Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ!!!!!

Οι άρχοντες που εκλέγονται και οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να εκτελέσουν έργο!Η ΨΗΦΟΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ!!Επειδή βρίσκω φοβερά ενδιαφέρον αυτό το άρθρο θα το παραθέσω σχεδόν όπως είναι!!!
Δώδεκα χρόνια μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, το συμβολικό κέντρο της πρωτεύουσας εξακολουθεί να παρέχει αποκαρδιωτικές εικόνες αποσύνθεσης του δημόσιου χώρου. Οι δημοτικές και πολιτικές αρχές του τόπου καλούνται επειγόντως να διδαχθούν από την παταγώδη αποτυχία.
Η σύγχρονη διαμόρφωση της πλατείας Ομονοίας θεωρείται αποτυχία. Γιατί;Μήπως γιατί η κυκλοφοριακή διαμόρφωση αγνοεί την ιστορία και την πολεοδομική δυναμική της Αθήνας, διακόπτοντας τον άξονα Ακρόπολη - Αθηνάς - Πατησίων, τον βασικό άξονα της νεοκλασικής Αθήνας των Κλεάνθη - Schaubert;Μήπως επειδή το Αττικό Μετρό γέμισε την πλατεία με προβληματικά εξογκώματα, και διέκοψε τη συνέχειά της με την Πατησίων;Μήπως επειδή η κοινωνία δεν κάθισε να συζητήσει τι θέλει από τους δημόσιους χώρους της;
Μήπως επειδή το κράτος δεν ξεκαθάρισε τα ζητούμενα όταν προκήρυξε τον διαγωνισμό διαμόρφωσης;Μήπως επειδή η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει παράξει συγκροτημένη σκέψη γύρω από τους δημόσιους χώρους, από την κοινωνιολογική τους διάσταση μέχρι και τα υλικά;Μήπως επειδή οι αρχιτέκτονες της πρότασης φαντάστηκαν ένα αστικό θέατρο, αλλά τελικά αυτό το θέατρο δίνει καθημερινές παραστάσεις της μιζέριας μιας κρυμμένης Αθήνας;
Μήπως επειδή η πλατεία είναι ανεπαρκώς φωτισμένη το βράδυ;Μήπως επειδή η εργολαβία δημιούργησε έναν τσαπατσούλικο χώρο με αποτυχημένες λεπτομέρειες;Μήπως επειδή η μελέτη προσωρινής φύτευσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες παρείχε στους δυστυχείς χώρο να κοιμηθούν;Μήπως επειδή η αστυνόμευση ήταν πρακτικά ανύπαρκτη;Μήπως όλα αυτά;
Το ότι ισχύουν όλα τα παραπάνω δεν μας εκπλήσσει. Θα πρέπει όμως να μας προβληματίσει. Οι δημόσιοι χώροι είναι το σημαντικότερο στοιχείο μιας πόλης, και η Ομόνοια από τους σημαντικότερους δημόσιους χώρους της Αθήνας. Της πόλης που δημιούργησε τη δημοκρατία στους υπαίθριους χώρους της, την Αγορά και την Πνύκα. Η ιστορία της πόλης δεν σταματά να γράφεται, και η διαμόρφωση του δημόσιου χώρου αλλάζει δυναμικά μέσα στον χρόνο.
Η Ομόνοια είναι το δυνατότερο μάθημα που μπορεί να δώσει η σημερινή Αθήνα για τον δημόσιο χώρο, και από αυτή την άποψη είναι η πιο πολύτιμη πλατεία μας. Ευκαιρία να καταλάβουμε σε βάθος τι δεν πήγε καλά, να μελετήσουμε και να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και με σύνεση για τον δημόσιο χώρο, να ονειρευτούμε ένα άξιο μέλλον για την πόλη μας, και να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα, από το κοινωνικό μέχρι το αρχιτεκτονικό, για να την αποκτήσουμε.
*Ο Θωμάς Δοξιάδης είναι αρχιτέκτων και αρχιτέκτων τοπίου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100021_10/10/2010_417947

2 σχόλια:

  1. Καλή αρχή!! Συμφωνώ μαζί σου! Η πλατεία 0μονοίας δεν βλέπεται και ντροπιάζει και την πόλη μας!!
    Παλαιότερες φώτο δείχνουν μια πλατεία πολύ όμορφη!! Και όχι μια νησίδα τσιμέντου με τυχάσπαρτα κτίσματα εδώ και εκεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ.ΤΣΙΜΕΝΤΟ, ΑΧΑΡΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ , ΧΡΩΜΑ, ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ,ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΕΞΗ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ. ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΣ ΕΔΩ ΤΟΣΟΙ ΄΄ΕΙΔΙΚΟΙ΄΄ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ>??? ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή