Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Φεβρουάριος 1900!!

Μακριά στο χρόνο η ιστορία του κόσμου, αλλά σήμερα θα αναφερθώ στον Φεβρουάριο του 1900 στις αρχές του εικοστού αιώνα.
 Η Μ.Βρετανία που ηττήθηκε από τους Μπόερς σε μάχες-κλειδιά, και αποτελματώθηκε σε έναν απογοητευτικό πόλεμο, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη πορεία των πραγμάτων στη Ν. Αφρική, στράφηκε σε έναν από τους στρατιωτικούς της ήρωες. Ο Στρατάρχης Ρόμπερτς, ένας ηλικιωμένος βετεράνος του πολέμου των Ινδιών, ονομάστηκε αρχηγός των βρετανικών δυνάμεων, της Ν. Αφρικής, σε αντικατάσταση του σερ Ρέντβερς Μπούλλερ που κατηγορήθηκε για ανικανότητα από τους ίδιους τους στρατιώτες του, λόγω λανθασμένων στρατηγικών επιλογών. Οι βρετανικές δυνάμεις είναι υπέρτερες αριθμητικά των Μπόερς, αλλά εκείνοι είναι πιο εξοικειωμένοι με το ανώμαλο έδαφος της χώρας. Στις 27/2 ο Λόρδος Ρόμπερτς δέχεται την άνευ όρων παράδοση του στρατηγού των Μπόερς  Πίετ Κρόντζε στο Λέιντυσμιθ που ήταν υπό πολιορκία από τον Νοέμβριο.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφουν τη Συνθήκη του Χέυ-Πόνσεφοτ, που επιτρέπει στις ΗΠΑ να κατασκευάσουν ανοχύρωτη Διώρυγα στη Νικαράγουα.
Σε ειδική σύνοδο το Συμβούλιο των εργατικών συνδικάτων αποφάσισε την ίδρυση στην Αγγλία την Επιτροπή Εργατικής Αντιπροσώπευσης με φιλοδοξία την είσοδο μελών στη Βουλή.
Στις 3/2 δολοφονείται ο υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος για τη θέση του κυβερνήτη, στο Κεντάκι των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ρεπουμπλικανικών διαδηλώσεων που απέκλεισαν τη Φράνκφορτ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μακ-Κίνλεϊ διορίζει τον Ου.Χ.Ταφτ υπεύθυνο διοικητή στις Φιλιππίνες, ενώ ο κυβερνήτης Θ. Ρούσβελτ δηλώνει στη Ν.Υόρκη, ότι:'' δεν πρόκειται υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις να δεχθώ υποψηφιότητα μου ως αντιπροέδρου.''
Στην Ελλάδα επεκτείνεται η σιδηροδρομική γραμμή μέχρι τη Λάρισα, και της Πελοποννήσου μέχρι Κυπαρισσία και Μελιγαλά.
Ο Νομάρχης κ. Καρατζάς, ο Δήμαρχος κ. Μερκούρης και ο Διευθυντής της Αστυνομίας κ. Σκοτίδης, επισκέφθηκαν το Αδριάνειο Υδραγωγείο και το βρήκαν σε άθλια κατάσταση. Κοντά στο στρατώνα ανακαλύφθηκε τεράστιος βόθρος, δίπλα από το Υδραγωγείο. Απ' αυτόν μολύνθηκαν τα νερά του Υδραγωγείου από το οποίο υδρεύονταν οι κάτοικοι της πόλης. Από το προηγούμενο μήνα, επιδημία τύφου είχε χτυπήσει την Αθήνα.


Ιδρύεται διεθνές ναυτικό νοσοκομείο στο Πειραιά, ενώ η πείνα και οι στερήσεις μαστίζουν τους Έλληνες της Αμερικής.
Ο Φώτιος εκλέγεται νέος πατριάρχης Αλεξάνδρειας, ενώ οι μητροπολίτες Ηπείρου διαμαρτύρονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κι αυτό με τη σειρά του στο Σουλτάνο, για τη καταπίεση των Χριστιανών της Ηπείρου και τη δίωξη εκκλησιών.


Συγχρόνως κύμα απεργιών στο Αιξ-Λα-Σαπέλ (Άαχεν), τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες και τη Βουδαπέστη.
Το απεργιακό κύμα χτύπησε κυρίως τα ανθρακωρυχεία του Βελγίου και της Βοημίας. αλλά επεκτείνεται σε πολλές μεγάλες πόλεις και σε άλλους κλάδους.

Η Γερμανία, έχει 56,4 εκατ. κατοίκους, των οποίων ο μέσος όρος ζωής φτάνει τα 40-50 χρόνια. Η γερμανική οικονομία ξεπέρασε τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη, τα οποία είχαν αρχίσει δεκαετίες πριν την εκβιομηχάνιση τους, με μια εξαιρετικά ραγδαία ανάπτυξη. Στη βιομηχανική παραγωγή και το εξωτερικό εμπόριο η Γερμανία κατέχει τη τρίτη θέση, ενώ τη πρώτη οι ΗΠΑ και τη δεύτερη η Μ Βρετανία, την οποία έχει ξεπεράσει όμως στη παραγωγή ατσαλιού, και στο τομέα της ηλεκτρικής βιομηχανίας.Το εθνικό εισόδημα ιδιαίτερα στη Πρωσία, η οποία κατέχει το 60% του πληθυσμού, φτάνει τα 504 μάρκα κατά 
κεφαλήν. Στη Σαξονία το 60% του πληθυσμού εργάζεται στη βιομηχανία, ενώ για την υπόλοιπη αυτοκρατορία η αναλογία είναι 40%.Η γερμανική οικονομία ενισχύεται από το κρατίδιο Έλζας-Λόθρινγκεν, στο οποίο υπάρχουν μεταλλεύματα μινέττη και γίνεται
εξόρυξη καλίου. Ιδιαίτερα υψηλή θέση έχει στην οπτική, τη λεπτομηχανική, την επεξεργασία ξύλου και τη κατασκευή παιχνιδιών. Αυτά είναι αποτελέσματα στατιστικών μελετών που έγιναν ήδη το προηγούμενο μήνα.


Η Γερουσία της Ολλανδίας επικυρώνει την ειρήνη του 1899, και ιδρύεται το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας στη Χάγη. 
Οι Αλβανοί ζητούν την αυτονομία τους κατά το υπόδειγμα της Κρήτης.
Θέμα συζήτησης παγκοσμίως, η αγγλο-αμερικανική συνάντηση τένις, για την οποία ένας νεαρός παίχτης των ΗΠΑ, ο Ντουάιτ Φίλλευ Ντέιβις αγωνοθέτησε ένα νέο αργυρό κύπελλο βάρους 18 κιλών για το νικητή του αγώνα στο Νιούπορτ της Ρόουντς Άιλαντ.
Ο κόσμος τρέχει αλλά τα προβλήματα πάνω- κάτω είναι πάντα ίδια.
Τα αιτήματα των εργατών του κόσμου, ήταν πάλι και τότε αύξηση αποδοχών, δώρο εργασίας και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. 



1 σχόλιο:

  1. O χρόνος τρέχει, οι άνθρωποι όμως, μένουν εγκλωβισμένοι στα ίδια γρανάζια της ζωής, απαιτώντας τα αυτονόητα....
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή