Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Η εργασία εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια μας!!To δικαίωμα στην εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη σε κάθε χώρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης!
Δεν είναι θέμα διαβίωσης μόνο ,είναι θέμα επιβίωσης. Η εργασία προσδίδει αξιοπρέπεια στη ζωή μας...Μας δίνει σκοπό ύπαρξης , είναι το θεμέλιο της δημιουργικότητας μας ,μας προσφέρει ατομική  ανεξαρτησία και βάζει τις βάσεις για την υλοποίηση των ονείρων μας.
Οι εξαγγελίες των κυβερνήσεων αναφέρουν πάντα  το δικαίωμα του πολίτη στην αγορά εργασίας, την ισότητα  όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας,ηλικίας και γνώσεων στην εργασία ...............
Αλλά φευ!!!!!!!!!!!
Μένουν πάντα εξαγγελίες.......
Πρόσφατη  έρευνα σε επιχειρήσεις κατέδειξε ότι η εργασία έγινε το ''όπλο στον κρόταφο των πολιτών'' .......έγινε τρόπος εκβιασμού για την επιβίωση του ανθρώπου.
Ανασφάλιστη εργασία είναι η μία πληγή. Η έρευνα στο 2,2% των επιχειρήσεων έδειξε ότι το 25% δουλεύει χωρίς ασφάλιση!!!
Γιατί οι εργαζόμενοι το αποδέχονται;;; Είπαμε .....για το ''όπλο στον κρόταφο'' και οι ανάγκες της ζωής καθώς και οι υποχρεώσεις καθιστούν το άτομο όμηρο των  νέων τάσεων στο χώρο της εργασίας.
Και λέω ''νέων τάσεων'' γιατί ο εργαζόμενος αγωνίστηκε στο πέρασμα του χρόνου να κατοχυρώσει τα αυτονόητα.....
Και αρκετά χρόνια τώρα τα χάνει σιγά σιγά...........
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στο πόρισμά του αναφέρει ότι το 20% των εργαζομένων προσφέρει αδήλωτη εργασία...και φυσικά το κράτος χάνει πολλά πολλά χρήματα. Και τα πρόστιμα πέφτουν ''βροχή''!
Το ερώτημα είναι πόσο ήταν το  κέρδος των επιχειρήσεων από τους αδήλωτους εργαζόμενους και πόσο ήταν το πρόστιμο!!!!!!!!!!!!!!!
Έτσι για να κατανοήσουμε αν το πρόστιμο λειτουργεί ''προς συμμόρφωσιν''!!!!

Οι κατηγορίες των ατόμων που εργάζονται χωρίς να φαίνονται ,είναι κυρίως από άνεργους, μετανάστες, αυτοαπασχολούμενους και εποχικούς.
Αδήλωτη εργασία λοιπόν , ανασφάλιστη , μερική απασχόληση, απασχόληση ''κατ'αποκοπήν '' είναι φαινόμενο των καιρών.
Πάντα υπήρχαν θα μου πείτε............αλλά οι ευκαιριακά εργαζόμενοι ή οι ανασφάλιστοι πληθαίνουν. Εξαναγκάζονται για να μη  βρεθούν στο τίποτα να δεχθούν και το λίγο!!!
Και διευκολύνουν τις κυβερνήσεις που πλέον δεν καταμετρούν ανέργους....
Δεν πληρώνουν επιδόματα ανεργίας..............
Εξυπηρετούνται οι  επιχειρήσεις με το να  προσλαμβάνουν υπαλλήλους για λίγες ώρες ,πληρώνοντας ανάλογους μισθούς και , πολλές εξ αυτών , χρησιμοποιούν τους υπαλλήλους αυτούς σε πλήρες ωράριο.....χωρίς επιπλέον αμοιβή.!!
Κατάντια λέγεται;;;;
Οι δυσκολες οικονομικές συγκυρίες χρησιμοποιούνται ως άλλοθι και από τις κυβερνήσεις και από τους επιχειρηματίες............
Και ο καιρός περνά...........γίνεται μήνες, χρόνος και χρόνια εκμετάλλευσης ..
Πώς θα αναπτυχθεί ένα κράτος οικονομικά αν πολλοί είναι άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι;;
Πώς θα φτιάξουν οικογένεια οι νέοι με αυτές τις συνθήκες εργασίας;;;
Πώς θα αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα που μας απασχολεί;;
Πώς σε τελική ανάλυση το κράτος θα εισπράττει ώστε να γίνει εύρωστο και οικονομικά και κοινωνικά;;;;
Ερωτήματα που δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να απαντήσω....
Εσείς;;;;;;;;;;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου