Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Φωτο-Συγγραφική Σκυτάλη #3 - Συμμετοχή Ανέσπερης (φιλοξενία)

Αυτή είναι η πανέμορφη συμμετοχή της Ανέσπερης, της Ζωής μας, που φιλοξενείται στην Γήινη Ματιά, και που βάζει και τον επίλογο στην υπέροχη τρίτη Σκυτάλη μας!
Ελπίζω να την απολαύσετε!

Η εικόνα που επέλεξε η Κλαυδία για την Ζωή είναι:


και η επιλεγμένη λέξη πάλι από την Κλαυδία είναι: ''Γυναικοπαρέα''


''Στην αίθουσα αναμονής''



    Από τα μικράτα της θυμάται, να αφήνει το παιχνίδι και να αποσύρεται διακριτικά σε μέρη δύσβατα για την παρέα. Όχι γιατί ήτανε μονόχνοτη ή ακοινώνητη. Ούτε γιατί ήθελε να αφήνει πίσω της να πλανάται η αίσθηση του μυστηρίου που κουβαλά κάθε μοναχικός άνθρωπος. Ήταν ακριβώς το αντίθετο για όποιον την ήξερε καλά. Ένα ανοιχτό βιβλίο με τις σελίδες του να αποπνέουν αισιοδοξία.
    Ωστόσο, αυτή της η συμπεριφορά προβλημάτιζε και συζητιόταν αρνητικά από τους φίλους της. Μόνο οι δύο κολλητές της φιλενάδες κατανοούσαν την εσωτερική ανάγκη της ν’ απομονώνεται όταν τα αστεία γίνονταν άκομψα, άκαιρα, άτοπα ή ανούσια. Μονάχα οι δύο κολλητές της φιλενάδες την υπερασπίζονταν με σθένος γι’ αυτήν την ακαταλόγιστη σε όλους συμπεριφορά της. Και ποτέ τους δεν την έκριναν. Αποδεχόντουσαν την ιδιαιτερότητά της δίχως να κάνουν ερωτήσεις. Ήξεραν πως κι ίδια προσπαθούσε μα δυσκολευόταν να είναι παρούσα όταν οι συζητήσεις άρχιζαν να την πνίγουν.
    Αυτές οι σκέψεις στριφογύριζαν μέσα στο μυαλό της όταν, ξεφυλλίζοντας τυχαία ένα περιοδικό στην αίθουσα αναμονής, σταμάτησε σε μία ζωγραφιά που απεικόνιζε μια γυναικοπαρέα να πίνει ανέμελη τον καφέ, ή και το τσάι της, ποιος ξέρει? Αδιευκρίνιστο στοιχείο που επιφύονταν στη φαντασία του αναγνώστη.
    Παρατηρούσε αργά κάθε σημείο της ζωγραφιάς, λες και την σκάναρε. Ποτέ της δεν κατάφερε, αν και της δόθηκαν αμέτρητες ευκαιρίες, να συμμετέχει σε τέτοιες συγκεντρώσεις. Πάντα την κούραζε η ελαφρότητα των συζητήσεων και δυσανασχετούσε σε παρόμοιες συναντήσεις. Ίσως γιατί δεν γνώριζε καλά τα κύρια θέματα που αναπτύσσονταν σ’ αυτές. Όπως, λόγου χάρη, τα κομμωτήρια, τα μανικιούρ, τα πεντικιούρ, η μόδα και οι συνταγές για μπισκοτάκια και παστίτσιο. «Πόσο ξενέρωτη θα έμοιαζα στα μάτια τους και πόσο ξένη θα ήμουν στην παρέα τους», σκέφτηκε κι έκλεισε με δύναμη το περιοδικό λες κι έφταιγε εκείνο γι’ αυτό που η ίδια ήταν.
     Και να την πάλι εκείνη η γλυκιά θλίψη που την συνόδευε απ’ τα μικράτα της σαν μια σκιά που όμως, δεν ήταν μαύρη, είχε χρώματα. Ούτε την βάραινε τόσο ώστε να την «πλακώνει».
     Άνοιξε την τσάντα της κι έβγαλε ένα βιβλίο του Kahlil Gibran που έχει συνεχώς μαζί της και της αρέσει να το ξεφυλλίζει κάθε φορά που κολλάει σε «ουρές». Ή κάθε φορά που αποζητά μια δυνατή σιωπή για συντροφιά πίνοντας έναν καφέ-πακέτο, στο αγαπημένο της παγκάκι δίπλα στο ποτάμι που διασχίζει την πόλη της, όταν βρεθεί στο κέντρο για να διεκπεραιώσει τις δουλειές της.
     Τυχαία άνοιξε στη σελίδα όπου ξεκινούσε το κεφάλαιο «Για τη χαρά και τη θλίψη». Χαμογέλασε. «Κάτι θέλει να μου πει τώρα εδώ ο Ποιητής», μονολόγησε, και συνέχισε να διαβάζει : «…Όταν χαίρεσαι, κοίταξε βαθιά μες στην καρδιά σου και θα δεις πως αυτό που σε κάνει χαρούμενο είναι αυτό που κάποτε σ’ έκανε θλιμμένο. Και όταν λυπάσαι, κοίταξε πάλι μες στην καρδιά σου και θα δεις ότι όντως κλαις γι’ αυτό που ήταν κάποτε η χαρά σου…»
      Χαρά και θλίψη συνυπάρχουν. Το ήξερε καλά αυτό. Το είχε εμπεδώσει μέσα στα χρόνια που της χαρίστηκαν σαν δώρο. Μικρές στιγμές, ή αλλιώς μικρές αιωνιότητες, συνθέτουν αυτό που λέμε ευτυχία. Κι αυτό το ήξερε. Οι περισσότεροι όμως, αυτές τις μικρές στιγμές, τις προσπερνούσαν εστιάζοντας πάντοτε σε μία και μοναδική σκέψη. Πώς θα καταφέρουν δηλαδή, να συναντήσουν την πολυπόθητη ευτυχία. Και αναλώνονται στο πρόσκαιρο κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Και χάνουν την ουσία και το νόημα της σύντομης ζωής τους. Ακόμη κι όταν αισθάνονταν πως ο χρόνος ντύθηκε άχρονος και σταματούσε πλέον να κυλά, εκείνος έρεε αθόρυβα κι αμείλικτα. Κι έπαιρνε μαζί του όλες αυτές τις μοναδικές κι ανεπανάληπτες μικρές στιγμές που, όσο περνούσαν απαρατήρητες, περνούσαν και αυτόματα στη λήθη. Συνήθιζε με κάθε ευκαιρία να το επισημαίνει αυτό. Όμως, οι ευκαιρίες για να το αναφέρει σε ανάλογες συζητήσεις, ολοένα και λιγόστευαν...
      Καθόλου δεν την ενοχλούσε το γεγονός αυτό. Είχε μια αξιοζήλευτη προσαρμοστικότητα στις καταστάσεις. Όσο απολάμβανε τις μοναχικές στιγμές που συνήθιζε ν’ αποζητά, άλλο τόσο χαιρότανε να βρίσκεται με ανθρώπους δημιουργικούς που είχανε πηγαίο και λεπτό χιούμορ. Που οι αναζητήσεις τους συνταίριαζαν με τις δικές της αναζητήσεις και που οι καίριοι κι ευρηματικοί αστεϊσμοί τους εναλλάσσονταν και πλέκονταν έξυπνα κι έντεχνα με σοβαρά θέματα τα οποία επέβαλαν στους συνομιλητές ερωτήματα και απαντήσεις.
     Σ’ αυτήν λοιπόν την αίθουσα αναμονής, με αφορμή μία εικόνα σ’ ένα περιοδικό, σκέφτηκε πόσο ελεύθερη κι ευγνώμων, για όσα είχε στη ζωή της, ένιωθε. Κι αυτό ζωγραφιζόταν στο πρόσωπό της και θα μπορούσες αν προσπάθαγες να το διαβάσεις και στα μάτια της. Κι έτσι θα συγχωρούσες το κάθε της φευγιό. Όπως το συγχωρούσαν κι οι αγαπημένες φίλες της που εξηγούσαν, σ’ όλους όσους την κοίταζαν περίεργα κι ενίοτε την χλεύαζαν και την περιγελούσαν πίσω απ’ την πλάτη της, πως αυτή η ψιθυριστή κραυγή της ήταν αυτή που την έκαναν ξεχωριστή από τους άλλους. Όπως ξεχωριστό κάνει κάθε άνθρωπο η όποια όμορφη και μοναδική ιδιαιτερότητά του.
      Εδώ, σ’ αυτήν την αίθουσα αναμονής χαμογελούσε νοερά κι έκλεινε το μάτι σε όλους όσους κατάφεραν φευγαλέα να κοιτάξουν εκεί όπου εστίαζε το βλέμμα της. Ακόμη και σε εκείνους που πίστευαν πως, δεν μπορεί, κάποτε θα συνερχόταν, γιατί την ήθελαν «φευγάτη».
      Εδώ, σ’ αυτήν την αίθουσα αναμονής σκέφτηκε πως απ’ τα μικράτα της ακόμη ένιωθε ελεύθερη κι αναζητούσε σοβαρά αστεία κι εποικοδομητικές συζητήσεις με ανθρώπους ζωντανούς, δημιουργικούς και «ώριμους» -όχι ιδιαίτερα στην ηλικία.
      Εδώ, σ’ αυτήν την αίθουσα αναμονής μιας ιδιωτικής μαιευτικής κλινικής, όπου την οδήγησε η ζωή, για δεύτερη φορά μεταξύ μόλις δύο Σεπτεμβρίων, για να την στεφανώσει με το υπέρτατο αξίωμα της μητέρας. Της πνευματικής μητέρας, μιας και οι αγαπημένες φίλες της δεν εμπιστεύονταν σ’ αυτόν το ρόλο άλλον κανένα.  



11 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στη Ζωή μας για τον πιο υπέροχο επίλογο της όμορφης σκυτάλης μας. Χαρά και θλίψη συνυπάρχουν. Γι' αυτό η αισιοδοξία και η θετική σκέψη είναι τόσο σημαντικά. Πολλά φιλιά σε σένα, Μαίρη και τη Ζωή, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες της σκυτάλης. Με το καλό και στην επόμενη. Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικός ο επίλογος, όπως και όλες οι ιστορίες που αποτέλεσαν τούτη τη σκυτάλη.
    Ήταν μια ιδιαίτερα απολαυστική διαδικασία.
    Καλό καλοκαίρι
    με το καλό και στα επόμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραιότατη η συμμετοχή της Ζωής, ρεαλιστική με τόσα μηνύματα και ιδιαίτερα ανθρώπινη.
    Κι έτσι κλείνει ακόμη μία σκυτάλη που απολαύσαμε και αξιωθήκαμε να διαβάσουμε υπέροχες γραφές φίλων εμπνευσμένες από πολύ ωραίες εικόνες που επέλεξαν
    Με το καλό λοιπόν και η τέταρτη Σκυτάλη να έλθει...
    Καλό καλοκαίρι σε ολους Να περάσετε υπέροχα
    Τα φιλιά μου Μαίρη και σ'ευχαριστούμε που είσαι θαυμάσια οικοδέσποινα ενός πρωτότυπου δρώμενου που αγαπήθηκε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια κάθοδος από τη Ζωή μας σε μια δύσκολη προσωπικότητα ανθρώπου. Που σίγουρα αξίζει της προσοχής μας και της αγάπης μας.
    Θα ήθελα όμως να πω ότι ίσως να μην αξίζει τέτοια απομόνωση στην ηρωίδα μας εδώ. Γιατί τέτοια απόσυρση από τις μικρές καθημερινές χαρές άραγε; Δεν βλέπω τον τόσο σοβαρό λόγο. Βέβαια η ελαφρότητα αυτής της "γυναικοπαρέας"; Να πω το εξής. Και η ελαφρότητα είναι αναγκαία στη ζωή μας. Δεν μπορεί να ζούμε σε ένα αυστηρό κύκλο ζωής. Δικαιούμαστε το αφελές, το ανάλαφρο, το επιφανειακό.
    Ζωή μου, συγχαρητήρια για τη δημιουργία σου που με αυτή κλείνει ο τρίτος υπέροχος κύκλος της Σκυτάλης μας.
    Τι ; Φτάσαμε στο τέλος; Όχι! Είχα καλομάθει. Περίμενα το mail της Μαίρης για την επόμενη ανάρτηση με προσμονή. Όμως το κλείσιμο του 3ου κύκλου βάζει ενεργή την αναμονή για τον επόμενο που τόσο αγαπάμε.

    Να σας ευχηθώ καλό καλοκαίρι σε όλους. Μαίρη μου να είσαι καλά, να περνάς όμορφα και να ετοιμάσεις τον 4ο κύκλο της αγαπημένης μας δραστηριότητας.

    Και να κάνω και τα ...παράπονά μου! Που είστε χαμένοι ε; και δεν σας βρίσκω πουθενά; :)
    Καλό καλοκαίρι μανάρια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζωή μου έριξες την αυλαία της 3ης Σκυτάλης μας με μία ιστορία ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη όπως και η ηρωίδα σου. Την θαύμασα την ηρωϊδα σου γιατί είναι ξεχωριστή και παραμένει αυθεντική , συνειρμικά μου ήρθαν στο Νου οι στίχοι του Κ. Καβάφη Όσο μπορείς

    Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
    τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
    όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
    μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
    μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
    Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
    γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την
    στων σχέσεων και των συναναστροφών
    την καθημερινήν ανοησία,
    ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

    Σε φιλώ, Καλό καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένας υπέροχος επίλογος της σκυταλοδρομίας μας απ' την Ζωή. Οι διαδρομές των ανθρώπων που αναζητούν την ποιότητα στις σχέσεις τους, είναι συνήθως μοναχικές. Αυτό δείχνει αυτογνωσία και σταθερότητα στις αξίες που έχουν. Εύχομαι ολόψυχα καλό καλοκαίρι σ' όλη την σκυταλο-παρέα και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Μαίρη μας, που έτρεξε το δρώμενο και μας έδωσε την ευκαιρία να συναγωνιστούμε και να δημιουργήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαίρη μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τη ζεστή φιλοξενία σου που μου επιτρέπει να συνεχίζω να συμμετέχω σ' αυτό το, αγαπημένο πλέον όλων μας, παιχνίδι!
    Κι εσάς αγαπημένοι ηλεκτρονικοί φίλοι αυτής της όμορφης blog-o-γειτονιάς, που μου αφήσατε τα θετικά σας σχόλια, σας ευχαριστώ κι εσάς θερμά κι από καρδιάς!
    Θέλω να ξέρετε ότι προσπάθησα πολύ να δώσω έναν αστείο και χαλαρό αφηγηματικό τρόπο για να συνοδεύσει την εικόνα και τη λέξη με την οποία η Κλαυδία μου παρέδωσε τη σκυτάλη, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Ζητώ λοιπόν την επιείκειά σας... :(
    Σας εύχομαι να έχετε ένα υπέροχο καλοκαίρι, με την βοήθεια του Θεού και κόντρα στο θέλημα του καιρού :)
    Εις το επανιδείν, λοιπόν.
    Μέχρι την 4η σκυταλοδρομία μας να είστε καλά και να περνάτε ακόμη καλύτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζωή μου!
      τι σε κάνει παιδί μου να πιστεύεις ότι δεν τα κατάφερες; Ήταν μια πολύ όμορφη παρουσίαση, μια συμμετοχή σημαντική που έκλεισε τον κύκλο της 3ης σκυτάλης. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα "επιείκειας".
      Καλό καλοκαίρι Ζωή να έχεις.

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ θα συμφωνήσω με το Γιάννη. Γιατί υποστηρίζεις ότι δεν τα κατάφερες; Η εικόνα είναι μεν της Κλαυδίας, αλλά η ερμηνεία της είναι δική σου υπόθεση. Και πολύ όμορφα ανέπτυξες τη συμμετοχή σου και μάλιστα έκανες τη διαφορά και μας εξέπληξες μια και όλοι θα περιμέναμε τη γυναικοπαρέα και ό,τι αυτή υπόσχεται.Εσύ έγραψες για το άτομο εκείνο που δεν επιλέγει οποιαδήποτε γυναικοπαρέα. Για το άτομο που θέλει ποιότητα στις επαφές του
      Υπέροχη συμμετοχή για μένα
      Καλό σου καλοκαίρι Ζωή μου

      Διαγραφή
  8. H ποιότητα που θελει καποιος να ζησει την ζωή του, Ζωή μου ειναι δικη του επιλογή..και ποιος δεν την θελει να μουν πεις .. οι σχεσεις που θελουμε να εχουμε και μας κανουν χαρουμενους αυτες ειναι που θελουμε να εχουμε
    Πολύ ομορφη η συμμετοχη σου στην σκυταλη και πολύ ομορφη η ιδεα της Μαίρης να κανει αυτο το δρωμενο..
    Καλη συνεχεια στο επομενο φιλη μου καλοκαιρι σε ολους σας..
    Να περνατε ομορφα οτι και να κανετε όπου και να πατε .. φιλακιαααα1!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κλείνω κι εγώ νοερά το ματάκι στην γλυκιά μας Ζωή και στις σκέψεις της,
    που βρίσκω να ταυτίζομαι απόλυτα με αυτές! Σαν να είχα γράψει εγώ το κειμενάκι ! ☺
    Δεν πρόκειται για απόσυρση από τις μικρές καθημερινές χαρές που λέει ο Γιάννης στο σχόλιό του!
    Εγώ δεν εισέπραξα κάτι τέτοιο!
    Πρόκειται περισσότερο για επιλογή, και στις προσωπικές επιλογές δεν μπορούμε να πούμε κάτι νομίζω.
    Φυσικά και η ελαφρότητα μπορεί να συνυπάρχει στιγμές, αλλά μπορεί κάποιος να μην την έχει ανάγκη.
    Επειδή εγώ την έχω σε περιωπή δεν σημαίνει ότι η γνώμη μου είναι και η σωστή ( λέμε τώρα...☺ Δεν την έχω!)
    Ζωή μου εξαιρετικός ο επίλογος της σκυτάλης μας!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή