Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Γιατί αυτή η απαξίωση της Ακρόπολης ως ιερο μνημείο;;;

Οι επισκευές ....όσες έχουν γίνει έως σήμερα.......

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ακρόπολη έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, ως μνημείο μοναδικό και σύμβολο του δυτικού πολιτισμού....
Και ευτυχώς για τη χώρα μας ,όλες οι κυβερνήσεις σεβάστηκαν  αυτά τα μνημεία στην Ακρόπολη, δείγματα ενός προηγμένου πολιτισμού που άνθισε πριν χιλιάδες χρόνια...Του Ελληνικού πολιτισμού....που έβαλε τις βάσεις για τον πολιτισμό του δυτικού κόσμου....που δίδαξε  τη δημοκρατία,  τη σημασία του ανθρώπου και της σκέψης...
Ακόμα και εχθροί της χώρας μας σεβάστηκαν την Ακρόπολη.........
Και όμως , μια βόλτα στο   διαδίκτυο , αφήνει ίχνη βέβαια ,αλλά ίχνη ,απαξίωσης...Ταυτίζεται με τη δουλεία που αντιμάχονται ,λένε...Χαρακτηρισμοί όπως ''ιερό πορνείο'' ή μνημείο που φτιάχθηκε από χρήματα  των Περσών  άρα και ανάξιο λόγου;;; προκαλούν απορία.
Απορία ,για το βαθμό ικανότητας σκέψης  των ανθρώπων αυτών...Απαξιώνουν ένα μνημείο καταξιωμένο παγκοσμίως .
  Δεν είναι μόνο σύμβολα ενός πολιτισμού τα μνημεία της Ακρόπολης , άρα και προστατεύονται , σήμερα εξακολουθούν να προκαλούν θαυμασμό και να θεωρούνται άξια μελέτης για την κατασκευή, τον προηγμένο τρόμο δόμησης, την τεχνική ,τη λάξευση, την γλυπτική ,τη ζωγραφική.
Επιστήμες όπως τα μαθηματικά  κλήθηκαν να ερμηνεύσουν τον τρόπο που χτίστηκε ο Παρθενώνας και για καλύτερη ευστάθεια αλλά και για καλύτερη θέαση.
Ο αρχιτέκτονας Μανόλης Κορρές στο βιβλίο του Από το Λατομείο στον Παρθενώνα (εκδόσεις Μέλισσα) ισχυρίζεται ότι σήμερα, με την υπάρχουσα τεχνολογία, θα ήταν αδύνατο να χτιστεί ο Παρθενώνας στα οχτώ μόνο χρόνια που τον έχτισαν οι αρχαίοι. 
Είναι δυνατόν να μην προκαλεί μόνο γι αυτό θαυμασμό;;;
Από την ποιότητα των ιχνών που άφησαν στα μάρμαρα οι λιθοξόοι , φαίνεται ότι τα εργαλεία τους ήταν πολύ ανώτερα από τα σημερινά.
Σε ένα και μόνο κτίριο, ένα έργο τέχνης στο σύνολό του, δε συνοψίστηκε μόνο η δεινότητα των δημιουργών του αλλά η ιδανική σύνθεση της πολιτικής και φιλοσοφικής σκέψης της κοινωνίας που το δημιούργησε.
Κι όμως σήμερα μετά την κατάληψη της Ακρόπολης από τους συμβασιούχους απεργούς ,που έτυχε της αποδοκιμασίας της πλειοψηφίας των πολιτών ανεξάρτητα από πολιτικό χρώμα , υπάρχουν και οι  πολίτες , με αντίθετη άποψη.
Υποστηρίχθηκε ότι δούλοι ήταν οι εργάτες της Ακρόπολης...
Κι όμως ...διαβάζουμε..
......
''Ο Περικλής αναδεικνύεται ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης. Σκοπός του ήταν να επιβάλει την Αθήνα όχι μόνο ως στρατιωτικοπολιτική δύναμη αλλά και ως "παίδευσιν της Ελλάδος" Γι’ αυτό αποφάσισε να προωθήσει την ανέγερση μνημείων που θα την δόξαζαν. Ο Πλούταρχος, βέβαια, αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο: τα έργα της Ακρόπολης ήταν στην πραγματικότητα ένα γιγάντειο για την εποχή πρόγραμμα δημόσιων έργων, το οποίο θα εξασφάλιζε απασχόληση στους ανέργους και ομαλότερη κατανομή του πλούτου στους Αθηναίους πολίτες. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που συμμετείχαν στο έργο κυρίως ελεύθεροι πολίτες και όχι δούλοι. ''


Το ''ιερό πορνείο'' καλά θα κάνουν να το σέβονται γιατί λαός χωρίς ιστορία ,χάνεται σιγά σιγά...
Καλά θα κάνουν να ξαναδιαβάσουν την ιστορία του βράχου της Ακρόπολης με τα τόσα σημαντικά μνημεία που διαθέτει...
Πρόταση κάποιου εξ αυτών είναι να γίνονται εφεξής οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις στον χώρο της Ακρόπολης........
Είναι να απορεί κανείς για το επίπεδο κάποιων συνανθρώπων μας........
Πότε οι άνθρωποι θα αποκτήσουμε πραγματική παιδεία;;;;

1 σχόλιο:

  1. ΟΣΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΒΡΙΖΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΕΘΝΟΣ. ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΤΟ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΜΕΓΑΛΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΣΑΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΥΤΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΤΕΡΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΓΛΩΣΣΑ, ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ. ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΨΕΥΔΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΡΟΣΩΠΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΓΥΡΩ ΣΑΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ-ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΛΑΜΠΡΟ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΄΄ΦΩΤΙΣΑΝ ΄΄ ΟΠΟΙΑ ΓΩΝΙΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΑΝ, ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΜΑΣ??? ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΣΟΣ??? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΧΕΤΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ. ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή