Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Γενναιότητα!




Σήμερα θα μιλήσω για την γενναιότητα.
Είναι η περίσσια δύναμη που νοιώθει κάποιος απέναντι σε αντιξοότητες, σε δύσκολες καταστάσεις και που συγχρόνως τον χαρακτηρίζει σε όλες του τις ενέργειες το ήθος.
Οι γενναίοι είναι άξιοι θαυμασμού και πρότυπα που αξίζουν οι άλλοι να τους μιμηθούν. Όλοι έχουν να πουν για τον γενναίο καλές κουβέντες. Όλοι τρέχουν να τον εκθειάσουν και να του σφίξουν το χέρι.
Οι περισσότεροι βέβαια χαίρονται που κάποιος άλλος μπήκε μπροστά και τους κάλυψε. Που κάποιος άλλος αγωνίστηκε γι’ αυτούς όταν έπρεπε κι έτσι οι ίδιοι δεν έχασαν τα κεκτημένα τους ή δεν διακινδύνευσαν.

Ναι ξέρω θα μου πείτε πως γκρινιάζω και πως είναι λέξη από Γ.
Είμαι γκρινιάρα με την έννοια ότι σχολιάζω εμένα, τους άλλους, ξανά εμένα, ακούραστα όμως. Και μάλιστα θα μπορούσα να με ονομάσω ‘’Μις υπογράμμιση’’.  Έχω την τάση να υπογραμμίζω τα καλά και τα άσχημα εξίσου. Τα δικά μου και των άλλων. Όχι κύριοι δεν βγάζω την ουρίτσα μου απέξω. Αντίθετα έχω την γενναιότητα να παραδέχομαι τα άσχημα μου.  

Βλέπεις ο γενναίος κατά κανόνα γεννιέται. Δεν πλάθεται. Δεν μπορείς να κάνεις κανέναν να νοιώσει θάρρος και να ορμήσει μπροστά εκτός αν τον χαπακώσεις.

Η γενναιότητα περπατά μαζί με την υπευθυνότητα, το καθήκον, την αλήθεια και είναι φιλαράκια μεταξύ τους και μια καλή παρέα αχώριστη.

Γενναίους ονομάζουμε όσους θυσιάζονται για την πατρίδα, για την ελευθερία, για τα ιδανικά, για την οικογένεια, για τον συνάνθρωπο, αλλά γενναίος είναι και αυτός που δεν σκύβει το κεφάλι και προχωρά μπροστά σε κάθε δυσκολία, στηρίζοντας και βοηθώντας τους άλλους.
Μα όσοι κέρδισαν τον τίτλο του γενναίου, ήταν άτομα που οι πράξεις τους μίλησαν με τέτοιο τρόπο που ποτέ τα λόγια δεν θα μπορούσαν να εκφράσουν.
Γενναίος είναι κι αυτός που αγόγγυστα πασχίζει να σηκώσει τα βάρη μιας οικογένειας, χωρίς να λιποτακτήσει από την ζωή. Γενναίος είναι και όποιος χτυπήθηκε από την μοίρα και δεν έχασε την αγάπη από μέσα του, ούτε έγινε ένα μεγάλο ‘’κατηγορώ’’ για όσους ήταν αλώβητοι.

Υπάρχουν λοιπόν πολλών ειδών γενναίες πράξεις. Και ευτυχώς υπάρχουν και πολλά άτομα ανάμεσα μας που αξίζει να τα μιμηθείς.
Και τώρα που το σκέφτομαι, έχω δείξει δειλία σε πολλές φάσεις της ζωής μου και δεν το έχω συγχωρήσει στον εαυτό μου.

 Αυτά σχετικά με την πρόσκληση του αλφάβητου της Lysippe.

23 σχόλια:

  1. Πήγαμε στο Γ λοιπόν...Δεν ξέρω αν υπάρχουν πολλοί γενναίοι γύρω μας. Ίσως αυτοί που αντιμετωπίζουν στωικά τις δυσκολίες ή που δείχνουν αξιοπρέπεια όπως λέω εγώ να είναι όντως γενναίοι. Πάντως χρειάζεται θάρρος για να είναι κανείς γενναίος στη ζωή του. Και φυσικά το θάρρος καλλιεργείται από τα μικρά μας χρόνια.
    Περιμένοντας το Δ σου εύχομαι ένα όμορφο Σ/Κο
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα Άννα μου θα υπάρχουν αλλά είναι αφανείς. Βλέπεις είναι της μόδας να φαίνονται και να ακούγονται περισσότερο όσοι δεν έχουν στην ουσία κάτι να πουν στον κόσμο. Και οι πραγματικά γενναίοι και αξιοπρεπείς χάνονται στην αφάνεια! Ίσως να κάνω λάθος που πιστεύω πως γεννιούνται οι γενναίοι δεν ξέρω. Σίγουρα μου δίνεις μια άλλη οπτική του θέματος! Πολλά φιλιά καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. σπουδαιο προσον η γενναιοτητα

    καλο σκ ευχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου νομίζω πως είναι το σπουδαιότερο! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ όμορφη ευκαιρία Μαίρη μου, με τα 24 γράμματα, να ανοίξεις ένα πολύ σπουδαίο θέμα.
    Την "ακτινογραφία" του γενναίου. Παρακολούθησα με προσοχή και σεβασμό τα λόγια και τις σκέψεις σου.
    Απλά από μεριάς μου να πω το εξής:
    Πιστεύω ακράδαντα ότι κάποια στιγμή της ζωής, μια συγκεκριμένη συγκυρία, πιθανά να φέρει έναν άνθρωπο, στο οριακό σημείο της ζωής του. Και εκεί θα γεννηθεί εν δυνάμει ένα γενναίος.
    Πάρα πολλοί άνθρωποι, στην κυριολεξία "δειλά γατάκια", ύψωσαν τεράστιο ανάστημα απέναντι σε κορυφαίες αναμετρήσεις στη ζωή τους.
    Ο ....ρουφιάνος ως ...Σινεφίλ, δες την ταινία "Αδέσποτα σκυλιά" και θα με θυμηθείς σε τι αναφέρομαι.
    Σε φιλώ κορίτσι μου και απόλαυσα τον λόγο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου καλημέρα! Με αυτό το σκεπτικό όλοι έχουν υπάρξει γενναίοι έστω μια φορά στη ζωή τους. Όμως είναι σημαντικό κατά την άποψη μου να προσπαθείς να είσαι γενναίος καθημερινά και σε όλες τις εκφράσεις σου και σκέψεις σου! Γενναίος είσαι και όταν τολμάς να ακολουθείς και να λες την αλήθεια πάντα με όποιο κόστος! Καλημέρα και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Έδωσες τον ορισμό της γενναιότητας σε όλες τις διαστάσεις του.
    Και σίγουρα όλοι μας έχουμε υπάρξει δειλοί στη ζωή μας. Δεν είμαστε κι από σίδερο.
    Φτάνει να το παραδέχεσαι και να γίνεσαι καλύτερος.
    Φιλιά πολλά Μαιρούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να προσπαθούμε να μην το επαναλαμβάνουμε Μαρίνα μου γιατί το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Θέλει γενναιότητα η ζωή αλλιώς δεν αξίζει. Μην ξεχνάμε πως ο δειλός πεθαίνει κάθε μέρα. Καλημέρα και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Πώς τα μπουμπουνάς, βρε παιδί μου; Τσάκα-τσάκα. Με κάνεις να αισθάνομαι άσχημα, που το 'χω ξεχρονίσει απ' το '13 και δεν λέω να το ολοκληρώσω. :P

    Γενναιότητα, λοιπόν. Πολύ ωραία επιλογή,και την έδωσες ολοκληρωμένα. Πιστεύω πως όλοι μας, εάν τα βάλεις κάτω, έχουμε τις στιγμές/πτυχές που είμαστε δειλοί και τις στιγμές/πτυχές που γινόμαστε... Κουταλιανοί. Το ζητούμενο είναι να παλεύουμε τις αδυναμίες μας (σε όλα τα επίπεδα), όσο γίνεται, με τον ρυθμό μας, και να εξελισσόμαστε. Κι η αρχή έρχεται με τη συνειδητοποίηση και την παραδοχή.

    Τα φιλιά μου, Μαίρη μου.
    Για να δούμε τι θα σκαρφιστείς για το 'Δ'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκό μου κορίτσι εσύ είπες πως τελείωσες τα γράμματα σου ξέφυγε κανένα μήπως; χαχαχα Αυτό είναι το σημαντικό πιστεύω Αναστασία μου! Να παλεύουμε τα αρνητικά και τις αδυναμίες μας! Αρκεί να έχουμε την γενναιότητα να τα παραδεχθούμε! Πολλά φιλιά και καλημέρα!

      Διαγραφή
    2. Είδες; Μου 'χει γίνει εφιάλτης το 24 Days Challenge, που ακόμα πιστεύω πως έχω ανοιχτές εκκρεμότητες, ενώ το 'χω τελειώσει εδώ και πόσο καιρό. Χάλια είμαι, χάλια! (χαχαχα)

      Είσαι μεγάλο μούτρο τελικά. Σε πάω! :)

      Διαγραφή
  6. Γενναιότητα. Μια δύσκολη λέξη, Μαίρη μου. Όλοι έχουμε κατά καιρούς δειλιάσει, και όλοι κατά καιρούς έχουμε το σθένος να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση ή να προχωρήσουμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω το παρελθόν. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παρελθόν χρησιμεύει μόνο για διδαχή Μία μου κι όχι για να ζεις μαζί του. Το παρόν είναι σημαντικό γιατί είναι η βάση του μέλλοντος! Πολλά φιλιά καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Τι ωραία ανάρτηση...
    Τι σπουδαία λεξη... κουβαλάει ζωές πάνω της... αυτα.
    Καλό σου απόγευμα Μαίρη! :)
    (Είδα πως είναι παιχνίδι αλλά 'κόλλησε' το μυαλό στα γραφόμενα...!!!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυγερή μου μέσα από ένα παιχνίδι λέμε πολλά όπως και το ότι τα πιο σοβαρά πράγματα έχουν ειπωθεί με την νότα του αστείου! Από παντού βγάζουμε μηνύματα και διδαχές ακόμα κι όταν ξαναδιαβάζουμε αυτά που έχουμε γεννήσει οι ίδιοι και τα ξανακρίνουμε σαν τρίτοι! Πολλά φιλιά κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  8. Γενναία απόφαση να μιλήσεις Μαίρη μου, για την "γενναιότητα"!
    Έχω όμως μια αντίρρηση και αυτή είναι, ότι δεν είναι καλό και δεν είναι γενναιότητα να επικρίνουμε τους εαυτούς μας όταν κάνουμε λάθη γιατί έτσι καταλήγουμε να επικρίνουμε και τους άλλους, είμαστε αυτοί που είμαστε και σε όποιον αρέσουμε όπως λέει και το τραγουδάκι!
    ΑΦιλάκια περιμένοντας το Δ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα συμφωνήσω Στεφανία μου εδώ μαζί σου! Το να λέμε σε όποιον αρέσουμε σημαίνει πως δεν θέλουμε να διορθώσουμε τίποτα σε εμάς γιατί τα βρίσκουμε όλα τέλεια από την στιγμή που τα αποδεχόμαστε. Εγώ πιστεύω πως ο εαυτός μας πρέπει να πλάθεται και να αναπλάθεται να κρίνεται από εμάς πρώτα και να μην δικαιολογείται. Γιατί από την στιγμή που αρχίζει κάποιος να δικαιολογείται χάνει την αίσθηση του σωστού! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Ίσως να είναι γενναίο που επιβιώνουμε σ' έναν κόσμο σαν το δικό μας. Οι γενναίοι άνθρωποι είναι πολύτιμοι γιατί προσδίδουν μια άλλη αύρα σ' έναν κόσμο κάπως φλατ.
    Εξαιρετική επιλογής λέξης και την ανέλυσης όπως της άξιζε.
    Μπράβο Μαίρη μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα γενναιότητα χρειάζεται για να επιβιώσεις σε αυτόν τον κόσμο που φτιάξαμε αλλά δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και πόσο γενναία θα είναι εκείνα! Πολλά φιλιά Μαρίνα μου!

      Διαγραφή
  10. Οι γενναίοι άνθρωποι δεν είναι πάντα γενναίοι. Πιστεύω πως οι συνθήκες συντελούν πολύ στο να εκφραστεί ένας άνθρωπος με γενναιότητα. Όσοι επιδεικνύουν τη γενναιότητά τους, την αποσύρουν εύκολα με την πρώτη ευκαιρία. Οι πραγματικά γενναίοι άνθρωποι, τρέμουν από το φόβο τους εσωτερικά, έναν φόβο που καταφέρουν να υπερβούν την κατάλληλη στιγμή. Αυτούς που κάνουν την ανατροπή όταν κανείς δεν το περιμένει και βγαίνουν μπροστά με όποιο προσωπικό τους κόστος, για κάτι σημαντικό όχι τόσο για τους ίδιους αλλά για τον διπλανό, για τον άγνωστο, για τον μεγάλο σκοπό, τους θαυμάζω περισσότερο.
    Φιλοσοφούμε άρα υπάρχουμε θα πω.
    Σ'ευχαριστώ Μαίρη που δίνεις τα ερεθίσματα.
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου υπάρχουν δειλοί αμετανόητοι σε όλη τη ζωή τους και γενναίοι σε όλη τη ζωή τους. Οι υπόλοιποι δείχνουν πότε το ένα πότε το άλλο. Εγώ μιλάω για την γενναιότητα την ισόβια γιατί έτσι το επέλεξες! Το να δείξουμε γενναιότητα γιατί κάποιες παράμετροι μας οδήγησαν εκεί δεν είναι επιλογή έκφρασης και χαρακτήρα. Ωστόσο η επιλογή αυτή είναι αξιοθαύμαστη όντως. Και την θαυμάζουμε περισσότερο έχεις δίκιο. Να είσαι καλά Μαρία μου και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  11. ...πάντως καμιά φορά και η δειλία είναι μια πράξη που θέλει γενναιότητα
    Καλή εβδομαδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται οι συνέπειες της ποιους πλήττουν και πώς κατά την άποψη μου! Και δεν το φιλοσοφώ έτσι γιατί θα φτάσουμε να λέμε πως το ψέμα κρύβει κάποια αλήθεια και η ατιμία τιμιότητα. Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή