερών!

Αν ήθελες να γράψεις τον ορισμό του τι σημαίνει ''ανθρωπιά'' θα έγραφες σίγουρα το όνομά της.

Θα έλεγες ότι δεν θα υπήρχε κανένας να την κλάψει. Το έλεγε και μόνη της όσο ζούσε και γελούσε. Το ήξερε.

''Και δεν σε πειράζει κυρά Ματίνα'' την ρώταγα

''Παιδάκι μου λες να θέλω να κάνω τον κόσμο να κλαίει; Όχι δεν θα με πειράξει.''

''Μα όλοι θέλουμε ανθρώπους δίπλα μας να μας αγαπούν. ''

''Α Σοφάκι μου, αυτοί που θέλω να είσαι σίγουρη ότι με αγαπούν. Έζησα όπως ήθελα, όχι όπως ήθελαν οι άλλοι. Και μην νομίζεις ότι θα με έκλαιγαν από αγάπη... θα με είχαν αποδεχθεί γιατί δεν θα ήμουν το μαύρο πρόβατο''

Στο τελευταίο κατευόδιο της Κυρά Ματίνας, του ελεύθερου πνεύματος της μικρής μας πόλης, ήταν αρκετά τα άτομα που την έκλαψαν.

Η Μάρω που τη βοήθησε να σταθεί στα πόδια της μηνύοντας τον άντρα της γιατί την κακοποιούσε, ο Σωτήρης που κόντεψαν να τον λιντσάρουν οι συντοπίτες του γιατί δεν ήταν τόσο άντρας όσο ήθελαν, η μικρή Βαρβάρα που δεν ήταν καθόλου μικρή, αλλά μόνο στο μυαλό και την κορόιδευαν ασύστολα όλοι, ο Θανάσης που ως ναρκομανής βρήκε τον άνθρωπο να τον βοηθήσει να αποτοξινωθεί. Και όχι με το ζόρι... τον κράτησε σπίτι της, τον φιλοξένησε όταν τον πέταξαν οι γονείς του στο δρόμο, του συμπαραστάθηκε και φυσικά ήλθε η κατάληξη, να ελευθερωθεί το παλικάρι

Όλοι αυτοί ήταν εκεί, να αποχαιρετούν την Κυρά που άνοιγε το σπιτικό της και την καρδιά της σε όσους την χρειάζονταν. Στην Κυρά που έζησε όπως ήθελε κι ας είχε όλη την πόλη απέναντί της. Που δεν παντρεύτηκε ποτέ γιατί ''δεν βάζω κανέναν στο κεφάλι μου να το παίζει αφέντης''.

Που αγωνίστηκε για τα δίκαια των εργαζομένων '' γιατί η εκμετάλλευση πρέπει να στιγματίζεται'' όσο κι αν την συλλάμβαναν συχνά στις διαμαρτυρίες.

Η κυρά Ματίνα ήταν μια εμφανίσιμη γυναίκα που καμάρωνε γι αυτό, αλλά ποτέ δεν το χρησιμοποίησε για το συμφέρον της.

''Δεν σε νοιάζει που σε κουτσομπολεύει όλη η πόλη που της πας κόντρα;'' την ρωτούσαν

''Θα με ένοιαζε αν δεν με κουτσομπόλευε. Δεν ήθελα ποτέ την αποδοχή εκείνων που δεν συμφωνούσαν με τις δικές μου αξίες. Δεν με ενόχλησε ποτέ που δεν άρεσα σε κανέναν. Μου αρκούσε που αρέσω σε σένα. Και κυρίως που αρέσω στον εαυτό μου '' έλεγε.

Όταν και το τελευταίο λουλούδι σκέπασε τον τάφο της, ορκίζονταν εκείνοι που την εκτιμούσαν ότι την είδαν να ίπταται ψηλά χαμογελαστή και γεμάτη από τη ζωή που έζησε.

Είδαν την ψυχή της καθάρια να πηγαίνει εκεί στα άστρα που ανήκε.

Να ακολουθεί το φως γιατί φως ήταν πάντα !

Πόσο φτωχότερη θα είναι πλέον η πόλη μας!




4. Δύναμη

Στο δίλημμα του χρόνου,

στην κόψη του ξυραφιού,

ισορροπούν οι Βάκχες.

 

Στη δίνη του ονείρου,

στη σκόνη του φεγγαριού,

κουρνιάζουν οι αετοί.

 

Δεν πίστεψες σε μένα,

ατέρμονος χορός στη γη,

φτερούγισα στ' αστέρια.

 

Κι αν οι νεράιδες έφεραν τ' όνειρο,

κι αν οι γοργόνες το πήραν στα βάθη,

δεν με λύγισες.

 

Δεν άφησα τα "θέλω" μου,

δεν άλλαξα για σένα,

ακόμη πιστεύω σε μένα.

 

πηγή

5. Aυτοπεποίθηση

Αυτοπεποίθηση.. μεγάλο και ζηλευτό προσόν, σου δίνει τον "αέρα" του ξεχωριστού, δυναμικού, αγαπητού. Το θέμα είναι από που πηγάζει η αυτοπεποίθηση αυτή, που απευθύνεται και ποιος ο πραγματικός ωφελούμενος.

 Όταν είσαι νέος επιθυμείς την επιβεβαίωση των γύρω σου και προσπαθείς να την κερδίσεις με πολλούς τρόπους γιατί αυτό τονώνει την αυτοπεποίθηση σου και σε κάνει να αισθάνεσαι την επιτυχία που κατακτάς στα μάτια των άλλων και που σε οδηγεί σε δύναμη.

 

 Πόσοι είναι αυτοί που την μετρούν ανάλογα με τους.. fallowers ή τα..like που έχουν στις αναρτήσεις τους...

Είναι όμως αυτό η σωστή έννοια της λέξης αυτοπεποίθησης; 

Την έχεις ή.. νομίζεις πως την έχεις, είναι η αλήθεια της δύναμης που νοιώθεις ή της προσωπικότητας σου;

Δεν γεννιέσαι με αυτήν φίλοι μου, αποκτάς αυτοπεποίθηση με τις σωστές  επιλογές, τις  αποφάσεις σε κάθε σταυροδρόμι της ζωής χωρίς να σε νοιάζει για την γνώμη των άλλων αλλά μόνο ο δικός σου εσωτερικός γνώμονας επιλογής.

Όταν αισθανθείς ότι η απόφαση σου ήταν για σένα και όχι για τους άλλους και όταν μπορείς στο .. καθρέπτη να λες με το κεφάλι ψηλά : - Αυτός είμαι και σε όποιον αρέσω!

 

Για τις συμμετοχές 6-11 εδώ


44 σχόλια:

  1. Εδώ ψηφίζω;.. με τι καρδίά να ξεχωρίσω..όλα μου άρεσαν, όλα..τέρμα.. την επόμενη φορά θα απέχω από ψηφοφορία! Από συμπαράσταση στην κατάσταση που βρίσκω κοινή και τόσο κοντά σε μένα θα βάλω 4 στο 1, 3 στο 8, 2 στο 9 και 1 στο 6 και ξέρω πως είμαι ίσως άδικη και ζητώ συγνώ η στα γόνατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου σ' ευχαριστώ πολύ για το πάντα παρούσα! Φιλιά καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  2. Εντάξει! Δεν το περίμενα να περάσω τόσο καλά!
    Υπήρχε ο φόβος να βγει πολλή νουθεσία και τσιτάτα
    σχετικά με την αυτοπεποίθηση. Με έκπληξη είδα
    να διαπραγματεύεστε το θέμα από διάφορες σκοπιές!
    Πολύ μου άρεσε αυτό και ευχαριστώ πολύ τους
    δημιουργούς (και τη Μαίρη για την έμπνευση ☺).

    Στο δια ταύτα, αυτά που ξεχώρισα εγώ και ψηφίζω,
    χωρίς να σημαίνει κάτι για τις υπόλοιπες συμμετοχές:

    4 βαθμοί στη συμμετοχή #4 (τι όμορφο!)
    3 βαθμοί στη συμμετοχή #1 (που θα μπορούσε να είχε πάρει
    και τους 4 βαθμούς αν δεν με κέρδιζε ένα τσικ παραπάνω το 4)
    2 βαθμοί στο εξαιρετικό #6, που δεν διακρίνεται με τη μία η
    σχέση του με το θέμα. Μα η αυτοπεποίθηση της αλήθειας, είναι
    και αυτή σημαντική!
    και 1 βαθμό στη συμμετοχή #8 γιατί πάντα θαύμαζα όσους με
    ευχέρεια μεγάλη γράφουν με μέτρο και ρίμα!

    Και ναι, είμαι γρήγορο μπιστόλι ☺
    Φιλιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και συγχαρητήρια σε όλες τις συμμετοχές. Καταπληκτικές.
    Ας περάσουμε όμως στην βαθμολογία. Και πάλι δύσκολη υπόθεση, όμως, αναγκαία.
    Λοιπόν:
    4 βαθμοί - #4
    3 βαθμοί - #6
    2 βαθμοί - #8
    1 βαθμός - #2

    Αυτά... Καλή επιτυχία σε όλους\ες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα !!! Ωραίες εμπνεύσεις μας χάρισε αυτό το ρητό και τις απόλαυσα όλες !!! Οπως ορίζει ο κανονισμός του δρώμενου, βαθμολογώ τις 4 που μου έκαναν ένα κλικ παραπάνω, τα συγχαρητήριά μου σε όλους και στην ακούραστη οικοδέσποινά μας !!!....4 βαθμοί στο 1
    3 βαθμοί στο 4
    2 βαθμοί στο 9
    1 βαθμός στο 11
    Καλές εμπνεύσεις να έχουμε πάντα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Κλαυδία μου φιλιά πολλά και καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  5. Την καλημέρα μου σε όλους σας. Δυστυχώς στάθηκε αδύνατον να συμμετάσχω στο δρώμενο, υπήρχε πολύ σοβαρός λόγος, που δεν είναι της ώρας, αλλά χαίρομαι διότι από μια πρώτη ανάγνωση, είδα υπέροχες, για μια ακόμα φορά εγγραφές. Θα χρειαστώ και δεύτερη, ίσως και τρίτη ανάγνωση για να καταλήξω.
    Τα συγχαρητήρια μου σε όλους και φυσικά και σε σένα Mary, για την άψογη, όπως πάντα οργάνωση του δρώμενου αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη ελπίζω να ξεπεράστηκε το όποιο πρόβλημα. Σ' ευχαριστώ θα αναμένω τις ψήφους σου καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  6. Μαίρη καλημέρα.. Ευχαριστώ που μας αποδέχεσαι και γράφουμε, και βγάζουμε από μέσα μας πράγματα με αυτοπεποίθηση ακόμα και ..αν δεν αρέσουν που λέει το θέμα μας. Ευκαιρία να αναμετρηθούμε με αυτά που είπαμε και δεν άρεσαν, με αυτά που κάναμε και κανείς δεν είδε το μετά που μας δικαίωσε. Να μετρήσουμε τις εποχές που ζούμε και κάποιοι παλιότερα περισσότερα έζησαν με νόμους της Πολιτείας και άγραφους νόμους και πως φαίνεται το ανάστημά τους.
    Η βαθμολογία μου
    4 βαθμοί στο 2 γιατί δίδαξε ο σοφός παππούς το απλούστατο, να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας
    3 βαθμοί στο 3 ύμνος στην ανήμπορη γυναίκα που δεν μοιρολάτρισσε αλλά στήριξε όλους όσους βρήκε στο διάβα της πιο ανήμπορους από αυτήν
    2 βαθμοί στο 4 όμορφο και ποιητικό
    1 βαθμός στο 10 γιατί όλοι τούτοι είχαν το κουράγιο να είναι ο εαυτός τους.
    Καλή συνέχεια σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή Κυριακή σε όλους!

    Αυτή τη φορά προλαβαίνω να ψηφίσω ευτυχώς...

    4 βαθμούς στο 4. Δύναμη
    3 βαθμούς στο 8. Αποχαιρετισμός
    2 βαθμούς στο 11. Σε όσους ξέχασαν να είναι παιδιά και
    1 βαθμό στο 7.Ο άλλος εαυτός.

    Μπράβο σε όλους, ήταν τελικά δύσκολο να εντάξεις αυτή τη φράση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι μου σ' ευχαριστώ καλή δύναμη στη συνέχεια σου!

      Διαγραφή
  8. Να μαι κι εγώ...Ωραία αναγνώσματα και τα διάβασα δυο φορές και επανήλθα για άλλη μια ανάγνωση για να βαθμολογήσω. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! Εμένα μου αρέσετε πολύ!
    Για τους τύπους λοιπόν...
    4 Βαθμούς στο 1 Τόσο καλογραμμένο που ανέδειξε τόσες κοπέλες που έχουν πρώτη προτεραιότητά τους να αρέσει το σώμα τους μια και δεν υπστηρίχτηκαν από την αγάπη των δικών τους
    3 βαθμούς στο 4 Γιατί υμνεί εκείνον που πιστεύει στον εαυτό του τόσο όμορφα
    2 βαθμούς στο 2 για τη ζωντάνια του που ''είδα'' τον παππού στον καθρέφτη να χαμογελά με το βραβείο της εγγονής
    1 βαθμό στο 6 που τόσο γλαφυρά μας περιέγραψε την αυτοδικία στην οποία οδηγεί πολλούς το σύστημα
    Σ'ευχαριστούμε Μαίρη για τη φιλοξενία σου, την ανοικτή αγκαλιά σου και το πείσμα σου να μας κρατάς ''ζωντανούς '' με τα δρώμενά σου
    Καλό κουράγιο
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου σ' ευχαριστώ πολύ! Φιλάκια πολλά και καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  9. Πολύ αξιόλογες συμμετοχές Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.
    Τυπικά και μόνο ψηφίζω γιατί όλες οι συμμετοχές είναι ισάξιες.
    4 βαθμούς στο #11 Για όσους ξέχασαν να είναι παιδιά γιατί πάντα είμαι ευαίσθητη σε κείμενα που αναφέρονται ή αναφέρουν παιδιά,3 βαθμους στο #2 η επιστροφή γιατί είναι γεμάτο έντονα συναισθήματα και αλήθειες,2 βαθμούς στο #8 Αποχαιρετισμός ένα καλογραμμένο ποίημα για τον αγώνα κάθε γυναίκας που κάποιες φορές δεν αναγνωρίζεται από όλους,1 βαθμό στο #10 η βάπτιση γιατί περιγραφή με πολύ παραστατικό και συγκινητικό τρόπο τη ζωή αυτών που απεικονίζονται στην φωτογραφία.
    Καλή Κυριακή.
    Φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι υπέροχες συμμετοχές !!!!
    Αυτοπεποίθηση , γίνε αυτός που είσαι αφού πρώτα ανακαλύψεις με ειλικρίνεια ποιος είσαι .
    4 βαθμούς στο έμμετρο 8 ,
    3 βαθμούς στο τόσο γλαφυρό 1
    2 βαθμούς στο μοναδικό 4 και
    1 βαθμό στο εξαιρετικό 6 .
    Μήπως θα μπορούσα να βαθμολογήσω για μια ακόμη φορά . Μπράβο Μαιρη μου για μια ακόμη φορά 🙏🏼🙏🏼🙏🏼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτια μου σ' ευχαριστώ πολύ φιλάκια πολλά καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  11. Εμπνέουν τελικά τα γνωμικά, και μάλιστα δίνουν τροφή για πολλαπλές ερμηνείες. Μαίρη μου, η έμπνευσή σου αποδείχτηκε πολύ γόνιμη, με τέτοιες συμμετοχές που συγκέντρωσες. Ξεχώρισα λίγο παραπάνω τα εξής:
    # 4 -> 4 βαθμούς (η ΔΥΝΑΜΗ της ποίησης)
    # 8 -> 3 βαθμούς (πόσο δύσκολο να γραφεί ένας τέτοιος ύμνος σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο!)
    # 3 -> 2 βαθμούς (για την κάθε αντάρτισσα «κυρά Ματίνα» που τολμάει να ζήσει ως μαύρο πρόβατο)
    # 10 -> 1 βαθμό (το αδικώ, μα η αξία του δεν μετριέται σε μια ψυχρή βαθμολογία. Είναι η κιτρινισμένη φωτογραφία μιας ολόκληρης δρακογενιάς που έθρεψε με θυσίες και επίγνωση καλής ράτσας ανθρώπους)

    Καλή συνέχεια Μαίρη μου και πάλι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για το χώρο και το χρόνο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σ' ευχαριστώ πολύ φιλιά πολλά καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  12. Μαίρη μου, συγχαρητήρια για την άψογη οργάνωση και θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.
    Με την πρώτη ανάγνωση είναι αδύνατον να ψηφίσω. Θα επανέλθω. Πολλά πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μου σ' ευχαριστώ αναμένω τις ψήφους σου. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  13. Υπέροχες συμμετοχές και δύσκολα να αποφασίσεις.
    Μετά από πολλές αναγνώσεις, καταθέτω κι εγώ τη βαθμολογία μου.
    4 βαθμούς στο 8
    3 βαθμούς στο 3
    2 βαθμούς στο 6
    1 βαθμό στο 2
    Μπράβο Μαίρη μου για άλλη μία φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου σ' ευχαριστώ πολύ φιλάκια πολλά καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  14. Πραγματικά οι εμπνεύσεις ήταν υπέροχες όλες και δεν ξέρεις διαβάζοντας τες που να δώσεις τους ψήφους σου..
    Δυσκολεύτηκα αρκετά να ξεχωρίσω με ένα κλικ τα παρακάτω...
    # 4 βαθμούς στο 1...(Οι ευεργετικές ιδιότητες της σόδας). για την τόσο εμπνευσμένη χρήση της!!
    # 3 βαθμούς στο 4 ... (Η δύναμη) για την δύναμη των στίχων, εξαιρετικό!!
    # 2 βαθμούς στο 3 ...(το μαύρο πρόβατο) γιατί λάτρεψα την ηρωίδα του!!
    # 1 βαθμό στο 8 ...(Αποχαιρετισμός) γιατί το να γράφεις με ρίμα και τόσο όμορφα είναι ταλέντο!!

    Κρίμα που δεν έχουμε και άλλους βαθμούς άξιζαν και άλλα βαθμολογία
    Μαίρη μου τα συγχαρητήρια μου σε όλους και σε σένα για την άψογη διοργάνωση και σε άλλα με το καλό!! φιλιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλάκι μου σ' ευχαριστώ πολύ! Φιλιά πολλά καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  15. Ο Προβληματισμός μου για τις επιλογές ξεκίνησε νωρίς-νωρίς καθώς και οι 11 συμμετοχές σου βάζουν ζητήματα και μάλιστα έντονα. Και τα ποιήματα, και τα λογοτεχνικά, και οι προσεγγίσεις σαν μικρό δοκίμιο. Με το καλημέρα, ακόμα και στον "άσσο" που λέμε πάλεψα γνωρίζοντας το πήγαινε-έλα. Όμως πρέπει να καταλήξω.
    1 Βαθμός στις "Ευεργετικές ιδιότητες της σόδας", συμμετοχή 1: Για τον αγώνα της Γωγώς να αγαπήσει το σώμα της. Πολύ όμορφο.
    2 Βαθμοί στην ποιητική προσέγγιση της "Δύναμης", συμμετοχή 4: Για τις νεράιδες που έφεραν το όνειρο και τις γοργόνες που το πήραν στο βυθό. Εξαιρετική λογοτεχνία.
    3 Βαθμοί επίσης σε ένα υπέροχο ποίημα, στον "Αποχαιρετισμό", συμμετοχή 8. Υπέροχη ρίμα και μέτρο. Ύμνος στις γυναίκες εκείνες που μένουν όρθιες και αγωνίζονται.
    4 Βαθμοί στο υπέροχο "Μαύρο πρόβατο", συμμετοχή 3. Με συγκίνησε πολύ και το αποχαιρέτισα με ένα δάκρυ. Να συντροφεύει την αγαπημένη Κυρά Ματίνα.
    Συγχαρητήρια παιδιά σε όλες τις συμμετοχές, ειλικρινά δύσκολες επιλογές. Μπράβο Μαίρη μου για ένα ακόμα εξαίρετο δρώμενο που μοιράζεται το δικό του φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου σ' ευχαριστώ πολύ καλή συνέχεια. Φιλιά και καλό σου ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και σε εσένα καλή μου, για την έμπνευση των δημιουργημάτων και την φιλοξενία τους.
    Ολες οι συμμετοχές, αξιοθαύμαστες!

    Η βαθμολογια μου (με βαση τι με αγγιξε και ευχαριστηθηκα περισσοτερο) ειναι η εξης:

    4 βαθμοι στο νουμερο 10
    3 βαθμοι στο νουμερο 6
    2 βαθμοι στο νουμερο 1
    1 βαθμο στο νουμερο 4

    Συγνωμη που αδικω καποιους αλλα καταλαβαινετε ποσο δυσκολο ειναι αυτο!
    Και παλι, μπραβο σε ολους!

    Καλη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου σ' ευχαριστώ! Πολλά φιλιά και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  17. Αξιόλογες όλες οι συμμετοχές. Δύσκολη η βαθμολογία ομολογώ και αξίζουν συγχαρητήρια όλα τα κείμενα. Γι αυτά που με συγκίνησαν λίγο παραπάνω
    4 στο 1
    3 στο 3
    2 στο 10
    1 στο 11
    Αδικώ σίγουρα κάποια, ας με συγχωρήσουν.
    Να είσαι καλά, Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για εμένα το δρώμενο των γνωμικών είναι πολύ ενδιαφέρον. Γιατί πρέπει να αποδώσεις ένα νόημα.
    Και θεωρώ πολύ ενδιαφέρον που διαβάσαμε 11 συμμετοχές, εμπνευσμένες από το ίδιο νόημα, μα με τελείως διαφορετική διάθεση και θεματολογία το καθένα!
    Ευχαριστώ όσους συμμετείχαν και μας χάρισαν τόσο όμορφες συμμετοχές, αλλά και εσένα Μαίρη μου για τις τόσο όμορφες ιδέες σου.
    Η βαθμολογία μου είναι:
    4 βαθμούς: στο 8
    3 βαθμούς: στο 1
    2 βαθμούς: στο 3
    1 βαθμό: στο 2

    Αναμένω ήδη με χαρά, τα επόμενα δρώμενα μας!
    Πολλά φιλιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου σ' ευχαριστώ πολύ! Πραγματικά εγώ που παρακολουθώ γίνεται ''σφαγή''! Φοβερό ματσ! Καλή συνέχεια κοριτσάκι μου φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  19. Μαίρη μου, μετά από δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, γράφω τη βαθμολογία μου:
    4 βαθμοί στο 9
    3 βαθμοί στο 3
    2 βαθμοί στο 11
    1 βαθμός στο 10
    Και θέλω να πω ξανά σε όλους ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μου σ' ευχαριστώ πολύ καλή συνέχεια και φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  20. Λοιπόν, με σχετική αβεβαιότητα, λόγω πολλών καλών συμμετοχών, ψηφίζω ως εξής:
    Στο Νο 1 δίνω 4 βαθμούς
    στο Νο 6 δίνω 3 βαθμούς
    στο Νο 2 δίνω 2 βαθμούς και
    στο Νο 7 τον 1 βαθμό.
    Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου σ' ευχαριστώ πολύ χαίρομαι που τα κατάφερες! Να είσαι καλά καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα κι από μένα! Πόσο μου λείψατε! Και κάνω... come back στο δρώμενό σου, Μαίρη μου, με χαρά!

    Λοιπόν...
    4 στο 4
    3 στο 1
    2 στο 3
    1 στο 8

    Φιλιά πολλά σε όλη τη γειτονιά ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την κι ας άργησε! Σ' ευχαριστώ Αλεξάνδρα μου καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  22. Μαίρη μου χαίρομαι κι εγώ πολύ, που επιστρέφω σε δικό σου δρώμενο μετά την περιπέτεια και την αποχή μου!
    Πριν δώσω τη βαθμολογία μου, θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους δημιουργούς και σε σένα για την φιλόξενη γωνιά σου και την αστείρευτη παρότρυνση για έκφραση προς όλους μας!
    Η βαθμολογία μου μετά από πολλή ανάγνωση έχει ως εξής:
    4 βαθμούς στο 11
    3 βαθμούς στο 2
    2 βαθμούς στο 10 και
    1 βαθμό στο 5
    Πολλά φιλιά σε όλους
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου σ' ευχαριστώ πολύ! Έχω αυτή τη φορά τόση αγωνία γιατί γίνεται μάχη σε βεβαιώ! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή