Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Oι πιο διάσημοι μεταλλωρύχοι ..........του κόσμου!

Όλοι παρακολουθήσαμε εναγωνίως τη διάσωση των 33 μεταλλωρύχων της Χιλής ....Και όλοι σίγουρα χαρήκαμε που βγήκαν στην επιφάνεια σώοι και ..........ας ευχόμαστε και  αβλαβείς..
Διαβάζοντας στον Τύπο καθημερινά, μαθαίνουμε και κάτι νέο για την πορεία της υγείας τους ,για την επιστροφή στο σπίτι τους, κοντά σε αγαπημένα τους πρόσωπα.
Πολλές φορές αυτές τις μέρες σκέφτηκα ότι θα δούμε σίγουρα τη συνέχεια της φοβερής τους διάσωσης.

Διαβάζουμε στον Τύπο.........
 Επί του παρόντος, οι 33 είναι χωρίς υπερβολή οι πιο περιζήτητοι άνθρωποι στη Γη. Ποδοσφαιρικές οµάδες στη Μαδρίτη, στο Μάντσεστερ και το Μπουένος Αϊρες τούς θέλουν στα στάδιά τους. Η ελληνική εταιρεία µεταλλευτικών επιχειρήσεων ΕΛΜΙΝ θέλει να τους φέρει στα νησιά του Αιγαίου, το ίδιο και οι τουριστικές αρχές στο νησί Τσιλόε της Χιλής. Οι πρόεδροι τόσο της Χιλής όσο και της Βολιβίας τούς θέλουν στο µέγαρό τους, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Δον Φρανσίσκο τούς θέλει όλους στο λαοφιλές σόου «Sabado Gigante» στο Μαϊάµι, οι υπεύθυνοι του µαραθωνίου της Νέας 
 Υόρκης έχουν ήδη προσκαλέσει τον Πένια (που επιβίωσε στο καταφύγιο τρέχοντας ώς και 10.000
µέτρα τη µέρα) να συµµετάσχει στον αγώνα του Νοεµβρίου, λένε πως υπάρχει ήδη στα σκαριά συµφωνία για ένα βιβλίο, ένα ριάλιτι σόου µε µεταλλωρύχους και ένα ειδικό αφιέρωµα του Discovery Channel, µε τίτλο «Διασωθέντες: Η ιστορία του χιλιανού ορυχείου»
Και είναι γεγονός ότι είναι δύσκολη αυτή η διαχείριση της διασημότητας...
Ο  Γερμανός καθηγητής Μέσων Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ Μπέρντ Μπλεμπάουμ συμβουλεύει τους εργαζόμενους που διασώθηκαν να αποφύγουν τους δημοσιογράφους, ή να προσέξουν τι θα πουν γιατί θα υπάρξει σίγουρα προσπάθεια παραβίασης της ιδιωτικής τους ζωής για να δημιουργήσουν συγκινησιακές ειδήσεις.
Οι εργάτες του ορυχείου, λέει ο καθηγητής, είναι άνθρωποι που δεν είχαν στο παρελθόν επαφή με τα μίντια! Γι αυτό ας ζητήσουν τη βοήθεια ειδικών για το πως θα διαχειριστούν αυτή τη διασημότητα.
''Μην πέσετε απροετοίμαστοι στο ''στόμα του λύκου'' '' τους συμβουλεύει.
Είναι σημαντικό για την ψυχική τους υγεία να μείνουν το πρώτο διάστημα με τις οικογένειές τους...
Και αυτή η ψυχική υγεία θα φανεί στο μέλλον εάν και πόσο  έχει επηρεαστεί!
Ψυχολόγοι προειδοποιούν πως τους περιµένουν χρόνια, αν όχι δεκαετίες ψυχολογικών προβληµάτων..
 Φέρεται µάλιστα να έχουν ήδη προσλάβει λογιστή ο οποίος θα αναλάβει να καταγράψει τα εισοδήµατα από τις δηµόσιες εµφανίσεις τους και να τα µοιράσει ισότιµα σε όλους!!!!!!!
Η πολιορκία τους από τους δημοσιογράφους με σκοπό να τους αποσπάσουν συγκινητικές πληροφορίες για το πώς πέρασαν τις 69 αυτές μέρες που ήταν θαμμένοι στα έγκατα της γης δεν ευόδωσε μέχρι στιγμής ,εκτός από πενιχρές πληροφορίες....Όπως για το ξινισμένο γάλα που είχαν για 17 ημέρες έως να τους βρουν ...για το νερό τους που  μύριζε πετρέλαιο....για το λάστιχο που έκαψαν μπας και βγει καπνός να το δουν και να καταλάβουν πως υπάρχουν ζωντανοί μέσα στο ορυχείο!!
Κρατούν επτασφράγιστο μυστικό όλες τις πληροφορίες που τους αφορούν..
Καλά κάνουν..............Ίσως χρειάζονται χρόνο να αποδεχθούν όλα αυτά που πέρασαν.........ίσως είναι συμφωνία κυρίων για όσα είδαν το ημίφως της στοάς του ορυχείου........Ίσως να περιμένουν τις μεγάλες προτάσεις....ώστε να αποζημιωθούν τουλάχιστον υλικά και να εξασφαλίσουν το υπόλοιπο της ζωής τους! Ίσως...........
Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει;;;
Εξάλλου οι μεταλλωρύχοι εργάζονταν κάτω από τη γη σε όχι καλές συνθήκες εργασίας...με μισθό 640 ευρώ το μήνα...........Μόνο η επίσκεψη του Προέδρου δεν είναι  η αποζημίωση που τους χρειάζεται !!!
 

Χιλή και Ορυχεία είναι έννοια συνυφασμένη..........
«Τα µεταλλεία δηµιούργησαν τη Χιλή. Η ιστορία ανδρών που κατεβαίνουν βαθιά µέσα στη γη και σπάνε µεταλλεύµατα µέσα στο σκοτάδι κι έπειτα συµβαίνει ένα ατύχηµα που τους αφήνει στο έλεος αυτού του σκότους, είναι µέρος του DΝΑ της Χιλής». Ήταν ένα από τα πρώτα πράγµατα που έµαθε για τη Χιλή ο γεννηµένος στην Αργεντινή χιλιανός συγγραφέας Αριελ Ντόρφµαν όταν έφτασε εκεί, το 1954, σε ηλικία δώδεκα ετών.

«Ανοίξτε τα βιβλία σας στην ιστορία Εl Chiflon de Diablo», τους είπε η δασκάλα των ισπανικών την πρώτη ηµέρα του σχολείου. «Το Τούνελ του Διαβόλου, από τον Λίλο Μπαλντοµέρο. Γράφτηκε το 1904».

Μια κλασική ιστορία τού πώς η γη καταβροχθίζει όσους τολµούν να εξερευνήσουν τα βάθη της. Οι 33 µεταλλωρύχοι, γράφει ο Ντόρφµαν στη «Guardian», δεν θα µπορούσαν να γνωρίζουν, όταν διάβαζαν τις ιστορίες αυτές στο σχολείο, πως µια µέρα θα ζούσαν τον ίδιο τρόµο, πως 100 χρόνια αφότου γράφτηκε αυτό το βιβλίο, οι συνθήκες της ζωής στα ορυχεία, οι κίνδυνοι για τους µεταλλωρύχους και η απάνθρωπη εκµετάλλευση θα ήταν βασικά τα ίδια.

Ο ίδιος πάντως δεν εξεπλάγη ούτε στο ελάχιστο µε την οργάνωση, την αλληλεγγύη και τη θέληση που βοήθησαν τους 33 εγκλωβισµένους να παραµείνουν ζωντανοί επί 69 ηµέρες: «Είναι η κληρονοµιά εκείνων που εκµεταλλεύονταν το νιτρικό άλας, που έφτιαξαν τα πρώτα συνδικάτα και τις πρώτες εφηµερίδες της εργατικής τάξης της Χιλής. Αυτά τα µαθήµατα ενότητας, καρτερίας και πειθαρχίας µεταδόθηκαν από τον πατέρα στον γιο και από τον γιο στον εγγονό. Ήταν αυτό που χρειαζόταν κάθε άνδρας να γνωρίζει ώστε να επιζήσει των καταστροφών που θα µπορούσαν να τον βρουν σε ένα αδυσώπητο περιβάλλον». 
Ας  εξελιχθούν θετικά όλα για τους Χιλιανούς μεταλλωρύχους.......Η δουλειά τους είναι  σκληρή και επικίνδυνη .....Η παγκόσμια κοινότητα κάθε τόσο μαθαίνει ότι κάποιους καταπλάκωσε κάποιο ορυχείο!!!! Άνθρωποι θάβονται στην κυριολεξία, άλλοι επιζούν ..αλλά κανείς δεν είδε τόση διασημότητα ποτέ!
Ας έχει καλή κατάληξη αυτή η ιστορία........αυτή είναι η ευχή μας!!
Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι, μήπως ,μένοντας  ζωντανή αυτή η περιπέτεια , οι κυβερνήσεις υποχρεωθούν να πάρουν μέτρα καλύτερων συνθηκών εργασίας!!!!!!!!!!

οι πληροφορίες είναι από  ΤΑ ΝΕΑ και  από τη  Naftemporiki



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου