Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Διάλογος!!!!




Βασικά το ξέρω πως πιάνοντας το ΑΒ και μιλώντας για το κάθε γράμμα, μονολογώ.
Ε λοιπόν εμένα μου αρέσει ο διάλογος. Η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα άτομα. Η συζήτηση για κάθε θέμα που αναπτύσσεται και γιγαντώνεται, όταν υπάρχει αντίλογος, όταν πέφτουν στο τραπέζι, όπως λέμε, διαφορετικές απόψεις.
Το κάθε θέμα τότε αναλύεται σφαιρικά και βλέπεις και ακούς διαφορετικές οπτικές .
Οι διαφορετικές οπτικές έχουν σκοπό όχι κουβέντα να γίνεται αλλά να διδαχθείς και να διδάξεις. Να μεταφέρεις τα μηνύματα σου και σε άλλους κι εκείνοι με τη σειρά τους τα δικά τους.
Θα μου πεις. Αυτό δεν γίνεται πάντα;
Όχι δεν γίνεται! Ξέρεις πόσες φορές συζητώ με άτομα που δεν ξέρουν να είναι ακροατές αλλά ηδονίζονται να ακούνε τη φωνή τους μόνο; Που δεν ενδιαφέρονται για τις απόψεις τις δικές μου αλλά προσπαθούν απλά να επιβάλλουν τις δικές τους;
Ομολογώ σε αυτές τις περιπτώσεις, μέσα μου νοιώθω την τάση να ξεχάσω τους τρόπους που με δίδαξαν οι γονείς μου και να φερθώ απολίτιστα. Όχι πολύ! Όσο πατάει η γάτα. Για παράδειγμα θα ήθελα να δέσω τον συνομιλητή μου, να τον φιμώσω και να τον αναγκάσω να ακούσει τα πάντα. Καθαρά δημοκρατικά πράγματα δηλαδή.
Υπάρχει βέβαια και η κατηγορία των ατόμων που σου λένε: ‘’Αχ πόσο χαίρομαι που σε βλέπω! Για πες μου τα νέα σου;’’ Εσύ αρχίζεις να λες αυτό που σε ρώτησαν κι εκείνοι την ίδια στιγμή που υποτίθεται σε ακούνε, ασχολούνται και με το κινητό τους  ή κάνουν ζάπινγκ στην τηλεόραση αν έχουν κοντρόλ στα χέρια τους ή  πετάνε κάποιο σχόλιο στη συζήτηση ενός τρίτου. Δηλαδή ακούνε εμένα ή έχουν στήσει αυτί αλλού;
Διάλογος σημαίνει κυρίως να ακούς και να σέβεσαι την άποψη του άλλου. Ποτέ δεν μιλάμε και διακόπτουμε τον άλλον πριν ολοκληρώσει αυτό που έχει να πει.
Αυτό σημαίνει πως σέβεσαι τον συνομιλητή σου, πως σέβεσαι τον εαυτό σου, πως ενδιαφέρεσαι πραγματικά να ακούσεις την άποψή του.
Και το κυριότερο. Όταν κάνουμε διάλογο, μιλάμε όχι μόνο για θέματα που θέλουμε εμείς αποκλειστικά και μας προκαλούν το ενδιαφέρον. Μιλάμε και για ό,τι ενδιαφέρει τον διπλανό μας.
Όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα, εφόσον η έκφραση τους χαρακτηρίζεται από ήθος και από σεβασμό γι’ αυτόν που έχουν απέναντι τους.
Και δεν κάνω μονόλογο είπαμε. Γι’ αυτό σας έχω και ανοικτά τα σχόλια…



Κι εδώ συνεχίζω το επόμενο γράμμα όπως πρόσταξε η Lysippe

23 σχόλια:

  1. Ώστε θες διάλογο! Θα τον έχεις γιατί τον λατρεύω. Για να στήσουμε το σκηνικό. Παρέα σε σαλόνι με το ποτάκι στο χέρι(που'σαι Γιάννη να δεις σενάριο) και συζήτηση με θέμα πολιτικό. Ο ένας ξεκινά να λέει την άποψή του. Ο διπλανός του παίρνει το λόγο ευγενικά φερόμενος που τον άφησε να τελειώσει και ανταπαντά. Τώρα σειρά του πρώτου να τεκμηριώσει και να αντικρούσει αλλά οι άλλοι που ακούν θέλουν να συμμετάσχουν. Τι θα γίνει; Θα περιμένουν να τελείωσουν με τα επιχειρήματα οι δυο με τις αντικρουόμενες απόψεις; Διακόπτεις εκεί ναι;
    Αλλη παρέα σε καφετέρια συζητούν για τα αμόρε τους. Η μία φίλη πρόσφατα χώρισε και ξεκινά να πει την ιστορία της που την ξέρουν οι άλλες τρεις αλλά όχι και η τέταρτη που τη ρώτησε. Ακουν ευγενικά και περιμένουν να κάνει τις ερωτήσεις της η φίλη που ενημερώνεται. Είναι διάλογος;
    Γίνεται διάλογος όταν συνομιλούν δυο και οι άλλοι δεν παίρνουν σειρά; Και ναι συμφωνώ ότι υπάρχουν κανόνες ευγένειας και φυσικά εξυπακούεται ότι δεν διακόπτουμε αλλά...στάσου αν πχ μακρυγορεί ο ομιλητής και από το Α έχει φτάσει στο Χ (χωρίς να παίζει το παιχνίδι της Λυσίππης μας) και θες να απαντήσεις για τόσα γράμματα ενδιάμεσα, θες να φωνάξεις ''εισαι εκτός θέματος'' θες να πεις τη δική σου γνώμη αλλά δεν διακόπτεις και ο ρους της συζήτησης έφτασε στο Χ. Αυτό λέγεται διάλογος;
    Λέω ότι εδώ στα σχόλια κάνουμε τον καλύτερο διάλογο και δεν διακόπτει κανείς
    Ναι;
    Καλησπέρα Μαίρη μου
    Ε μετά ...για να δω τι θα γράψεις στο Ε
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Άννα μου και είχα έλλειψη από σεντόνια. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Εκ πείρας σου λέω πως οι πολιτικές συζητήσεις ξεκινούν με διάλογο και αν πέσεις και σε αντίθετα κόμματα, τότε καταλήγουν όπως στα παράθυρα στις ειδήσεις που δεν βγάζεις άκρη και διακόπτει ο ένας τον άλλον. Επίσης δεν μπορεί να γίνει διάλογος αν σε συγκεκριμένο θέμα όλοι έχουν την ίδια άποψη. Τότε μπορεί να πει κάποιος κάτι οι άλλοι να πουν ναι συμφωνώ και τελειώνει έτσι άχαρα η κουβεντούλα. Όσο για το άλλο παράδειγμα που χρησιμοποιείς ναι σε αυτήν την περίπτωση οι γνώστες κάθονται για λίγο βουβοί όσο να ενημερωθεί το άτομο που ρώτησε και δεν γνωρίζει το θέμα. Αν εκτροχιαστεί η συζήτηση φυσικά κάποιος θα το επαναφέρει στο σωστό δρόμο και θα αφήσει τον άλλον να τελειώσει αυτό που είχε ξεκινήσει. Έπειτα θα ακολουθήσει διάλογος με την συμμετοχή πότε του ενός και πότε του άλλου. Υπάρχουν ξέρεις και άτομα, ξέρω τέτοια, εγώ ας πούμε, που όταν κουβεντιάζω κάτι σοβαρό και εκθέτω την άποψη μου, αν με κόψεις και πεις κάτι άλλο έχω χάσει τον ειρμό μου και άντε να τον ξαναβρώ με τις σφήνες. Γι' αυτό πιστεύω στην ανταλλαγή απόψεων εκτός αν μιλάς είπαμε για πολιτικά ή για ποδόσφαιρο. Νομίζω πως η σωστή ροή της συζήτησης καθορίζεται από την εκάστοτε παρέα. Αυτά τα ολίγα φιλιά πολλά! Αν δεν σε κάλυψα σε κάτι ευχαρίστως να το κουβεντιάσουμε!

      Διαγραφή
    2. Έχεις έλλειψη από σεντόνια και μόλις μου χάρισες ένα.χαχααα
      Ναι σίγουρα τα πολιτικά ανάβουν τα αίματα και το ποδόσφαιρο επίσης ειδικά αν στην παρέα υπάρχουν παναθηναϊκοί και ολυμπιακοί!! Ξέρω ξέρω
      Αλλά ας μην είμαστε τόσο αυστηροί με το διάλογο και τους κανόνες του. Το παν είναι να γίνεται διάλογος δηλ ανταλλαγή απόψεων-σκέψεων και ο καθένας να μην σκέφτεται ότι δεν πρέπει να είναι ειλικρινής γιατί θα παρεξηγηθεί. Βλέπεις πολλά μπαίνουν στη μέση σε διαλόγους-συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στα μέλη μιας παρέας
      Φιλιά και πιστεύω το σχόλιο μου να μην είναι σεντόνι απλά ενα ζευγάρι μαξιλαροθήκες!

      Διαγραφή
    3. Σ' ευχαριστώ για το σετ! Θεωρείς πως είμαι αυστηρή στο θέμα του διαλόγου; Μπορεί το ότι βάζω κανόνες να είναι αυστηρό. Εντάξει μπορεί να με διακόπτει κάποιος. Αλλά είμαι αμετακίνητη στην περίπτωση που ο συνομιλητής μου δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την άποψη μου, ή θέλει να μου επιβάλει την δική του. Εδώ δαιμονίζομαι! Πράγματι το σημαντικό είναι να γίνεται διάλογος, και η ειλικρίνεια για μένα είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

      Διαγραφή
  2. Άρχισα να σε διαβάζω, συγχρόνως σκεφτόμουν τι θα σου απαντήσω και, καθώς συνέχιζα να σαρώνω τα γραφτά σου, ήταν λες και διάβαζες τις σκέψεις μου. Δυστυχώς, τα πράγματα δυσκολεύουν όταν ξεχνούμε πως έχουμε και δύο αυτιά πέρα της γλώσσας μας - γεγονός. Κι επειδή είμαι σε φάση ψυχανάλυσης, δεν μπορώ να συγκρατηθώ και να μη πω πως ακόμη κι εκεί αντικατοπτρίζεται το εσωτερικό μας.

    Τώρα να περιμένω το... 'Τ'; Τι, όχι; Μάλιστα. Το 'Ε'. Μα πόσο προβλέψιμη. (Πάω να κρυφτώ γελώντας!!!!) Φιλιά πολλά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι παιδί των κανόνων δεν μου φαίνεται; Δεν θα αδικήσω πάντως κανένα γράμμα ούτε θα υπογραμμίσω την διαφορετικότητα τους. Ή είμαστε υπέρ της ισότητας και της δικαιοσύνης ή δεν είμαστε. Εξάλλου το Αλφάβητο δεν ακολουθούμε; Ε ας το τιμήσω λοιπόν! Όσον αφορά τα αυτιά, τα άτομα που νοιάζονται μόνο για την δική τους άποψη, ανοίγουν τα αυτιά τους αν τους πεις κάτι που τους ταΐζει το εγώ τους! Την άκουσες εκεί που κρύφτηκες την απάντηση μου ή τα γέλια κάλυψαν τον ήχο της; χααχα Φιλάκιααααα!

      Διαγραφή
    2. *Βγάζει κεφάλι απ' τη γωνία* Την άκουσα, την άκουσα!

      Δεν έχω καμία αντίρρηση, πολύ σοφά τα έθεσες. Έτσι είναι, φίλη μου. Και τώρα πάω να πρασινίσω στη γωνία, μόνη μου, μουρμουρίζοντας για την ανικανότητά μου στο να καταφέρω να σε κάνω σα τα μούτρα μου στην αναρχία τής αλφαβήτου.

      Καλό ξημέρωμα, darling!

      Διαγραφή
    3. Και πράσινη μου αρέσεις και σε δέχομαι χαχα είπαμε δεν τονίζουμε την διαφορετικότητα και είμαστε δίκαιοι (όλα από Δ έτσι;) χαχαχα Φιλιά Καλημέραααααααααα

      Διαγραφή
  3. Χμμμμμ Κυρία μου (Μαίρη), αλλά και Κυρίες μου (Άννα, Αναστασία), με ιντριγκάρετε τώρα με αυτόν σας τον διάλογο. Όταν δε η Άννα πήρε και έστησε και σκηνικό, έβαλε και ποτάκι, τότε έγινε ακόμα καλύτερος.
    Η Διαλεκτική συζήτηση μεταξύ των ανθρώπων είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Πολλές φορές, έχω συλλάβει τον εαυτό μου, αν και έχω κατά νου τις σεβαστές αρχές ενός διαλόγου, μερικές φορές έχω στενοχωρήσει πολύ κόσμο από τους συνομιλητές μου. Επίσης έχω κατηγορηθεί ή μου έχει αποδοθεί αν θέλετε η μομφή ότι κάποιες φορές προσέβαλα κάποιον.
    Με όλο αυτό θέλω να πω ότι δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο να βγει ένας επιτυχημένος διάλογος μεταξύ των ανθρώπων.
    Τις περισσότερες φορές τι συμβαίνει ; σε έναν τυπικό διάλογο πάμε όλοι με τις απόψεις μας ανά χείρας. Συνήθως οι πόρτες μας είναι κλειστές και η επικοινωνία δύσκολη.
    Στον διαλογισμό όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Εκεί, όλοι μαζί αναζητούμε την αλήθεια. Εκεί μοιραζόμαστε τον κόσμο του ο καθένας για να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω.
    Όλα αυτά βέβαια δεν αναιρούν όσα λέτε.
    Κατάφερα να πω τίποτα ή μπα ; μπα μάλλον.....! τα μπέρδεψα ακόμα περισσότερο ε ;
    Σε γενικές γραμμές παιδιά, δεν είναι όλα τα πράγματα άσπρο-μαύρο. Υπάρχουν πολλά χρώματα και καταστάσεις ενδιάμεσα.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά, τι να λέμε, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες, Γιάννη μου. Ή, μάλλον, εμείς, οι ίδιοι, τις κάνουμε δύσκολες. Προσωπικά, δεν βρίσκω κακό το να πηγαίνουμε με την γνώμη μας ανά χείρας. Μπορώ να πω πως το βρίσκω φυσιολογικό κι επόμενο. Γίνεται κακό, όμως, όταν τη συνοδεύουμε με παρωπίδες στα μάτια και δεν αφήνουμε χώρο για να έρθουν οι διαφορετικές γνώμες - τότε μιλάμε για τυπική περίπτωση μονολόγου, αφού ο καθένας ακούει μόνο τη δική του φωνή, που επιθυμεί διακαώς να την επιβάλει. Θα συμφωνήσω με το κλείσιμό σου, το οποίο το βρίσκω και σαν κλειδί για πολλά στη καθημερινότητά μας. Μακάρι να το έβλεπαν όλοι έτσι.

      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
    2. Μια και πήρες ποτάκι Γιάννη να πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι είναι δύσκολο σε μια συζήτηση να κρατάς κανόνες και πρέπει. Εκτός και αν η συζήτηση είναι χλιαρή όπως λέμε. Αν είναι μεγάλου ενδιαφέροντος ο καθένας φανατίζεται και επιμένει στις δικές του απόψεις. Έχω βρεθεί σε σαλόνι και τα πολιτικά έγιναν αιτία να τσακωθούν συγγενείς και να αδειάσει το σαλόνι αμέσως μετά τον καβγά. Και σε πληροφορώ ότι οι συνδιαλεγόμενοι ήταν καλλιεργημένοι και μορφωμένοι άνθρωποι. Να τα χάνεις δηλ. Φυσικά κρατάμε τους κανόνες του διαλόγου αλλά όπως λέει και η Αναστασία τη γνώμη μας πρέπει να τη λέμε και όπως θέλουμε να είναι σεβαστή έτσι θα σεβόμαστε και του άλλου.Και η πολυχρωμία ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο απαραίτητη και στα υπόψιν
      Καλή σας νυχτα παιδιά

      Διαγραφή
    3. Το ότι έχετε πιάσει το λακριντί εν απουσία μου ιντριγκάρει εμένα τώρα Γιάννη μου! Τελικά τι τα θέλετε ο διάλογος είναι θεμέλιο για κάθε άνοδο, δημιουργία, επίτευγμα, επίλυση. Είναι τα πάντα. Μπράβο παιδιά καλά το πάτε! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Τι ωραία που τα είπες!!!!
    Νομίζω Μαίρη μου, ότι είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της εποχής, η έλλειψη διαλόγου. Κι όπως λες παίζει μεγάλο ρόλο κι η αδιαφορία. Να σε ρωτά για παράδειγμα κάποιος κάτι ξεκάθαρα για τους τύπους και να ασχολείται οτιδήποτε άλλο.
    Στον διάλογο και την πολυφωνία, κρύβεται η δημοκρατία και όταν το συνειδητοποιήσουμε και ξεκινήσουμε πάλι να κάνουμε διάλογο, θα ξημερώσουμε σ' έναν πιο ουσιαστικό κόσμο.
    Σου στέλνω ένα μεγάλο φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ ναι Μαρίνα μου το έχω συναντήσει πολλές φορές! Και μάλιστα την τελευταία φορά σταμάτησα να απαντώ κόβοντας τη φράση μου και ούτε το πήρε είδηση... χαχαχα Όσο για την δημοκρατία άσε την έχουμε πάρει την έχουμε μεταφράσει λάθος και της έχουμε κάνει διασκευή κατά το δοκούν. Πολλά φιλιά κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  5. Νομίζω Μαίρη μου διάλεξες τη πιο σημαντική λέξη γι αυτό το γράμμα.
    Μακάρι σε αυτές τις εποχές να μην είχαμε τόση έλλειψη από διάλογο, να υπήρχε περισσότερη επικοινωνία, ουσιαστική, από αυτή που γεμίζει τη ψυχή σου φως.
    Από την άλλη, μπορούμε να ελπίζουμε...

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χαθούμε εμείς Νικολέτα μου και η ελπίδα θα χορεύει ακόμα τσάμικο! Όσο για το πολυπόθητο φως έχει γίνει περιζήτητο και τελικά μας έχει μείνει μόνο το φως στο τούνελ της Νικολούλη! Πολλά φιλιά καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  6. Υπάρχει blogging χωρίς Διάλογο; Για μένα ο διάλογος είναι ότι πιο σημαντικό, ειδικά όταν δεν συμφωνούμε ή δεν καταλαβαίνουμε τι εννοεί ο "ποιητής"!!!
    Προσωπικά διάλογο μπορώ να έχω συνομιλώντας με ένα άτομο τη φορά!
    Πολύ μου αρέσει αυτό το παιχνίδι με το Αλφάβητο απόψεων!

    ΑΦιλάκια Μαίρη μου και πάμε τώρα για το Γ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου ο διάλογος πραγματικά είναι όμορφος και δημιουργικός, και εμψυχώνει αλλήλους νομίζω. Και το αλφάβητο ναι είναι πολύ ωραίο τελικά! Ξεθάβεις πράγματα... χααχα
      πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Μαίρη μου, αυτό λέγεται "ενεργητική ακρόαση". Δεν ξέρω πραγματικά πόσοι τη διαθέτουν. Μόνον στην καλή μας μπλογκογειτονιά νομίζω ότι τελικά υπάρχει αληθινός διάλογος. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι εδώ έχουμε μία ωραία μορφή διαλόγου Μία μου, γιατί δεν είμαστε ο ένας απέναντι από τον άλλον χαχαχα ποιος να μας διακόψει; Απαντάμε απερίσπαστοι και ο άλλος περιμένει να διαβάσει για να ανταπαντήσει. Καλός τρόπος ευεργετικός θα έλεγα! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  8. να πω την αλήθεια εγώ δεν είμαι καλή στο διάλογο. Πρώτα από όλα είμαι θεά, άρα πρέπει με προσοχή να με ακούν όλοι. Δεύτερον, την ώρα που με απολαμβάνουν κανείς δεν καταλαβαίνει πως μιλώ πολύ και ταυτόχρονα ακούω και με μεγάλη προσοχή τους άλλους, δηλαδή δεν προσέχω και τόσο πολύ τι λέω εγώ αλλά τι προσπαθούν απεγνωσμένα να μου πουν οι άλλοι. Το πιο φρικτό στις απεγνωσμένες προσπάθειες των φίλων μου για διάλογο είναι πως, από δω τους έχω από κει τους έχω θα τους φέρω με τα νερά μου και θα με ακούν εξτασιασιασμένοι τόσο μα τόσο πολύ που τελικά και εγώ η ίδια θα με αυτοθαυμάζω στο τέλος!!!
    α ναι ... υπάρχουν λίγες περιπτώσεις ...πολύ λίγες μη φανταστείς... που ένας μονόλογος θα κερδίσει όοοολη την ύπαρξή μου... τότε θα αφεθώ πραγματικά στο ουσία του διαλόγου, και θα μιλήσω μόνο αν ερωτηθώ...απολαμβάνοντας έναν ουσιαστικό μονόλογο καλύτερο (?) από τον δικό μου !!!!
    Δεν είμαι καθόλου ευγενική στους διαλόγους... τους τσακίζω ... τους ξεζουμίζω άλλιως πως θα σπάσουν παρωπίδες και κυρίως οι δικές μου?
    Οπως και να το κάνουμε, σε αυτό το κουτάκι είμαι μόνη, μονόλογο κάνουμε στα σχόλια, οι διάλογοι για να είναι γόνιμοι είναι επιτακτική η ανάγκη να περάσουν από φωτιές, χωρίς τριβή δεν... δηλαδή βαριέμαι
    αυτάααα
    Μονολογησα και φεύγω χαχαχα
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τώρα εγώ τι να σχολιάσω σε μια Θεά που εκμεταλλεύεται την απουσία μου για να κάνει μονόλογο;
      χαχαα Πολλά τα κατανοώ και τα άλλα τα παραβλέπω χαχαχα
      Έριξες το σεντόνι και φεύγεις ε; Αυτό θα πει μωρό μου διάλογος χαχαα Μάνια μου να είσαι πάντα κεφάτη και γελαστή αυτό αξίζει όλα τα λεφτά! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή